Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

BBQ Köttsalladen och om protein.

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Kött innehåller en stor mängd protein, ungefär 20 gram per 100 gram, vilket är viktigt för celler, vävnad, hormoner, enzymer och immunförsvaret. Animaliskt protein är den enda födan som innehåller samtliga essentiella aminosyro och om man inte äter kött behöver man kombinera olika livsmedel för att kunna tillgodogöra sig dom 8 (8 för vuxna, 10 för barn) essentiella amonisyrorna.
 
Ni har säkert tidigare hört att aminosyror är som byggstenar i kroppen och så är det verkligen. Låt mig utvecka, de behövs för att hormoner ska produceras (insulin är en typ av hormon) och det behövs för produktionen av enzymer som är en typ av "spark i baken" för hormoner. Det används också för att kunna bygga muskler, men även annan typ av vävnad (hud, ögon, blodkärl, nerver och även blodet är en typ av vävnad mfl).
 
Protein är är också mättande vilket gör att man kan hålla sig länge på en protein måltid, dessutom påverkar det inte blodsockret. Därför är det också bra för att hålla sötsuget i schakt. Eftersom att det är mättande, håller sötsuget i schakt och inte påverkar blodsockret är det ett oerhört bra alternativ som frukost. Varför inte en äggröra med grönsaker.
 
Idag till lunch blev det en köttsallad gjord på kall, lite små blodig, entrecote med en BBQ dressing. Rikt på protein! Så himla gott! Om man inte gilla mina kryddor i dressingen kan man alltid röra ihop sin egen favorit.
 
För två personer
En bit Entrecote
1 stor morot
1/2 zuccini
1 tomat
1 bit getost
Ruccola
10 sockerärtor
 2 msk sesamfrön
 
Dressingen
2 cm chili
Olivolja
Slånbärs likör
Chilipulver
10 korn sichuanpeppar (Märket "Krydd Huset")
1 tsk Dayong pulver (innehåller peppar, paprikapulver, chilipulver, ingefära, koriander, kummin, gurkmeja. Märket "Krydd Huset")
salt & peppar
 

*Stek köttet och låt det kallna eller använd kött som blivit över från annat tillfälle.
 
*Hacka chilin och blanda samtliga ingredienser till dressingen och låt den stå och dra till sig.
 
*Använd potatisskalaren för att göra "spagetti" av moroten och zuccinin. Hacka tomaten och sockerärtorna i småbitar.
 
*Lägg upp ruccolan och grönsakerna på en tallrik, skär tunna skivor av köttet och lägg på tallriken. Smula över getosten. Häll sen på dressingen!
 
*Ät och njut!
 
 
 
 

Kommentarer

 • Jenna säger:

  Såg fantastiskt gott ut! Ska provas ngn dag :)

  Svar: Supergott! Rekommenderas! =)
  Sabine J Ö

  2013-10-12 | 18:51:47
  Bloggadress: http://jennas.blogg.se/

Kommentera inlägget här: