Hej Hej,
Det är många diskussioner kring hur viktigt grönsaker är egentligen, och enligt min uppfattning är det otroligt viktigt. Vissa anser att man inte behöver grönsaker och frukt eftersom att dom alla finns i kött, fisk och fett. Visst, många av vitaminerna och mineralerna finns i kött, fisk och fett också, till viss del kolhydrater också, men det beror helt på hur mycket det blivit processat. Ju mindre processat desto bättre. När jag säger kolhydrater i detta sammanhang syftar jag på den delan som är kolhydratsdelen i tallriksmodellen. (Pasta, ris, potatis, couscous, bulgur).
Vad det gäller vitminer och mineraler försvinner dom ofta, till viss del, under tillagning. Värme och ljus kan minska mängden viktiga ämnen i födan. Detta gäller all typ av föda och en sak att high-lighta är att när man kokar grönsaker i vatten så kan dom vattenlösliga vitaminerna och en del mineraler försvinna från grönsaker ut i vattnet. Av den anledningen bör man inte koka sina grönsaker, om man inte tänker använda vattnet som maten kokat i. Detta gäller också kött, fisk och fett.
Så dagens tips är egentligen att man ska använda vattnet som dina grönasker har kokat i för att få i sig alla mineraler och vitaminer som var i födan från första början. Efter alla diskssioner kan de också vara rekommenderat att äta fäska grönsaker, inte tillagade, så att man får i sig alla viktiga ämnen och färska så att ämnena inte försvinner från födan vid tillagning.
Men sen finns det dom som har problem med att bryta ner färska grönsaker, till exempel morötter, så denna typ av föda är inte ideal för alla. För dessa personer kan ångkokning vara ett bra alternativ.
Bloggadress: http://amyspieceofcake.blogspot.se/