Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Byggstenar Aminosyror=Protein

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater


Protein molekyler är uppbyggda av väte, syre, kol och kväve, och är en kombination av dom 22 naturligt förekommande aminosyrorna som finns. Ett protein kan vara uppbyggt av mellan 50 aminosyror och 27 000 aminosyror, så det finns alltså extremt många olika protein byggnationer.

Eftersom att protein är så stora molekyler kan dom inte tas upp som dom är, utan måste brytas ner till enskilda aminosyror eller små peptider (ett fåtal aminosyror bundna till varandra). Ett enzym som heter proteaser bryter bindningarna (peptider) mellan aminosyrorna, genom att en vattenmolekyl läggs till. (Hydrolys) Det finns många olika enzymer som hjälper till vid nedbrytningen, vilket enzym som gör jobbet beror på vilken typ av protein du ätit och hur din kropp arbetar. När aminosyrorna tagit upp ur tunntarmen transporteras dom till levern där dom kontrolleras så att levern vet vilka aminosyror som finns i kroppen och kan bestämma vad som behövs göras. Det är med hjälp av DNAt som kroppen vet hur kroppen skapar dom rätta proteinerna av aminosyrorna.

Protein är byggstenar av kroppen och används för att växa och bibehålla hälsa. 20% av vår vikt är protein och det är muskler, hår, naglar, organ och hud. Andra ämnen som är uppbyggt av protein är antikroppar som skyddar kroppen (del av immunförsvaret), hormoner som reglerar metabolismen och enzymer som katalyserar/startar olika processer i kroppen. Hemoglobin är också gjort av protein och detta skapas konstant i kroppen. Kroppen kan också skapa glykos (socker), från protein, som kroppen använder som energi. Aminosyror som inte används avsöndras från kroppen genom urin.

Det har diskuterats om aminosyrorna är essentiella eller inte. Essentiella betyder att vi måste få i oss aminosyran genom dieten eftersom att kroppen inte kan skapa aminosyran. Men problemet med icke essentiella aminosyror är att kroppen eventuellt inte kan skapa en vis aminosyra pga att en vitamin eller ett enzym saknas, och då blir aminosyran essentiell istället.

Proteinbrist visas oftast i muskler, vävnad, hår, hud, alltså dom områden som protein bygger upp. Så som avmagring, täta infektioner, håravfall mm. En av mina egna slutsatser är ett problem med proteinbrist, nedbrytning och/eller användningen av protein kan leder till problem så som cancer. Cancer är i enkelt språk när cellerns förändras som dom inte borde göra, och proteinet är viktigt för denna struktur.

Protein finns i all typ av kött, inklusive fågel, ägg, mjölk och ost. I dessa typer av produkter finns dom åtta aminosyror som är essentiella, vilket betyder att dom kan skapa dom resterande aminosyrorna förutsatt att dom vitaminer och/eller enzymer finns som krävs. Det  finns också i frön, nötter och säd, men i dessa finns inte alla essentiella aminosyrorna.

Eftersom att aminosyrorna är så många och har olika funktioner kommer jag gå igenom dom en och en, under tidens gång.

Kommentarer

 • Lavali - Ett liv i fängelset säger:

  svar:

  tack så hemskt mycket för dina ord

  2012-02-13 | 01:01:28
  Bloggadress: http://lavali.blogg.se/
 • Louise säger:

  Orkade inte äsa allt, men bar skrivet av det jag läste! =P

  2012-02-13 | 11:59:05
  Bloggadress: http://wizy.blogg.se/
 • Lavali - Bröllops bilder! säger:

  Lite kul är alla dessa som gnäller om sin vikt (kom att tänka på det av någon anledning när jag läste detta inlägg), om man tar bort skelett, hjärna, hår, lever, tarm etc så har man egentligen inte så himla mycket vikt kvar ändå så envisas folk att liksom glömma det som ändå väger som mest och absolut inte kan göra något åt

  2012-02-13 | 14:48:50
  Bloggadress: http://lavali.blogg.se/

Kommentera inlägget här: