Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Fruktsocker: bra vs dåligt

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Hej hej,

Jag har funderat mycket på det här med fruktos, och jag har även fått flera frågor kring detta. Kan det vara farligt? Kan vi bryta ner fruktos? Kan jag använda fruktos? Hur mycket är för mycket?? Så här kommer information om hur min uppfattning av fruktos ser ut. Längst ner ser du även hemsidor som jag läst på för att få bekräftat mina resultat/uppfattningar. Om du har en annan syn på fruktos är den varmt välkommen. Jag är här för att lära mig och dela med mig av olika uppfattningar.  

Vill börja med att säga att detta inlägg handlar om fruktos i frukt, där också vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter är närvarande. Men det finns även fruktos som är kemiskt framställt och dessa har samma kemiska formel, men har en annan struktur och är utan vitaminer, mineraler mm. Detta kallas för isomeri av varandra. Vilket innebär att dom inte fungerar på samma sätt och kemiskt framställd fruktos kan inte användas som energi i kroppen eftersom cellerna inte känner igen ämnet. Dessa omvandlas istället till fett i kroppen.

Fruktos är en så kallade "enkel sockerart". Jämfört med glykos innehåller fruktos en keton-grupp istället för en aldehyd-grupp, som glykos innehåller. Denna enkla typ av kolhydrat behöver inte brytas ner innan det absorberas, utan tas upp av blodet direkt. Det måste däremot transporteras till levern innan det kan användas, glykos kan användas direkt efter att det är absorberats. Om fruktosen skall användas i blodet, direkt när det kommer in i kroppen, behöver det först omvandlas till glykos och detta sker i så fall i tunntarmen, innan upptaget. (Det kan också omvandlas i leverna). Av denna anledning har fruktos ett lägre GI värde än glukos och kan alltså vara ett bra val av kolhydratsintag, då det har en långsammare och därmed lägre påverkan av blodsockernivån.

Frukt innehåller både fruktos och glykos (50/50 ungefär, beror på vilken frukt). Att tänka på, är att innehållet (maten) i matsmältningssystemet; med hals, magsäck och tarmar, egentligen inte är inuti kroppen förrän det är nedbrutet och blivit absorberat in i kroppen.  

Stora mängder av fruktosomvandling i levern kan, enligt uppgift, leda till så kallad fettlever. Detta eftersom att överbliven fruktos lagras i levern som reserv av glykogen för senare tillfälle. Glykogen är den form, i vilken kolhydrater/socker förvaras i levern och när det ska användas igen, måste det återomvandlas till glykos. Om glykogenmängden blir för hög, omvandlas det till fett/triglycerider/VLDL ("dåligt kolesterol"), vilket kan leda till en sjukdom som heter fettlever/hepatosteatos och ger nedsatt leverfunktion, såsom även s.k. "skrumplever" kan göra. Av denna anledningen kan därför höga mängder av fruktos bli onyttigt, vilket såklart även gäller överkonsumtion av andra typer av sockerarter/kolhydrater. Om för mycket fett lagras i levern kan detta skada kroppen, eftersom triglycerider kan frigöras från levern. Fruktos underlättar också bildningen av triglycerider i cellerna, men det kan också ett överskott av glykos göra. Triglycerider är farliga och skadliga om det finns för höga mängder i kroppen. I lagom mängder används de bland annat som energireservoar. Det finns i huden för att bevara  värmen i kroppen och runt organen för att skydda mot stöttar (när vi går, springer och hoppar tex). Det är alltså fettvävnad i kroppen. Även förvaringen av LNA och LA sker i triglycerider.

När glykos tas upp i cellerna behövs insulin, men detta är inte fallet med fruktos, istället behövs ett ämne som, på engelska, benämns som "glut-5 transporter". Insulin ökar utsöndringen av ett hormon som heter leptin, vilket hämmar hunger och aptit. Detta leder till, tro det eller ej, att kroppens metabolism ökar och viktminskning kan ske. Om vi däremot äter fruktos, utsöndras inte insulin och leptin-nivån blir lägre än om vi äter glykos, som i sin tur istället leder till viktuppgång, eftersom hungern ökar och vi inte känner mättnad. Vissa människor utsöndrar inte leptin och dom kan ofta ha symptom som övervikt. 

Glut-5 är uppbyggt av protein. Om detta ämne saknas har man absorptionsstörningar av fruktos och dom symptom som kan visa sig är bland annat IBS, förstoppning, diarre, smärta i magen, trötthet.

Glycation är en process som innebär att fruktos och galaktos (till viss del glykos) binder sig till protein i kroppen, vilket leder till en slutprodukt som kallas AGE:er. Inget enzym behövs för denna process. De processer som sker har olika namn, beroende på vilken typ av process. Två av dessa är; Schiff base och amadori. AGE, eftersom det har visat sig kunna påverka nästan alla celler i kroppen, kan skada kroppen rejält och tycks kunna leda till cancer, alzheimers, dövhet, hjärt- och kärlsjukdomar mm. AGE bidrar till oxidation av ämnen i kroppen, vilket bland annat får oss att åldras, men det kan även förstöra viktiga enzymer. Detta ämne skapas inte bara utav fruktos, utan även galaktos och till viss del av glykos. 

Slutsats

Eftersom att frukt innehåller så många mineraler, vitaminer, antioxidanter och fibrer är det ett bra alternativ till föda, men i måtttliga mängder. Om man är överviktig och vill gå ner i vikt bör man begränsa intaget av frukt, lika så om man har absorptionsstörningar av fruktos. Eftersom att GI värdet av fruktos är lågt så är det ett bra alternativ av kolhydrater, men kom ihåg att frukt innehåller båda fruktos och glykos vilket påverkar blodsockernivån på olika sett. Som ni förstår är det svårt att avgöra om fruktos är bra eller dåligt eftersom att det beror på vem som äter det, så jag rekommenderar er att prova er fram och lyssna på er kropp.

(http://johannaskost.blogspot.se/2008/05/fruktos.html)

(http://www.westonaprice.org/ ) Sök på "Fructose"

(http://www.kostlotsen.se/ram10c_fruktos.html)