Igår lagade jag till lunch en linssoppa med grönsaker som är riktigt nyttig. När man tillagar och kokar grönsaker är det alltid bäst att behålla vattnet som grönsakern tillagas i, eftersom att mycket av nyttigheterna hamnar i vattnet, så därför är denna typ av rätt ett bra alternativ.
Jag försökte göra en portion eftersom att man aldrig ska värma upp spenat när den väl ha blivit tillagad och kyld. (De blevtvp portioner). Detta eftersom att det finns bakterier i spenat som förökas snabbt i grader mellan 20-60 grader och inte dör vid nästa uppvärmning. För att kunna ta upp järnet i spenaten i soppar rekommenderar jag ett glas med citronvatten 30 min innan måltiden. C-vitamin hjälper nämligen till för upptaget från tarm till kropp.
Om man ska få i sig alla aminosyror utan att äta kött rekommenderas baljväxter (linser) tillsammans med sesamfrön, på så sätt får man i sig samtliga aminosyror som är essentiella. Nu hade jag inte sesamfrön, men pumpafröna i min måltid representerar sesamfröna. Fröna hällde jag över måltiden efter att den var klar, eftersom att nötter kan bli giftiga vid uppvärmning.
Ingredienser på ett ungefär:
Några cm purjolök
1 st tomat
4 st ganska små morötter
En stor näve
spenat (inte babyspenat)
2 klyftor vitlök
1 lök
1 dl linser
1/2 broccoli huvud
2 msk pumpafrön
1 msk kokosflingor
1 msk tomatpure (kan uteslutas)
Vatten som täcker alla ingredienser.
Kryddor: Salt, peppar, kummin, cayeenpeppar, chili, koriander, mer gurkmeja,
Hackade allt ganska litet, koka sen allt i vatten i ungefär 10 min (inte fröna). Lägg sen i linserna och låt koka i ytterligare 10 min. Koktiden av linserna an variera så läs på förpackningen. Servera!!
Bloggadress: http://lyckoland.blogg.se/