Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

IBS-What!

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Pratat med en tjej (Detta är Melissa) om IBS, och vi diskurerade om detox och fasta fungerar med detta tillstånd eller om det är skadligt om man har IBS. IBS betyder Irritable Bowel Syndrome, som innebär att man har problem med tarmen och upplever symptom så som smärta, obehag, uppblåst och växlande tarm-aktivitet. Den riktiga orsaken till problemet är inte bevisat, men man är ganska säker på att de beror på avvikelser i tarm floran och immunförsvaret som inte kan skydda kroppen mot alla onaturliga ämnen som kommit in i kroppen och jobbiga reaktioner uppstår. Ett liv fullt av stress eller infektioner som behandlats med antibiotika är andra orsaker till att IBS kan utvecklas. När man äter antibiotika kan tarm bakterierna försämras, och dessa bakterier har flera olika funktioner i tarmarna. Bland annat

  • Bland annat tränar det immunsystemet på att endast gå till attak mot skadliga ämnen.
  • Förhindrar skadliga bakterier att växa, och skapa endotoxiner. Detta är gifter som är skadliga för alla funktioner och delar av kroppen.
  • Stimulerar cellväxt.
  • Fermenterar/jäser oanvänd energy/kolhydrat-produkter. Vissa kolhydrater kan inte brytas ner utan att den perfekta tarmfloran finns, laktos kan vara ett exempel.
  • I tarmfloran finns också enzymer som är viktiga för nedbrytningen av kolhydrater
  • Skyddar kroppen så att inte vilka ämnen som helst kan passera tarm väggen in till blodsomloppet.
Antikroppen som heter IgA, som finns i tarmfloran, är dom som skyddar kroppen mot intrång av parasiter och endotoxiner. IgA "fångar" dom skadliga ämnena och för det till levern för eliminering, om antikroppen saknas i tarmfloran saknas kontrollen av gifterna. Utan den perfekta tarmfloran ökar risken för genomträngligheten och absorberingen av oönskade ämnen och ämnen som inte är nedbrytna tillräckligt. Leder till läckande tarm och andra problem.

Om nivån av tarmfloran är för låg eller för hög är det skadligt för kroppen. Om det är en låg nivå fungerar inte som funktioner som jag nämde ovan, alla kolhydrater kan inte brytas ner, immunförsvaret arbetar inte sitt absolut bästa och kroppen skyddas inte mot skadliga bakterier och ämnen. Om kroppen istället har ett överskott av tarmfloran istället kan cancer bildas. Några tecken på störd tarmflora är diarre, uppblåst mage, magsmärtor, gasbildning, illaluktande avföring.

Jag har tidigare pratat om herings's law och berättat att ett tillstånd kan leda till ett annat OM de inte tas väl hand om. Då menar jag alltså att man inte tar hänsyn till sjukdomar, lever en livsstil som inte passar just den personer, eller tar mediciner. Oftast är det så att en sjukdom/tillstånd i tarmen leder till en sjukdom/tillstånd på huden. Dom flesta problem börjar i tarmen där uttorkning och svagt immunförsvar visar sig, och leder sen vidare till andra problem om inte det tas hand om på ett naturligt sätt för att stödja kroppen.

Så vad kan vi göra, här är några förslag med förklaringar

Man bör hjälpa tarmarna med fett nedbrytningen, genom att öka produktionen av galla, vilket också ökar avsöndringen av gifter. Produkter med klorofyll ökar gallan, vilket alltså minskar risken för upptag av gifter och hjälper till vid nedbrytningen av fett. Klorofyll finns i till exempel spirulina.

Tarmfloran kan förbättras genom intag av non-stärkelse polysackarider cellulosa, som är en fantastisk föda för dessa goda bakterier. Cell väggarna i frukt och grönsaker är uppbyggt av cellulosa, dessa molekyler har bindningar som är mycket svåra att bryta. Hemicellulosa är en annan typ av polysackarid som hjälper förbättrar tarmfunktionerna hos människor med IBS.

Man tror också att IBS är kopplat till uttorkning, eftersom att uttorkning gör så att kroppen blir långsammare och inte kan utföra alla sina funktioner. Uttorkning leder till stress, och stress leder till uttorkning, det är alltså en ond spiral. Stress och uttorkning leder också till produktionen av histamin som är ett hormon som bland annat utsöndras för att skapa allergi-reaktioner. Detta kan vara pga laktos eller gluten. Därför kan symptom visas som påminner om allergier.
Om man är uttorkad försöker kroppen dra åt sig all vätska som finns i maten du äter, och detta kan då leda till förstoppning. Detta kan i sin tur leda till diarre eftersom att kroppen vill lösa problemet med förstoppning, och då tas inte någon vätska upp. Diarre kan man också få om man är matintolerant eftersom att kroppen inte kan bryta ner den maten som ätits. Det är också viktigt att tänka på att salter behövs för att vattnet ska kunna bindas och inte flöda helt fritt. Annars kommer vätskan inte tas upp i kroppen och det leder till diarre, vätskeförlust. Det kan också bero på snabba tarmrörelser. 

Oftast handlar det om mat som inte kan brytas ner av kroppen som gör att man får problem med magen. Maten bryts inte ner helt, men magen anstränger sig ändå. Vilket gör att man ibland enkelt kan säga vilka produkter det är som gör att man känner av symptomen. Och sen avstå från dessa. Man måste helt enkelt lyssna på sin egen kropp och känna efter vad som händer i kroppen om du äter en viss produkt. 

Socker Socker Socker, det är något som kan förvärra situationen. Socker försvagar immunförsvaret i 4 timmar efter det att du har ätit de. Och eftersom att en orsak till IBS kan vara svagt immunförsvar bör detta försvaras och hjälpas så att det kan fungera på allra bästa sätt.

Man kan också titta på om man kan ha candida/svamp infektion i tarmen och skadliga peptider i magen (proteiner som inte är fullt nedbrytna). Som nämt tidigare, fundera på tarmfloran, är du uttorkad, har du för lite salt i kroppen, äter du för mycket socker, hjälp immunförsvaret och sist men inte minst, lyssna på din kropp. Skulle vilja skriva om immunförsvaret också, men detta inlägg börjar bli lite för långt så det får bli ett nytt inlägg om det vid annat tillfälle.

Jag vill också poängtera att jag inte är fullt utbildad och du bör därför prata med din doktor innan du gör drastiska förändringar i ditt liv. Du ansvarar själv för din hälsa, och jag hoppas att du lärt dig något nytt med detta inlägg. Se nedan för böcker som jag använt för research.

xxx