Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Sunday Roast med tjocka släkten

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

Idag har jag haft min släkt över på Sunday Roast, en engelsk tradition. Gästlistan bestod av morbror Tommy med fruga, mamma med pojkvän, min gamla mormor från Örebro och så jag och min kärlek så klart. Ett projekt som denna planerade middag gav mig var att hitta en ekologisk stek. Efter många samtal och mejl hittade mammas pojkvän Ekodirekt i Stockholm som kunde beställa en 2 kg stek till mig direkt från bonden. Efter allt tjatt mina kollegor stått ut med var dom lika lyriska som mig efter de goda nyheterna. Och åhh så gott det blev! Vi ser det som ett bra betyg att alla tog flera gånger och åt upp allt på tallriken!
 
 
2 kg stek räcker till 8 personer
Valfri marinad eller....
1.5 dl Olja
1.5 dl Vatten
3 klyftor vitlök
Cayeenepulver
Rosmarin
Chilisås
Lite Salt & finmald svartpeppar
 
*Marinera köttet i en påse med marinaden i 30 min ungefär, eller längre
*Sätt ugnen på 125 grader, varmlufts-läge.
*Stek sen på köttet snabbt i en stekpanna på hög värme så det får lite färg.
*Lägg köttet i en ugnssäker form tillsammans med marinaden.
*Stoppa in termometern.
*Ställ i ugnen och låt stå i 2 timmar ungefär, till termometern står på strax över 50. Eftervärmen i steken kommer låta steken tillagas ett tag till.
 
 
Rotfrukter för 8 personer
 4 små morötter
1 liten kålrot
3 palsternackor
2 kg ekopotatis (men hade räckt med 1 1/2 kg)
 
Rapsolja
Cayenne peppar
Rosmarin
Salt & peppar
 

*Skär upp potatisen och lägg på en plåt
*Skär upp resterande rotfrukter i mindre bitar än potatisen och lägg på en annan plåt.
*Strö över kryddorna och olja så att det täcker allt på varje plåt.
*Ställ in i ugnen på 125 grader i en timma. (Efter att steken/rostbiffen varit inne i en timma).

 
Egentligen vill vi servera Sunday roast tillsammans med Yorkshire pudding, precis så som man äter det i England. Men vi har upptäckt att smördegs krustader passar bra som ersättning. Dom ska stå i ugnen i 25minuter på 200 grader, men dom fick stå 35 min på 125 grader och det blev bra! Krustaden ser du under såsen på fotot nedan.
 
 
Till svampsåsen
Del av Marinaden
Lite idealmjöl för att få såsen tjockare.
7 dl grädde
En skvätt konjak
1/2 mörk ox buljong
1 svamp buljong
2 burkar champinjoner
En stor klick smör.
Salt & grovmalen svartpeppar
 
*Häll del av marinaden i stekpannan och häll i mjölet. Vispa tills inga klumpar finns.
*Sen höller ni på resterande ingredienserna en och en, förutom smöret.
*Låt koka till sig.
*Smöret lägger du i sist när såsen är klar.
 
Servera och Njut!
 
 
Till efterrätt blev det hemmagjord sorbet.
750 gram hallon
500 gram blåbär
 
*Låt bären tina i 10 minuter
*Eftersom att det var så stor mängd gjorde jag så att jag körde dom frusna bären i flera omgångar i en mixer.
*När dom var i hyfsat små bitar hällde jag över blandningen i en stor byta. 
*Gör så med alla bär.
*När alla bär är i bytan använde jag en stavmixer tills det fått en sorbetkonsistens.
 
Servera och Njut!
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: