Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Trans-fetter och Cis-fetter

Kategori: -Skadligheter

Cis-fetter är omättade och fleromättade fetter som har en speciell typ av böjning av molekylen. Denna böjning skapas eftersom att väteatomerna i en dubbelbindning sitter på samma sida av molekylen. Cis smälter vid 13 grader och används för hälsosamt membran runt cellerna och betydelsefullt vid elektron växling mellan utsidan av cellen och insidan. En viktig funktion för att behålla den elektriska laddningen i cellerna.
 
Men när man värmer upp dom här nyttiga essentiella fett syrorna så som omega-3 och omega-6 omvandlas dom till transfetter, men dom har fortfarande lika många kol- och väte atomer, har fortfarande lika många bindningar och är fortfarande omättad. Det är formen på fettmolekylen som förändras, väteatomerna sitter nu inte längre på samma sida av molekylen vilket gör att den blir rak och detta är en skadlig form, även om den fortfarande är ett omättat fett. Transfetter har en smältpunkt vid 44 grader, är flottigt, kladdigt och segt, är stabilt och ses som ett mättat fett även om dubbelbindningen (arna) finns kvar. Av denna anledningen är det fruktansvärt viktigt att inte värma omättade eller fleromättade fetter, såna bör endast använda till sallader. Man bör också undervika att låta dom stå i direkt solljus eller utsättas för syre, med tiden förändras också strukturen så oljor bör du använda upp inom en månad. Man kan känna på lukten och smaken om någon förändrig inträffat i oljans struktur. (Ja, oljor ska lukta). Kall, mörk och med locket på hård är det bästa alternativet.
 
Formen (böjd eller ej) är det som bestämmer molekylens aktivitet, funktion och vilka enzymer som kan arbeta tillsammans med fettet. Eftersom att transfetter är mer stabila är risken för blockering av blodet större risk, nedbrytningen av fettet är också långsammare i transfetter än cis-fetter och transfetter kan endast användas som energi åt kroppen, medans cis-fetter kan användas på många olika funktoioner. Så som hälsosamt membran vilket skyddar cellerna, är rikt på energi på grund av dubbelbindningar och fria elektroner i molekylen och så skapandet av prostaglandiner som är ett hormon liknande ämne.
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: