Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Fria radikaler

Kategori: -Skadligheter

Jag har skrivit en hel del om fria radikaler, men vad är egentligen fria radikaler?!

Fria radikaler är en naturlig process som skapas i kroppen när ämnen bryts ner. Det finns även goda och nödvändiga fria radikaler, men det ämnen ska jag inte gå in på just nu.

Molekyler är uppbyggda av atomer, och i dessa finns dom små elektronerna. Fria radikaler är en atom som saknar en elektron, och innehåller därför fria elektroner, som inte är i ett par med en annan elektron. Elektroner strävar alltid efter en "partner", därför kan en fri radikal "ta"/sno en elektron från ett annat ämne som behöver denna elektron. Detta för att elektoner trivs i par. Om man tar en elektron från en molekyl kan molekylen skadas. Graden av skadan beror på vilken typ av molekyl det rör sig om. Om en DNA molekyl skadas till exempel kan det leda till cellförändringar som i sin tur kan leda till cancer.

Denna metabolism sker vanligtvis genom enzymernas process, och en av dessa är fettnedbrytningen. Fria radikaler skapas också när kroppens celler skapar energi, och detta sker varje sekund i kroppen. En kedje reaktion av fria radikaler som tar en elektron från en annan vilket leder till en ny fri radikal, detta kan ske i 30 000 led och detta bryts inte förrän en antioxidant fångar upp denna fria radikal, så att kedje reaktionen inte ska fortsätta ske. Antioxidanter ser till att den fria elektronen kan bli parad med en annan fri elektron. Forskare tror att om fria radikaler inte hade skapats i kroppen så hade vi inte åldrats. Men som jag sa tidigare så finns det också goda fria radikaler. Fria radikaler är väldigt starkt laddade och kan därför ha en positiv effekt på kroppen. Men som med allt annat så måste det vara med måttlighet.   
 
Radikaler är ju egentligen en slutprodukt av flera olika processer i kroppen. Dom bildas också i levern vid detoxifiering, men dom bildas också av giftmetaller och rökning. Ljus, värme och syre skadar olja/fettet som vi använder i vår matlagning och dessa ändrar uppbyggnaden av fettmolekylen, och detta är sen något som vi äter. Läs mer om fett under kategorin "Fett/Lipid" för att veta mer, och om hur fett kan skadas.  

Några av dom antioxidanter som finns är:
C-vitaminer som skyddar kroppen mot att dom fria radikalerna ska skada kroppens celler och vävnaden.
Selen samarbetar med vitamin E för att skydda cellerna mot oxidativ stress/skador.
Vitamin E skyddar dom viktiga fleromättade fetterna (omega-3 och omega-6), så att dom fria radikalerna som kan skapas inte förstör cellmembranet/skalet.
Bioflavonoider skyddar de områden sm ligger utanför organen, dom skyddande områden, mot skador av fria radikaler.

När antioxidanten har bundit sig till den fria radikalen är den använd och kan inte användas igen, så det är därför viktigt att vi intar antioxidanter dagligen. Och av den anledningen bör vi äta frukt och grönt varje dag.

  


Kommentarer


Kommentera inlägget här: