Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Fenylalanin, en aminosyra

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Fenylalanin är en essentiell aminosyra som inte kan skapas i kroppen utan behöver intas via maten, men många ämnen kan skapas av denna aminosyra. Bland annat kan det skapa tyrosin.
Tyrosin är också en aminosyra som behövs för att skapa noradrenalin, vilket är en viktig neurotransmitta. Neurotransmitter är hjärnans viktiga budbärare/signalsubstanser som transporterar meddelanden över synapserna från en cell till en annan. Denna neurotransmitta är viktig för minnet, inlärningsförmåga och vakenhet. Det används som del av av många kemiska substanser i kroppen och det använda också i en del droger som cirkulerar samhället.
Fenylalanin används bland annat vid behandling av depressioner, bipolöra sjukdomar och brist på positiv attityd av livet. Men alla aminosyror kan vara böjda i sin molekyl, så dom är antingen L-formade (vänster) eller D-formade (höger), och olika böjningar är bra till olika tillstånd. Aminosyran används också vid smärtor som skapas vid olika muskeltillstånd.
För metabolismen av fenylalanin krävs vitamin B6, B3, C, niacin, koppar, järn med flera ämnen, så det är viktigt att man har dessa ämnen i kroppen så att aminosyran kan användas i kroppen. 
 
Man vet att fenylalanin är essentiellt för en fungerande kropp men samtidigt är denna aminosyra en del av sötningsmedlet aspartam, den andradelen är asparaginsyra. Detta sötningsmedel är mn inte 100% säker på hur hälsosamt eller skadligt det verkligen är för kroppen. Viss forkning visar att cancer utvecklingen ökar och att toxiner ökar i magsäcken av aspartam. Men allt beror på person och person, det finns till exempel dom som inte kan bryta ner fenylalanin.
Denna aminosyra finns rikt i den mesta protein rika födan, speciellt rikt i kött och mjölkprodukter.
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: