Idag till plugg-lunch gjorde jag mig en av dom godaste salladerna på länge. Stekta champinjoner i ingefära, vitlök och chili. Så smakrikt och gott, om man gillar sallad med lite drag i. Underbart gott! Efter receptet kan du läsa om några positiva egenskaper dessa ingredienser kan ha på kroppen.
Ingredienser för en person
2 stora champinjoner
2 cm ingefära
2 cm grön chili
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
En stor klick smör
1 liten näve ruccola
1 liten näve spenat
1 liten bit gul paprika
1/2 tomat
1,2 msk fetaost tärningar
2 bitar soltorkade tomater i olja
1 dm selleri
2 cm purjolök
1 msk sesamfrön
1 tsk olivolja
* Hacka upp svampen, riv ingefäran, hacka vitlöksklyftan och chilin. Stek allt utom svampen till en början i oljan, när det fått lite färg lägger du i smöret och svampen. Stek tills svampen fått en gyllenbrun färg.
* Hacka tomat, selleri, paprika och purjolöken. Klipp de soltorkade tomaterna i bitar och ploocka ur fetaosten.
* Lägg allt i ovan punk på en tallrik, lägg sen över den stekta svampen, sesamfrön och olivoljan.
* Servera och njut.
Dom negativa egenskaperna av denna rätt varierar från person till person. Om man inte kan hantera
oxalsyran i spenat till exempel, så kan det hindra upptaget av viktiga mineraler. Eftersom att oxalsyran binder sig till dessa så att dom inte kan absorberas. Stekoljan kan vara rik på transfetter vilket kan ha en negativ påverkan på de flesta kropper. Men samtidigt är det hälsosammare att steka med mättade transfetter än nyttiga och aktiva omättade fetter, detta eftersom att värmen skadar omättade fetter och dom kan då bli betydligt skadligare. Olivolja är däremot en bra olja, förutsatt att den är virgen, läs gärna mer on olivolja i
detta inlägg.
Svamp är en produkt som inte innehåller klorofyl och kan därför inte skapa energi från solljus som andra växter. Därför växer dom vanligtvisi miljöer som är fuktiga och mörk. Champinjon är en dom vanligaste svamperna som man äter, men den är egentligen en av dom som är minst tät med näring, om man jämför med kantarell, shitake och ostronskivling. Svamp innehåller ganska mycket protein och det är därför många anser att dom är "kött" för vegetarianer/veganer. Dessa svampbildningar är också rika på järn och selen, selen som fungerar som en antioxidant i kroppen. Mineralmängden varierar på jorden som svamen vuxit i, men vanligtvis är dom rika på kalium, fosfor, biotin, niacin, folsyra och pantotensyra. Enligt studier innehåller svamp ett kolhydratsämne, beta- glukan, som stödjer immuncellernas kommunikation och förbättrar försvaret.
Svamp innehåller alltså en hel del kolhydrater, vitaminer, mineraler och protein, och även ersätta kött för vissa. Men om man lider av svampinfektioner i underlivet, tarmkanelen eller forsvamp så bör man undvika svamp med tanke på att det faktiskt är en svamp. Man vill inte mata svampen med mer svamp! Svamp som vi äter och svamp som finns i kroppen är en microorganism som växer vid närvaro av kolhydrater. Man skulle kunna säga att det är bra med svampinfektioner (en kort period) eftersom att svampen äter sockret som finns och minskar därför sockerhalten i kroppen. Men givetvis är inte detta något man ska sträva efter. Ett sidetrack: Om man har svampinfektioner så får man oftast stort socker begär, just för att svampen vill ha mer socker att äta av och för att kunna föröka sig. Så har du svampinfektioner borde du undvika socker i dieten, också höga halter av kolhydrater och svamp.
Bloggadress: http://trueborn.blogg.se