Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Det här med antioxidanter

Kategori: -Detox/Rening

Det var ett tag sen jag berättade något om antioxidanter och tänkte att det var dax igen. Vi vet att antioxidanter skyddar kroppen mot fria radikaler. Men visste du att antioxidanter skyddar genom att skyfflar energy/elektroner vilket gör att energin/elektroner flödar på ett hälsosamt sätt, som förhindrar att fria radikaler kan skada cellerna. Fortsätt läsa om du vill veta mer.
 
Fria radikaler är en ostabil molekyl med en ensam elektron som skapas i kroppen av stress, förorenad luft, rökning och en ohälsosam kost. Elektroner trivs i par, två och två. Fria radikaler skapas också vid oxidering i kroppen som är en naturlig process, som vid förbränning av mat med syre närvarande.
 
Denna ensamma elektron, i fria radikaler, gör vad som helst för att hitta en kamrat/elektron att para ihop sig med. Antioxidanterna ger en elektron till den fria radikalen så att den inte oxiderar andra molekyler och istället  blir stabil. Utan antioxidanter, som bland annat har detta arbete, tar fria radikaler elektroner från andra molekyler. Vilket leder till att andra ämnen oxiderar, som är en process som bland annat gör att vi åldras. Oxidation är förlust av elektroner.
 
Fria radikaler skapas naturligt i kroppen vid nedbrytning av olika ämnen, till exempel fett, men även om det är en naturlig process så behöver de neutraliseras av antioxidanter. Här kommer information om de nio viktigaste antioxidanterna.

Vitamin C och vitamin E är nödvändiga för varandras återvinning. Vitamin E förbättras också av andra antioxidaner, så som selen, beta-karoten och glutation. Den skyddar mot oxidering av fett i cellmembranet och vårt DNA. Den finns allra rikast i oljor från/i sädesslag, nötter och frön. I säd finns det rikt i det yttre höljet som tas bort när man gör vit mjöl, om det inte är fullkornsmjöl. Oljorna som är rika på denna vitamin ska man inte hetta upp, detta eftersom att det skapar transfetter och fria radikaler då det är ostabila omättat fett.
Som nämt tidigare är vitamin C och E nödvändigt för varandras återvining så att det kan användas om och om igen. Vitamin C är också viktigt för att skydda vitamin A och några av B vitaminerna från oxidering.
Vitaminen finns rikt i citrusfrukt, gojibär, nypon med mera, men det är viktigt att komma ihåg att om man vill komm åt denna vitamin bör man inte hetta upp födan, eftersom värmen bryter ner/avaktiverar vitaminen.
 
Glutation är ett protein som fungerar som en antioxidant som stöds av selen och vitamin E. Glutation "hoppar" mellan två former för att kunna utföra sina antioxidanta egenskaper. Selen behövs för att glutation ska omvandlas tillbaka till den starka ursprungsformen efter att antioxidanten används. Finns rikt i kål, avokado, fisk, valnötter mm.
 
Lipoice acid (eng) är en antioxidant som har förmågan att reparera antioxidanter, så som vitamin C och vitamin E. Och den kan reparera/neutralisera fria radikaler både i en fettlöslig- och vattenlöslig miljö i kroppen. 
 
NAD (form av niacin, B3) ä viktigt för återanvändningen av lipoice syra. Rikaste källan till vitaminen är  inälvsmat, fisk och höns men avokado, jäst, fullkorn, fikon är några produkter som också innehåller niacin.
 
Selen är ett stöd för glutation och kan utveckla antioxidantens förmåga att kunna avändas om och om igen. Mineralen samarbetar också bra tillsammans med vitamin E för att skydda vävnad i kroppen att oxidera. Mineralen finns rikt i växter, men hur mycket varierar helt på hur rik jorden är där frukten/grönsaken vuxit.
 
Svavel är viktigt för kontrollerar oxidering i cellerna, det använd också för att rena kroppen på gifter. Svavel finns rikt i lök, vitlök och kött.
 
Det finns uppåt 600 identifierade karotenoider, men den mest kända är den från moroten nämligen beta-karoten men även tomater är rika på karotenoider.
 
Av flavonoider finns det omkring 4000 olika identifierade men alla är inte klassade som antioxidanter. Det finns även flavonoider som fungerar som motsatsen av antioxidanter, de gynnar/främjar oxidering vilket inte är nyttigt för hälsa. Så länge man äter färsk frukt och grönt dagligen uppnår man lätt RDI av näringsämnet.
 
Havtorn, aleo vera, goji bär och grönt te är några produkter som är fulla av antioxidanter. Bland annat kan de skydda cellmembranet mot fria radikaler och membranet i blodkärlen. Det är ett oerhört viktig arbete eftersom att hela kroppen är uppbyggd av celler. Grönt te har förmågan att skydda kroppen och huden mot oxidering vid exponering av solljus.
 
Mina rekommendationer är att äta en varierande kost men mycket färsk frukt och grönsaker för att man ska få i sig samtliga antioxidanter. På så sätt fördröjer vi åldrandet och skyddar våra celler från skador av fria radikaler.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: