Veckans tips: Linfrö
Anledningen till detta är för att linfrön (även vissa andra typer av frön) innehåller ämnen som hindrar nedbrytningen, men genom att blötlägga dessa aktiveras enzymet och ämnen som behövs för att vi ska kunna använda och utnyttja alla nyttiga ämnen i just linfrön. Men om du vill ha åt dom viktiga ämnena i linfrön måste dom krossas, eller tuggas, för att dom ska kunna tas upp. Kroppen kan nämligen inte bryta igenom utsidan av fröet. (Majs måste också tuggas). Blötläggningen skapar också en "slemmig" hinna, fiber, som hjälper med matsmältningen. Så äter man inte fröna för näringens skull, så behöver dom alltså inte krossas innan.
Linfrön bör inte krossas eftersom att det kan ledan till cyanid förgiftning. (enligt Livsmedelsverket--> XX ) Tillägg från mig: Om dom äts krossade så ska dom krossas precis innan du äter dom, du ska absolut inte köpa krossade linfrön.
För recept på Linfrö te så har jag receptet här ---> XXX
http://valbefinnaren.blogg.se/2012/january/linfro-te.html
Bloggadress: http://nathalietegelstam.blogg.se/