Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: För att sänka natrium mängden i kroppe

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Detta är egentligen ett tips till dom som har höga nivåer av natrium i kroppen. Många människor med högt blodtryck, vattan som binder sig i kroppen och man "svullnar" upp och har ett stark sug av salt mat.
 
För många, inte alla, krävs det mer än att bara dra ner på saltintaget för att minska mängden i kroppen. Kroppen gör nämligen vad som helst, i dessa människor, för att inte eliminera de natrium som finns i kroppen, så att bara minska mängden på nytt natrium hjälper inte alltid helt.
 
Den mineral som natrium behöver vara i balans med är kalium och det är vanligt att kalium nivån är låg om natrium nivån är hög. Så genom att öka intaget av kalium trycks natriumet ut ur cellen och in i blodomloppet. Sen är det viktigt att stödja kroppens funktioner att eliminera saltet. (Eliminerings områden är hud, urin och avföring). Det är ett helt annat kapitel. OBS: Människor med njurskador behöver ta det lugnt med kalium intaget, så därför är det viktigt att alltid konsultera en läkare innan du gör en ändring i din kost, och det gäller även dig utan sjukdomar på njurarna. Kom också ihåg att vi behöver natrium för att leva också, så det ska inte uteslutas helt från kosten.
 
Att äta vattendrivande föda (nässlor) skulle bara driva ut vattenlösliga vitaminer och visa mineraler (kalium), alltså inte salt så detta skulle inte hjälpa.
 
Grönsaker och frön är mycket rikt på kalium, komjölk har högre mängd kalium än natrium, men när man gjort ost av det så förändras det till mer natrium än kalium.
 
 

Kommentarer

  • Angelica säger:

    Viktigt inlägg!
    Det känns som att många förbiser natriumintaget och om man äter framförallt konserverad mat finns det skrämmande höga nivåer i dessa, framförallt om man ger dem till barn.
    Jag har själv haft problem med låga nivåer av kalium så denna påminnelse var väldigt bra för mig, tack!

    Svar: Ja, konserver kan ju vara livsfarligt om man har höga nivåer av natrium i kroppen. Försöker undvika det så mycket som möjligt, men ibland orkar man inte anstränga sig så mycket för att göra en tomatsås från basen. =) Men sen finns det samtidigt dom som inte äter något som helst salt och istället har låga nivåer vilket är lika skadligt det, samtidigt som man då kanske tror att man är nyttig för att man inte äter salt. Intressant tycker jag!
    Kul att man kunde hjälpa till. =)
    Sabine J Ö

    2012-09-03 | 08:54:25
    Bloggadress: http://naturligbebis.se

Kommentera inlägget här: