Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Att ge kroppen möjlighet till läkning

Kategori: -Detox/Rening

 
Hej Hej,
 
Det kanske börjar bli lite tjattigt här om detox, men detta handlar inte om endast detox utan om att ge kroppen möjlighet till rening igenom livets alla stunder. Det är inte bara energirik mat, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som kroppen behöver utan det är en mängd andra grejer också.
 
En av det viktigaste som leder till fler positiva känslor och förbättrar möjligheten till att uppnå välbefinnande är att undvika stress. Man påverkas av stress både fysiskt och psykiskt, nervsystemet, endokrinsystemet som kontrollerar hormoner, mag och tarm aktiviteten, sömnen försämras samtidigt som det kan leda till minnesstörningar, utmattning, koncentrationssvårigheter och  oro. Det påverkar oss känslomässigt, andligt och intellektuellt.
 
Vila är en annan punkt vi behöver tillfredställa för att vi ska må bra och ge kroppen möjlighet att fungera som den borde på bästa optimala sätt. Vila gäller både sömn och "att ta det lugnt" med att inte göra någonting. Kanske äta fruktsallad i sängen med en bra bok, om det är det som är vila och harmoni för dig. Hur mycket vila din kropp behöver beror på ålder, hur aktiv man är fysiskt/psykiskt, hur man äter och hälsa, så man kan bara lära känna sin egna kropp för att veta vad som passar just dig.
 
Andningen är också otroligt viktig, det är ju trots allt den som ger dig liv i och med att det är den som ger din kropp syre för att överleva. Därför borde luften man andas vara fri frå miljögifter. Tyvärr är detta svårt att uppnå i större städer där bilar körs dygnet runt. Därför kan en promenad i naturen, där man får upp flåset, vara en bra idé. Fast tillbringa tid i naturen är bra för alla människor, vare sig man bor i en stad eller ej, eftersom att det gör en lugn och harmonisk. Så det är en kanon idé för lungor och mot stress.
 
Motion är också viktigt för at ge kroppen möjlighet till läkning och stödja den i sina processer. Motion bränner fett, skapar rörelse i kroppen, ökar intag av syre och påverkar också vår mentala del positivt.
 
Negativa känslor och situationer bör också elimineras från livet, eftersom att det påverkar kroppen på ett negativ sätt. Det kan vara ett jobb man inte trivs med, ett förhållande man är missnöjd med (både pojk-/flickvän och vänner), vill vara mer social, missnöjd med hur man känner kring saker och ting, dålig självkänsla. Dessa exempel är kanske lite av det extrema, men i grund och botten handlar det om att lösa problemet istället för att känna och tänka negativa tankar kring situationen och bara hoppas att det ska lösa sig av sig själv. För att förklara hur stark förmåga tankar och känslor har brukar jag berätta om placebo. Jag hörde om en kille som var med i en placebo undersökning med mediciner mot psykisk sjukdom. I väldigt korta drag åt denna killa endast sockerpiller men försökte ta sitt liv med överdos efter att hans tjej gjort slut. Han trodde på att han skulle dö så pass mycket att han hamnade på sjukhuset med en mängd olika symptom och doktorerna kunde inte förstå hur dessa symptom uppkommit. Men sen kom det fram att det endast var placebo-effekten. Intressant!
 
Många anser idag att vår mat är så fattig på näringsämnen att kosttillskott behövs, personligen skulle jag säga att det beror på din egen kropp och vad man äter. Om man är fullt frisk, som många inte är, tror jag det är ett tecken på att kroppen får det den behöver eller är stark nog att kunna handskas med det den utsätts för. Om man ska utsätta kroppen för denna "kamp" är en annan fråga, en "kamp" leder till svaghet senare. Jag tror att om man äter frukt och grönt som vuxit i näringsrikjord så kan intaget vara tillräckligt.
 
Bara när kroppen har rörelse, energi, utrymme, möjlighet och näring kan kroppen läka, bygga upp sig och rena sig själv. Det finns så många flera sätt att ge kroppen möjlighet till läkning men dessa var några.
 

Kommentarer

 • Amy's piece of cake säger:

  Instämmer till fullo, detox är bra. I sommar kör jag en raw period igen :) Hoppas att allt annars är bra med dig? Kram!

  Svar: Spännande med en Raw-period. Kul att prova på och se vad man känner och vad man tycker. Sommaren är en bra punkt för Raw food också eftersom att kalla dygn inte är en höjdarperiod för alla. Lycka till. Allt är finfint med mig, snart dax för tentan och pluggar för fullt. =)Kram kram
  Sabine J Ö

  2014-03-09 | 21:22:33
  Bloggadress: http://amyspieceofcake.se/

Kommentera inlägget här: