Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Järn för blodet

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Fick en önskan av en av mina bloggläsare att skriva ett inlägg om järn (brist), som är den främsta orsaken till anemi. Så du kan, om du vill, läsa mer generellt om järn under katergori Mineraler eller klicka här. Detta inlägg fokuserar främst på anemi och järn, men det kan finnas andra orsaker till anemi.

 

Det första jag kan säga om detta tillstånd, eller egentligen dom flesta tillstånden, är att det beror på en obalans i biokemin. Det är en obalans av fler mineraler i kroppen, mineraler är atomer som bygger molekyler, och det är många av dessa jag tänker berätta om nu.

 

Anemi innebär att blodets förmåga att transportera syre är nedsatt, den vanligaste orsaken är att hemoglobin saknas vilket kan bero på att tillräckligt med järn inte finns. Man kan också få anemi av att det är brist på röda blodkroppar eller att storleken på blodkropparna förändrats från det som är normallt i just den kroppen. Storleken kan variera på grund av olika saker. Men i detta inlägg kommer jag endast diskutera anemi pga järnbrist.

 

Hemoglobin är det protein som finns i dom röda blodkropparna som binder sig till syremolekylen i lungorna så att det sen kan transporteras vidare till resten av kroppen. Där de behövs bland annat för energiproduktionen, det är anledningen till att man ofta känner sig trött om man inte har tillräckligt med hemoglobin i blodet. Järnatomen är kärnan av en molekyl som "bygger" hemoglobinmolekylen.

 

Vanligtvis ökar upptaget av järn när det finns en brist av mineralen, absorptionen ökar genom att antalet järn-bärande protein ökar, dessa kallar transferrin.  Syra i magsaften, så som saltsyra, och askorbinsyra (C-vitamin) hjälper omvandla ferri-järn till en mer lättupptaglig järnhaltig form, ferrous. Järn i kött är bundet till ett heme protein och detta får järnet att absorberas lättare, detta kallas heme järn. Järn från andra källor, grönsaker och sädd, är inte bundet till heme protein och kallas därför icke-heme järn. När man äter heme-järn tillsammans med icke-heme järn så ökar upptaget av icke-heme järnet pga proteinet. Endast 8-10% av det icke-heme järnet absorberas, medans procentsatsen är uppemot 30% för heme järn.

 

Brist på koppar, mangan, zink, vitamin B6, folinsyra och vitamin B12 kan också leda till anemi eftersom att dessa också är viktiga för friskt syre-bärande blod. Brist på vitamin B6 eller zink kan ge symptom som påminner om anemi, därför kan man tro att man lider av järnbrist när det egentligen är vitamin B6 eller zink som saknas. Så om man behandlar anemin med järn kan det istället leda till järnförgiftning.

 

Ett annat viktigt ämne är vitamin B12, som är ett viktigt ämne för att kroppen ska kunna absorbera vitaminer och mineraler. Vitamin B12 som innehåller kobalt, arbetar tillsammans med vitamin C, järn, koppar och aminosyror för att sammansätta röda blodkroppar. Så utan någon av dessa ämnen  skapas det inte några friska röda blodkroppar. Intrinsic factor (IF) är ett glykoprotein som skapas i magsäcken och är nödvändiga för upptaget av vitamin B12. B12 binder sig till IF i tunntarmen och kan därefter absorberas. Kött, skaldjur, fet fisk, spirulina och chlorella (alg) innehåller vitamin B12, bakterierna i tarmarna kan också skapa vitamin B12 förutsatt att de rätta ämnena finns och att det är det rätta tarmfloran. 

 

Anemi  är också ett symptom som kan utvecklas då en person lider av hypotyreos, vilket innebär att sköldkörtlarna inte producerar tillräckligt med hormoner som är viktiga för en fungerande ämnesomsättning. Vid hypotyreos påverkar/minskar det ett hormon från njurarna som är viktiga för produktionen av röda blodkroppar. Därför kan en undersökning av sköldkörteln vara en bra idé vid anemi.

 

Fortsättning följer imorgon med två listor på vad som minskar och ökar upptaget av järn. Kolla in imorgon igen.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: