Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Tarmflorans bakterier, en del av immunförsvaret (För liv)

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Egentligen tillhör bakterierna i tarmkanelen inte kroppens immunförsvar eftersom att dom befinner sig utanför kroppen (ingenting tillhör kroppen förrän det är upptaget och godkänt av levern). Men dom har ändå en viktig process i kroppens försvar mot ovälkomna ämnen.
 
Om tarmfloran är ur balans så märker man oftast det av flera olika symptom och några av dom är; oregelbundna toalettbesök, diarre eller förstoppning, matallergi (gluten eller laktos tex), mycket gaser, IBS, inflammationer, kramper, trötthet eller tröghet. Dom är alltså alla kopplade till matsmältningssystemet, men om tarmfloran är ur balans för länge kan det leda till andra sjukdomar. Om man stödjer tarmfloran stödjer man på det hela taget hela kroppen.
 
Matsmältningssystemets, där dessa bakterier "bor", huvudsakliga uppgift är att bryta ner maten och sen eliminera slaggprodukterna från kroppen. Bakterierna som är vår första "försvarslinje" som hjälper till med nedbrytningen av vissa typer av näring och på så sätt kan märka en skillnad mellan det som verkligen är hälsosamt och inte, och vilket av dessa som ska tas upp.  Bakterierna hjälper också till med att slå PÅ eller AV statusen av immunförsvaret i cellerna av tarmkanelen. Antingen är det på normalt läge eller så aktiveras det med en varningssignal. I människor med matallergier är det ofta så att statusen är på varningssignalen konstant vilket skapar som symptom som visar sig. Detta sker i tunntarmen och efter tunntarmen åker den maten com är onedbrutna vidare till tjocktarmen. Salter, vatten och fibrer är det som finns kvar i denna massa, och det är i tjocktarmen som vatten och salterna kan tas upp. Det finns fler bakterier i tjocktarmen än i tunntarmen och i tjocktarmen börjar bakterierna att bryta ner massan ytterligare. Bakterierna i tjocktarmen kan skapa vissa B-vitaminer och K-vitamin och det är här som dessa absorberas, men skapandet är förutsatt att tarmfloran är hälsosam och i balans.
 
Om miljön i tarmkanalen istället är basisk trivs dom goda bakterierna sämre och dom onda trivs bättre  och dessa kan skapa olika gifter som kroppen sen absorberas, medan mineraler och andra viktiga ämnen inte absorberas. Du kan här förstå att det inte är möjligt att ha en frisk kropp om inte kroppen får i sig dom mineraler och vitaminer som behövs. Energikällor (kolhydrater, protein och fett) har också svårigheter att bli nedbrutna om pH balansen är felaktig. (Mer om detta vid inlägg om magsår)
 
Skillnaden mellan onda och goda bakterier är att goda är laktos fermentering/jäsning och onda är icke-laktos fermenterade. Laktos jäsning skapar mjölksyra, vilket som onda bakterierna inte gillar eftersom att dom trivs bättre i en basisk miljö. Så om tarmkanelen innehåller tillräckligt många goda bakterier kan dessa ta död på dom onda och pH värdet förhindrar dom onda från att öka i antalet. Vilket leder till ett annat ämne jag har läst om, nämligen upptaget av olika mineraler. PH värdet påverkar kroppens förmåga att absorbera mineraler och den miljö dom kan absorberas i är surt. Goda bakterier skapar just en sur miljö. (Jag har nyligen köpt en bok som heter "Why Stomach acid is good for you" och jag kommer skriva mer om detta när boken är färdigläst.)
 
När kroppen fermenterar/jäser kolhydrater och protein skapas en kort kedja med fett syror och dessa fettsyror har en väldigt positiv påverkan på kroppen. Bland annat förser det hjärna, muskler, hjärta och njurar med energi. Samma sak gäller fibrer, som indirekt absorberas, eller i alla fall det ämnet som skapas vid fermenteringen. Men detta är så klart förutsatt att tarmbakterian är i balans.
 
Probiotika är då ett ämne som innehåller miljoner av dom goda och hälsosamma bakterierna som kroppen behöver. Så ett tillskott av probiotika kan hjälpa kroppen att komma i balans igen, efter att varit styrd av dom onda bakterierna.
 
Vad man bör undvika för att få bukt på tarmfloran:
-Alkohol
-Kaffe
-Kemiska ämnen som används för att "skydda" maten; bekämpningsmedel, konserveringsmedel, nitrat mm.
-Socker
-Jäst föda
-Antibiotika (Anti=mot, biotik= liv alltså "mot liv") Medan probiotika står för "för liv"
-Starkt kryddad mat
-Friterad mt
-Fet mat
-Ost
-Lök
-Minska fiber intaget (till en början)
-Överhettat fet
-Mjölk eller glutan (kan vara så att ens kropp kan hantera dessa, men bör undvikas till en början).
 
Vad man samtidigt kan öka för att förbättra tarmfloran:
-Mycket grönsaker
-Mer frukt om du inte äter dessa, men undvik tropiska frukter med mycket socker eftersom det socker försämrar vitamin produktionen och minskar fermentering.
-Öka intaget av grön bladsallad eftersom att det innehåller klorofyl som stödjer levern i rening av blodet from gifter.
-Omega 3, oftast har man redan ett överskott av omega 6, eftersom att fetterna hjälper kroppen kontrollera inflammationer (i tarmarna bland annat) och det håller också cellmembranet friskt.
-Alfalfa och rödbetor är två produkter som stödjer levern.
-Vatten
-Drick en kopp varmt vatten 30 min innan måltid för att få matsmältningssystemet att slappna av.
 

Du kan också läsa ett av mina tidigare inlägg kring tarmfloran här. Jag rekommenderar dig också att söka på "Immunförsvaret"  och "pH" på bloggen för att läsa och lära dig ännu mer om kroppens förmåga att skydda kroppen mot skadliga ämnen och förstå den mer.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: