Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Aminosyra: Tryptofan

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Idag vill jag berätta lite om aminosyran triptofan, berättade i ett tidigare inlägg att jag hade legat sömnlös en halv natt och efter lite forskande stötte jag på denna aminosyra. (Kolla under katagori "Psykiskt välmående" och inlägg "Sömnen och kroppen") Den är nämnligen kopplad till serotonin produktionen då neurotransmitten är skapat av denna aminosyra. Serotonin behövs i hjärnan för att förorsaka och upprätthålla sömn under natten och när solen inte syns. Serotonin påverkar också humöret. Dom flesta hormon och enzymer är skapade av aminosyror. Aminosyror=byggstenar.

Magnessium, Vitamin B6, vitamin C och folsyra behövs för nedbrytningen och användningen av denna aminosyra. Tryptofan konkurrerar om upptaget med aminosyrorna tyrosine och fenylalanin, och av den anledningen måste dessa aminosyror ibland tas som tillskott. Brist kan leda till otillräcklig vitamin B3 eftersom att B3 följer tryptofan i kroppen och under upptaget. Man kan bli rekommenderad att ta denna aminosyra som tillskott, men det bör i så fall göras tillsammans med kalcium och magnessium. Människor med astma eller SLE (reumatisk sjukdom) bör inte ta tillskott av tryptofan.

Denna amonosyra finns i väldigt låga mängder i dom flesta proteiner, men dom som har mest är produkter från djurriket, så som kött, ägg och mjölkprodukter. 

Kommentarer

 • tore säger:

  väldigt bra blogg. du förmedlar informationen om aminosyror på ett väldigt fint sätt.

  Svar: Tack, kul att höra. Du är välkommen tillbaka om du vill veta mer eller har någon fråga kring häsla och kost. Hälsningar Sabine
  Sabine J Ö

  2013-04-19 | 09:05:30
 • tore säger:

  tack, det skall jag verkligen göra.

  2013-04-23 | 11:43:30

Kommentera inlägget här: