Balans och variation av protein
Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater
Och vad det gäller proteiner från djurriket, så som kött, ägg och mjölk, så är dom oftast kompletta, vilket betyder att dom har samtliga essentiella aminosyror i sig. Vi behöver alla aminosyror. Alltså behöver man inte oroa sig för att man saknar någon/några aminosyror. Men om man däremot vore vegan eller vegetarian och äter proteiner från majs, bönor och ris så kommer man sakna en eller två aminosyror eftersom att dessa produkter inte har samtliga essentiella aminosyror. Och av denna anledning är det viktigt med en balanserad och varierande kost, så att inget saknas. Nu säger jag absolut inte att alla ska äta massor av kött och dricka massor av mjölk, utan jag menar om du inte äter dessa produkter från djurriket bör du fundera på om du får i dig alla aminosyror. Och med en varierande kost bör detta uppnås.
Några tips: Sojabönor tillsammans med sesamfrön, jordnötter med kokosnötter eller brunt ris och solrosfrön är kompletta med samtliga aminosyror som behövs.
Om man skulle äta alldeles för mycket proteiner, som är syra bildande, och för lite grönsaker, som är basiska, skulle kroppens pH värde bli alldeles för syrligt vilket är skadligt för kroppen i de långa loppet.