Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Tugga

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Ett ganska enkelt och logiskt tips har med att man borde vara noga med att tugga sin mat. Ett bra tips, men om man är en person som inte tuggar sin mat så noga (som jag ibland) så kan det vara svårt att bryta detta beteendemönster.
 
Eftersom att maten måste brytas ner innan det kan absorberas är det en bra ide att tugga maten noga. På så sätt hjälpen man kroppen en liten bit på vägen. Sen måste givetvis enzymer utsöndras innan den kan brytas ner fullständigt men det är ett annat ämne. Men ju mer nedbruten maten är, desto enklare har matsmältningssystemet det när födan når magsäcken. Enligt min uppfattning behöver magsäcken jobba hårdare om det ligger en bit potatis i magsäcken, än om det ligger en matsked potatismos.
 
Det diskuteras också en hel del kring om saliven verkligen behövs för att påbörja nedbrytningen, många säger att det inte har speciellt stor fördel. Men jag tror absolut att det har betydelse för matspjälkningen, även om den är väldigt liten jämfört med senare i matsmältningssystemet.
 
En annan sak som påverkas av hur mycket maten är tuggad, är upptaget av näringen i födan. Det går långsammare om man inte tuggar så mycket eftersom att det då behöver brytas ner först. Detta kan man ju tycka vara bra, men ser man till ovan fördelar så får man själv laborera och fundera på för- och nackdelar för sin egen vinnings skull. Sen är det ju det att man inte känner när man är riktigt mätt om man äter för snabbt AKA inte tuggar.
 
Tuggar du din mat ordentligt innan du sväljer den??
 
Tänk dig nedan köttbit i magkanalen utan att bli tuggad innan.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: