Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Aminosyra: Cystin

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Denna aminosyra finns framför allt i höns, broccoli, yougurt och havre. De finns också mycket i dom produkter som innehåller svavel. Aminosyran kan också skapas från en annan aminosyran som heter metionin, denna process är lång och kräver många enzymatiska steg och flera olika vitaminer. 

Cystin ä nödvändigt för formationen av glutation, vilket är en tripeptid, ett typ av protein. Glutations funktioner i kroppen är:
 • kommunikation som sin huvudsakliga funktion i kroppen.
 • glutation är en väldigt stark antioxidant, som skyddar kroppen mot fria radikaler och skyddar därför kroppen mot cellförändringar (cancer).
 • används ofta i anti-aging produkter.
 • detoxifierar njurarna från produkter miljöbetingade gifter så som bekämpningsmedel, svampbekämpningsmedel, lösningsmedel, rengöringsmedel, insektsmedel. Glutationen "griper tag i" gifterna, som en klo, och för på så sätt ur som ur kroppen.
 • används för föreningen och reparation av DNA.
 • nervfunktionen, immunförsvaret och cellfunktionerna påverkas starkt och positivt till glutation.

Om glutation saknas beror de oftast på att cystin saknas. Cystin nivån påverkar glutations nivån i kroppen så dom egenskaper glutation har är också dom som cystin har (indirekt). Men cystin har också sina egna viktiga funktioner i kroppen. Tex hjälper det till vid upptaget av näring från tarmen eftersom att den ser till att magen har en hälsosam slemhinna. Barn och äldre behöver ibland tillskott av denna aminosyra pga försämrad magslemhinna. (Rådfråga din läkare innan du börjar med några tillskott.)


Kommentarer

 • Art By Tina - Konst & Fashion säger:

  Jag har hört att Zink ska vara bra för kroppen - speciellt för att få hårets kvalitet att bli bättre. Vet du nåt om det?

  2012-02-19 | 10:40:14
  Bloggadress: http://trueborn.blogg.se/

Kommentera inlägget här: