Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Sädesslag och dess utmaningar

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Hej Hej,
 
Ett ämne som kommer upp i kursen ofta är hur olika sädesslag påverkar och utmanar kroppen på grund av den energinivå som krävs vid nedbrytningen. Givetvis varierar utmaningen för kroppen helt beroende på individ. En person som är fullt frisk kan till exempel bryta ner vete mycket bättre än en person som inte är lika frisk, man kan säga att en återfuktad kropp inte har några problem med att bryta ner vete om man jämför med en person som är uttorkad. Detta gäller inte bara sädesslag utan allt du stoppar i dig. (Frön och nötter till exempel borde blöttläggas innan man äter de eftersom att kroppen kan ha svårt att bryta ner de.
 
Här är en lista på den ordningen som nedbrytningen blir enklare och enklare ju längre ner på listan du kommer:
Vete
Råg
Havre
Korn
Ris (kort brunt ris) (Gluttenfritt)
Hirs (Glutenfritt)
 
Man kan också se på en produkt hur svår smält det är genom att titta på mängden vatten det tillagas i och hur länge. Ju mer vatten och ju längre tid, dessto bättre och enklare för matsmältningssystemet.
 
Gluten är ett annat ämne (protein) som kan vara svårnedbrytet, vara utmanande för kroppen, uttorkande och därför leder till stress i matsmältningssystemet och resten av kroppen. Därför kommer här en lista på några av dom mjöl-, fling- och grynsorter som inte innehåller gluten:
Majsmjöl
Polenta majsgryn
Cornflakes
Kikärtsmjöl
Ris
Rismjöl
Potatismjöl
Andra hirs produkter
Sojamjöl
Bovete produkter
Quinoa
Mjöl av olika bönor och ärtor.
 

Så, jag rekommenderar att lyssna på kroppen och höra på vad den har att säga. Mår du dåligt av vissa typer av sädesslag eller säd med gluten? Behåll ovan listor i huvudet och fundera på detta om du upplever problem, så som blir trött, utmattad, hungrig, får ett begär av tex socker eller problem med magen så som uppblåsthet, smärtor, förstoppning eller diarre.
 
Äter du alla typer av sädesslag, upplever du några problem med någon av dom specifikt?
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: