Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Omega fetter och dess nedbrytning

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Just nu är det mycket prat om fett, fett som är mättat, omättat och fleromättat, detta mest på grund av LCHF dieten. Alla typer av fett är viktiga men dom allra viktigaste är fleromättade fetter (tycker jag), och då syftar jag på omega 3 och omega 6. Omega 3 bryts ner för att bli hormon-liknande prostaglandiner, PG3, medans omega 6 blir PG1 och PG2. Prostaglandin2 är inte bra att ha för mycket av i kroppen, och det är en anledning till att det är viktigt med en balans mellan omega 3 och omega 6.

Nedbrytningen av omättade fetter sker i flera steg och kräver flera olika enzymer, även vitaminer och mineraler, så som vitamin C, zink, magnessium, vitamin B6, niacin mm. Dessa ämnen hjälper till med att antingen förlänga fett molekylen med en till kolatom eller så hjälper dom till med att ta bort en väteatom vilket skapar en dubbelbindning i molekylen. Ju fler dubbelbindningar, dessto mer omättat är fettet. Slutprodukten av denna nedbrytning är prostaglandinerna. Dom olika ämnena som skapas vid nedbrytningens alla steg är viktiga i kroppen.

Exempel av nedbrytning.
Omega-3
LNA---> SDA 18:4w3---> ETA 20:4w3---> EPA 20:5w3---> PG3

Om någon av enzymerna, mineralerna eller vitaminerna saknas kan inte detta process ske och vi kan inte utnyttja fettets förmågor i kroppen. Om det saknas omega 3 i dieten väljer nedbrytningen av omega 6 att leda till PG2 istället för PG1, PG1 är det positiva och hälsosamma alternativet.

PG1 och PG3 förbättrar blodcirkulationer, sänker blodtrycket, minskar reaktionen vid inflammatoriska tillfällen och det ökar också produktiviteten av T-celler. Det är dom som förstör främmande molekyler och celler i kroppen. 

PG2 ökar risken för allergiska och inflammatoriska reaktioner. Så som ökar blodets egenskap att klumpa sig, ökar blodtrycket och ge utslag. Om du råkar ut för en skada är detta givetvis bra, men annars inte. Förhindrar också produktionen av antikroppar som är en del av immunförsvaret.

Man bör äta dubbelt så mycket omega 6 än omega 3 (2:1) för att det ska kunna vara en balans mellan fetterna. Essentiella fetter ökar ämnesomsättningen, attraherar syre och öker elektronerna som ökar rörelserna i kroppen. Det ökar också hastigheten som kroppen oxiderar, alltå hur snabbt kroppen bränner fett och glykos för energi. Omega 3 sänker triglyceride halten, medans omega 6 sänker kolestrol halten. Generellt kommer omega 3 från nötter och fisk och omega 6 från oljor och nötter.

Så länge det finns antioxidanter i kroppen skyddas kroppen mot fria radikaler som skapas vid nedbrytningen av bland annat fett. Antoixodanter skyddar också fettet från att skadas när det utsätts för ljus och luft. Om fett bryts ner utan enzymer skapas härsknat fett som är skadligt för kroppen.

Som du kan se ovan är det viktigt med en balans av omega-3 och omega-6 och hur viktigt det är att ha en balanserad kost av dom båda fetterna. Jag kommer vid senare tillfälla att berätta mer om dom olika oljerna som finns.