Kolhydrater-omvandling och upptag
Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater
På min pluggdag har jag idag läst och lärt mig massor om kolhydrater och tänkte att jag skulle berätta lite om detta.
Kolhydraterna upptäcktes i slutet av 1800-talet, då insåg man hur viktiga dom är som kroppens "energi-leverantör". Kolhydrater är uppbyggda på kol (C), väte (H) och syre (O), kvoten av dessa är 1:2:1. Det skapas genom fotosyntesen i växter.
De finns många olika typer av kolhydrater; Monosackarid, disackarid, oligosackarid och polysackarid, och dom är uppdelade beroende på hur många atomer eller molekyler dom innehåller, under varje namn finns flera underrubriker.
Så här:
Monosackarid:glukos, fruktos, galaktos, xylos, fucose (hittar ej de svenska ordet). Innehåller fem eller sex kol atomer för att skapa en socker molekyl.
Disackarid: laktos, sackaros, maltos. Innehåller två socker molekyler.
Oligosackarid: innehåller 3-20 socker molekyler, men många av denna sackarid kan inte brytas ner i kroppen utan används som "mat" till tjocktarmens goda bakterier.
Polysackarid: stärkelser, icke-stärkelse. Kan innehålla från 20 upp till tusentals socker molekyler.
Kroppen kan ta upp glukos, galaktos och fruktos ur maten, men vad det gäller dom andra produkterna måste dom först brytas ner. Nedbrytningen sker i gastrointestinal systemet (mage och tarmar) med hjälp av olika enzymer. För att bryta ner tex disackariden maltos, till en monosackarid, behövs en enzym som heter maltas, laktos behöver enzymet laktas, och sackaros kräver sukras. Enklare än sa blir de inte.
Nedbrytningen för polysackariderna är lite längre och mer komplicerad:
Stärkelse---> Dextrin med hjälp av amylas som finns i saliven---> Maltos, här också med hjälp av amylas men de kommer från bukspottskörteln in till tunntarmen denna gång---> Glukos tillsammans med maltas (som ovan).
När allt har brutits ner till glukos, fruktos och galaktos kan dom absorberas in i blodomloppet. Där de antingen används som energi i cellerna, och då är de insulin som hjälper monosackariderna in i cellerna. Om de skulle vara för mycket kan levern omvandla dessa till glykogen, och sen förvara dom antingen i levern eller i musklerna. När kolhdrater sen behövs igen, omvandlas glykogen tillbaka till glukos. Om de redan finns tillräckligt med glykogen omvandlas de till fatty acids istället vilket förvaras som kroppsfett.
Pust.... detta har jag lärt mig idag... och de är så intressant.
xxx