Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Mumsiga kokosen (och oljan)

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Kokosolja är mest ett mättat fett från Steric acid familjen, detta fett har 18 st kol atomer. Mättat innebär att det inte finns någon ledig plats för några fler väte atomer i molekylen, till skillnad från omättat och fleromättat fett (omega). Fettet är stabilt och reagerar långsamt till andra ämnen. Eftersom att molekylen innehåller så många kol atomer (18 st) är det väldigt stabilt och förändras inte enkelt vid uppvärmning, och av den anledningen bör man använda denna typ av fett när man lagar mat. Längden på fettet avgör om man använder det som energi eller inte, och detta fett använder man till viss del som energi. Men mest används det för att bygga upp ett hälsosamt membran/skal runt cellerna. Men kokosolja innehåller inte enbart mättat fett utan också omega 6 (fleromättat) och omättat fett, men dessa delar av fettet förstörs vid uppvärmning eftersom att fett förstörs och blir giftigt av värme, ljus och syre. Av den anledningen bör du förvara din kokosolja i kylen, i en mörk flaska som är lufttät. 

Vill poängtera att all olja (och nötter/frön) skadas när det värms upp, utsätts för syra och ljus, därför är det viktigt att man vet hur den oljan man äter skapades. Men det är omättat och fleromättat fett som snabbast och enklast förändrar sin uppbyggnad, medan mättat inte förändras. Om den är förstörd är den skadlig för dig och din hälsa, bland annat ökar det kolesterol nivån och dom fria radicalerna i kroppen. Men oljan i sig, oprocessad, ökar inte kolesterol nivån eftersom att kroppen kan omvandla steric acid till oleinsyra som är ett omättat fett. Oljan är bäst om man äter kokosnötten precis som den är, utan att dra ur fettet från nötten. Men kolla på flaskan och/eller fråga i butiken hur oljan är framställd.

Kokosolja innehåller också vitamin E, carotin och många  andra bra ämnen. Oljan är också anti-inflammatoriskt samt förebygger candida (svamp) och virus.  När mättade fett molekyler används som energi bryts bindningarna i fettet ner så att energi skapas. Jag tänker inte skriva något mer om hur denna energi skapas, men kolla på inlägget (X) om hur energi skapas av kolhydrater, för att få ett "hum" om hur det fungerar.

Kram från Välbefinnaren

Kommentarer

  • Melissa - Livet i ett Fängelse! säger:

    låter som jag borde börja använda kokosolja lite mer regelbundet :)

    2012-03-17 | 20:27:03
    Bloggadress: http://lavali.blogg.se/

Kommentera inlägget här: