Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Aminosyra: Arginin

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Had tidigare skrivit ett inlägg om lysin som dämpar och hämmar herpes utbrotten, då skrev jag att den aminosyrar som gör motsatsen är Arginin, så jag tänkte berätta mer om denna nu.

Argininbrist kan enkelt inträffa i kroppen om protein efterfrågan är hög, så som vid stress, tillväxt, skada, trauma eller vid höga nivåer av lysin intag. Symptom som kan visa sig är att du tappar hår, förstoppning och leverskador. Ett överskott av arginin tycks leda till tumörer, enligt studier och herpes utbrott.


De påverkar hormon produktionen, eftersom att protein är en byggsten i hormon, vilket ökar förbränningen av fett. Och detta kan leda till viktminskningen och fastare muskelmassa (vid träning). De hormon vi pratar om här skapas i hypofysen och stödjer tillväxten. Tillskott av arginin används ofta av bodybuilder, tillsammans med andra aminosyror.  Detta tillväxt hormon ökar utsöndringen av glukagon. Man kan säga att glukagon är socker som skapas i bukspottkörteln eller levern för att öka blodsocker nivån. Och av den anledningen bör diabetiker vara försiktiga med arginin tillskott. Det påverkar blodsockret, och mer insulin injektioner måste eventuellt tas. (Prata med dig doktor om du planerar att ta tillskott av denna.)

Egenskaperna är många och här kommer några till:

  • ökar aktiviteten i bräss/thymuskörtlarna, vilket till störst del arbetar för kroppens imminförsvar.
  • är viktigt för att få ut ammoniak ur kroppen som skapas under nedbrytningen av protein.
  • hjälper till att rena levern från gifter.
  • förbättrar lång-tids minnet, eftersom att de stimulerar produktionen av kväveoxid, som är en neurotransmitta (signalsubstans) som lagrar långtidsminnen.
Dom flesta protein produkterna innhåller arginin, alltså kött, ägg, nötter, frön och linser. Men det är låga mängder i mjölkprodukter.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: