Kolesterol, vad är det?
Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater
Igår läste jag om kolesterol och skrev klart min uppsats gällande ryktet kring denna typ av fett. Uppsatsen kommer troligtvis upp efter att jag fått betyg på den, så nu vill jag berätta lite om kolesterol.
Kolesterol finns i till exempel äggula, mjölk, fett kött samt i lever och annan inälvsmat, men finns inte i växtriket. Det finns i nästan alla celler i kroppen och dessa celler skapar sitt egen kolesterol när det behövs. Om vi är uttorkade skapar cellerna kolesterol för att skydda cellerna mot ytterligare uttorkning och behåller på så sätt vattnet i cellerna. Så om din doktor säger att du har högt kolesterol, kan det bero på att du är uttorkad och inte att du äter för mycket fett.
Kolesterol används bland annat till membranet/skalet runt varje cell som skydd och för stabilitet. Det behövs även för skapandet av D-vitamin, kortisol, könshormoner och galla. Kolesterol finns även i huden som ett skydd, precis som i andra cell membran.
Det pratas om LDL- och HDL-kolesterol. LDL är bärare, som tar kolesterol från levern till cellerna runt i kroppen, medans HDL-bäraren tar kolesterolet från celler och vävnaden tillbaka till levern. Och av denna anledningen kallas LDL för de dåliga kolesterolet och HDL för det bra. Men HDL är egentligen inte bra, om inte elimineringen av kolesterol kan ske som den ska. Så länge kolesterolmetabolismen fungerar perfekt ska det inte vara något problem med fettintaget, men givetvis finns gränser och dessutom är många inte helt friska. Vi tar in kolesterol via maten, men kroppen skapar det mesta kolesterolet själv.
Imorgon kommer ett inlägg kring hur du sänker kolesterolet, om det behövs. Det kan nämligen vara så att man har ett alldeles för lågt värde och det är också skadligt. Precis som allt annat, måste det vara balans på allt i kroppen och då också kolesterolet.
Titta in imorgon om du vill veta mer!
Bloggadress: http://rhulth.wordpress.com