Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Mikroskopisk Magkänsla

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

 
Hur ofta går du på toaletten? Ibland går jag flera gånger per dag, ibland en, ibland varannan dag. Det här med förstoppning är ett intressant ämne eftersom eliminering måste ske för att det inte ska bli skadligt för kroppen - Skiten måste ut helt enkelt!

Vad som egentligen är "normalt" beroende på kropp och kost, men bäst är toabesök några gånger per dag, skulle jag säga. Man vill ha rörelse, på samma sätt som man äter regelbundet, bör man gå på toaletten regelbundet, utan att låta det stockas upp i tarmen.

De finns en rad olika anledningar till att man lider av förstoppning, men jag tror att det vanligaste är uttorkning och/eller obalans i tarmfloran. Förstoppning varken känns bra eller är hälsosamt för kroppen eftersom det kan leda till andra hälsoproblem. Bland annat kan förstoppning leda till inflammationer, i bland annat tarmen, som oftast är startskottet för autoimmuna sjukdomar, så som reumatism. Det kan också leda till att ämnen som egentligen skulle elimineras absorberas av kroppen igen, eftersom att avföringen stannar i tarmen för länge.

Man kan vara så uttorkad att kroppen absorberar så mycket vätska som är möjligt och därför minskar rörelsen. Brist på rörelse i tarmen kan också bero på lågt intag av fiber. Sköldkörtlarna är, med hjälp av hormoner, också med på regleringen av tarmrörelse. Att äta gluten eller ha ett överskott av järn kan också leda till detta oftast obehagliga tillstånd. Äter man gluten, eller annan svårsmält mat, kan det leda till förstoppning eftersom kroppen har svårigheter att smälta maten, vilket leder till trög tarm. Även brist på vitaminet inositol, som är viktig för fettemulgeringen (bindandet och transporten av fetter), kan också leda till förstoppning.

Man har nu forskningsresultat som visar på att probiotika också verkar ha förmåga att minska matens negativa inverkan på balansen i kroppen, troligtvis eftersom tarmfloran känner av vad som är OK eller ej i kroppen och därför reglerar absorbtionen av vissa produkter/ämnen. Bakterierna underlättar dessutom till nedbrytning/matsmältning av föda .

Som jag nämde ovan, är en annan vanlig orsak till trög mage, att tarmfloran är ur balans. Obalans av tarmfloran och fiber är starkt kopplade till varandra, eftersom fiber i kosten ger de goda bakterierna föda - fiber ger bakterierna liv. Detta är oerhört viktigt eftersom tarmfloran är vår första försvarsmekanism i immunförsvaret. Tarmfloran benämns ”probiotika” och betyder för liv”, medan antibiotika betyder mot liv” - antibiotika kan alltså ses vara mot livet i tarmfloran - både goda och dåliga bakterier. Är man trög i magen och därmed har en trolig obalans i tarmfloran, bör man stödja tarmfloran och då, på det hela taget, hela kroppen.

Vad som kan rekommenderas är bland annat att öka intaget av vätska (vatten), tillskott av probiotika, minska intaget av svårsmält mat (t ex rött kött, gluten, mycket stärkelser, mejeri samt stekt eller friterad mat) och öka intaget av fibrer för att stödja tarmfloran. Jag hittade dessutom en hemsida på nätet, med inforrmation om just tarmflora, som jag rekommenderar. Kolla in godamagbakterier.se/ för information om bland annat förstoppning och probiotika. Obalans i tarmfloran kan också leda till diarré, s k ”turistmage”, IBS (Irritable Bowl Syndrome), urinvägsbesvär m fl problem som du kan läsa mer om på hemsidan.

Må Väl,

Välbefinnaren

Kommentarer


Kommentera inlägget här: