Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Uppbyggnaden av fett molekyler

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Hej Hej,

De pratas mycket om mättat, omättat och fleromättat fett, och dom har alla olika funktioner och egenskaper. Jag ska inte gå in så mycket på de nu, utan tänkte berätta om uppbyggnaden av molekylerna. Alla dessa fetter, mättade och omättade, är viktiga för kroppen, men det handlar om rätt mängd och kvalite av fettet.

Mättad fett molekyl kan ha mellen 2 och 18 kol atomer i sin uppbyggnad, och mättat betyder att de inte finns någon ledig plats för någon hydrogen/väte atom i molekylen. Precis som en tvättsvamp har blivit doppad i vatten inte kan bli mer blött än den redan är. (mer om omättat fett nedan, som kan ta till sig fler väte atomer.) Denna typ av fett stabiliserar membranet/skinnet runt cellerna. Men ett överskott skulle kunna skada membranet då ingen rörelse kan ske istället. På grund av att mättat fett är så stabilt är det de bästa fettet att använda vid upphettning, så som matlagning.

Vad det gäller omättade fetter så består dom av mellan 18 och 22 kolatomer, och har finns det mellan en eller sex lediga platser för väte atomer. Ju fler ledig platser de finns i molekylen, desto känsligare är den, speciellt vid upphettning. Omättat är när det endast finns en ledig plats, medan fleromättat innebär att två eller fler platser finns lediga. Detta kallas för dubbelbindning, och har finns dubbel så mycket energi än någon annanstans i molekylen. Om molecylen, eller din linfrö olja, utsetts för värme, ljus eller syre skadas den, och den kan inte längre utföra sitt viktiga arbete. De talas mycket om omega 3 och omega 6, och dessa är två typer av dom fleromättade fetter som finns, och dessa ska alltså inte värmas, utsettas för syre eller ljus. 

Kommer skriva mer om omega någon annan dag, det finns verkligen sååå många detaljer i denna kropp, så mycket att förstå, alla funktioner, alla farliga grejer. Jag blir förvånad att så många människor är friska, så som många behandlar sin kropp och själ ibland.

xxxKommentarer


Kommentera inlägget här: