Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Lax med ingefära och chili / För- och nackdelar

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss


 
 
Ugnsbakad lax
1 st laxbit
1cm chili
1 liten bit ingefära
salt och peppar
 
Grön sallad
7 cm zucchini
1/2 stjälk selleri
En liten näve spenat
En luten näve roccula
1 msk sesamfrön
1 halv dl torkat sjögräs
2-3 msk citronsaft
2 msk linfröolja
 

Innehåller massor av omega 3 som bland annat sänker triglyceride halten i blodet. Det förebygger också skador på cellmembranet så att det på så sätt håller sig friskt, sjuka celler leder till sjukdom. Fettet skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar eftersom det håller ådror och vener elastiska. Fisk innehåller också mycket protein, vitamin B6, B12, D-vitamin, E-vitamin, selen, jod och magnesium. Vad det gäller omega 3 i fisk bör man tänka på att fisken kan vara låg i detta fett om fisken är odlad och blivit matad med fel mat (inte alger och annan fisk). 

Vild lax är i regel nyttigare än lax som är odlad, men samtidigt sägs det att lax från Medelhavet och Östersjön inte är speciellt nyttig pga orent vatten vilket leder till gifter i fisken. Om man ska äta odlad lax bör man kolla vad fisken blivit matad med för att undvika fisk som äter spannmål, något som inte hör till deras diet enligt min mening. Jag har inget direkt svar vilken lax som är bäst, men KRAV märkt skulle jag nog tro är bäst. Vilken fisk rekommenderar du och vilken åsikt har du gällande odlad/vild fisk?


Läs mer om ingefärans goda krafter här. Och här kan du läsa mer om chilin.

 
 

Kommentarer

 • Cornelia säger:

  Ja, herregud vilket äventyr! Det kommer du och din vän också få, så himla kul! Vart ska ni?

  Svar: Vi börjar i Varanasi, och sen börjar en resa på 21 dagar med ett resebolag och 8 andra från Delhi till Cochi genom Agra, Jaipur, Udaipur, Bombay, Goa, Alleppey mm. Ska bli såå spännande! Sen blir det relax i Goa under två veckor. =) Kan du tänka dig att åka till Indien igen??
  Sabine J Ö

  2012-12-10 | 20:18:09
  Bloggadress: http://www.cornelias.spotlife.se
 • Sara säger:

  Gott!:)

  Svar: Super gott! =)
  Sabine J Ö

  2012-12-11 | 02:33:20
  Bloggadress: http://harramis.blogg.se
 • Viktor säger:

  Bra och gott! ;o)

  Stämmer med vad jag hört/läst om odlad, jämfört med vildfångad fisk, skaldjur etc - Att de äter foder som är onaturlig föda, borde innebära att de får ett helt annat näringsvärde/-innehåll.
  Vad gäller lax ifrån något smutsigare eller näringsfattigare innanhav (t ex Östersjön, Medelhavet), så är det förstås större risk att fisken iockså nnehåller något mer gifter och sämre näring, än om de fiskats i "friska" Ishavet, där tillgången på föda, såsom krill och skaldjur är enorm i jämförelse, men lax rör ju på sig ganska bra och går upp i strömmar, så det är väl inte den fisken som egentligen mår sämst av själv Östersjön!?

  Hade varit intressant att verkligen få redovisat vad skillnaden är i näringsvärde, mellan vilda och "kassaodlad" lax!?

  Min enda rekommendation kring "rätt val" just nu, är att du väljer fisk/skaldjur, med någon av de vedertagna märkningarna som indikerar att det är "ett hållbart fiske och välmående bestånd",
  Är du intresserad av att göra medvetna val i ditt dagliga handlande, för en sundare kropp, planet, matindustri och närområde, så kan jag varmt rekommendera Naturskyddsföreningens app "Grön guide", som hjälpt mig en hel del i butiken och som är anpassad till säsongerna.

  Lev väl och må gott,
  Viktor

  2012-12-11 | 10:34:57

Kommentera inlägget här: