Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Where did I put my memory?!

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Många glömmer bort var man lagt sina nycklar, om man stängt av spisen eller vad man gjorde igår. Ibland kan man prata med vänner om gamla minnen och då bli påmind om event eller tillfällen som man inte längre kommer ihåg eller som man helt glömt bort. Andra kan oroa sig för att tappa minnet när man blir äldre och bli dement eller få alzheimers. Så, kan man göra något för att förbättra minnet eller minska risken för att man i framtiden ska tappa minnet? Hur då?
 
En av dom absolut viktigaste punkter kring både minnet och hela kroppens hälsa är att man inte är uttorkad. I en uttorkad kropp kan ingenting fungera optimalt eller på bästa sätt. Så dricker man inte tillräckligt med vatten är det en god ide att öka intaget av vätska. Utan vätska är rörelse inte möjligt och stagnation framträder. Utan rörelse är liv inte möjligt. Därför är blodcirkulationen också viktig. Genom att ta "Kalla och varma duschar" kan man öka cirkulationen i kroppen. Variera mellan kalla och varma duschar i några minuter (inte huvudet) och avsluta med en kall dusch. Men börja långsamt, eftersom att vi inte vill stressa kroppen. Läs mer om denna teknik här.
 
En frisk hjärna en del av fungerande minne, men också det centrala nervsystemet. Det är nervsystemet som skickar "ett minne"/information genom kroppen. En smekning på armen registreras och informationen skickas till hjärnan med nervsystemet, eller en vackert ord från en käraste skickas på samma sätt. Utan ett fungerande nervsystem kan inte information skickas, minne kan då inte skapas och en människa kan inte heller fungera. Tänk dig att du skulle resa dig från soffan, men inte minnas vart du var på väg. Livet skulle inte funkera optimalt.
 
Näringsämnen viktiga för ett friskt och fungerande nervsystem är vitamin A, vitamin E, vitamin B1 (tiamin), vitamin B6, B9 (folinsyra), mangan och kobolt. Du kan läsa mer om dom olika under kategorierna "Vitaminer" och "Mineraler".
 
För att nervsystemet (och hela kroppens organ och funktioner) ska fungera behöver den essentiella fett syror och kroppen behöver ha förmågan att kunna använda fetterna. Fetter ger kroppen och dess celler en elektriskt laddning, utan aktiviteten i cellerna finns det ingen rörelse. Se det som en batteri, utan positiv eller negativ laddning finns ingen elektrisk laddning. För att förbättra upptaget av fetter kan man inta det tillsammans med protein rikt på svavel och för att kroppen ska kunna bryta ner fetterna behövs en enzym som heter D-6-D. Och för att D-6-D ska kunna skapas i kroppen behöver kroppen vara frisk, alltså ha ett balanserat pH, bra kroppstemperatur, inga stagnationer och ha tillgång till framför allt magnesum, zink, vitamin B3, B6, C, E and omega 3 & 6, men givetvis behövs resterande näringsämnen för en frisk kropp, men dom nämda ovan behövs för att D-6-D ska kunna skapas. Det är framför allt omega-3 nedbruten till DHA och omega-6 nedbruten till AA (arakidonsyra)  som är de viktigaste för ett aktivt och fungerande minne. Om kroppen inte själv kan bryta ner omega fetter, enligt ovan, finns det produkter som innehåller redan nedbruten DHA, några av dom produkterna är lax, makrill, ål, bruna- & röda alger samt hjärna från landdjur.
 
Blodsockret är också en annan punkt att titta på när man pratar om hjärnan, nervsystemet och minnet. Eftersom att om sockerhalten i blodet är för varierande, utanför rammarna och för "svajigt" så påverkar det stressnivån, hjärnan, energinivån och därför också minnet. Om bukspottkörteln inte arbetar optimallt och är stressad påverkar det hela endokrinsystemet, alltså samtliga körtler som kontrollerar kroppen tillsammans med hormoner de utsöndrar och i samarbete med nervsystemet. Det är bland annat endokrinsystemet som skickar "informationen" och nervsystemet som transporterar "informationen".
 
Näringsämnen för minnet
 
Både magnesium och vitamin B3 har genom forskning visat sig påverka minnet och brist kan kan ge problem, även kolin-, zink- och fosfatidylserinbrist kan ge samma problem. Här kommer information om dom olika näringsämnena.
 
Magnesium (Mg) är en mineral som finns i samtliga celler i kroppen och är oerhört viktgt för cellernas förmåga att utföra sina arbeten, det är alltså inte bara minnet som påverkas vid Mg brist. Mg finns rikt i bladsallad så som persilja, spenat, ruccola och kruskål. Kolin finns rikt i sojabönor, äggula, yttre hinnan/skalet av vete (fullkorn), fisk, jordnötter, inälvsmat, blomkål, gröna salladsblad mm.
 
Niacin (B3) är viktig för både hjärnan och nervsystemet och enligt forskning har det visat sig sänka minnet. Vitaminen kallas också "Dom tre D-vitaminen" eftersom att symptom vid brist kan vara diarre, dermatit och demens. Den mesta av niacin (B3) som finns i kroppen skapas av aminosyran tryptofan, jämfört med om vi skulle äta produkter rika på B3. Vitamin B3 niacin finns rikt i kött, fisk, mjölk, ägg och jordnötter. Tryptofan som  finns rikt i majs och baljväxter.
 
Kolin är en viktig vitamin som är betydelsefull för fettmetabolismen eftersom att det är en del av gallan som utsöndras från gallblåsan. Men kolin kallas också minnes-vitaminen eftersom att den är en beståndsdel av neurotransmitten acetylkolin som används för en fungerande och oavbrutet nervsignals-överföring över synapserna. Man tror att det är skador av synapserna som problem med alzheimers skapas.
 
Zink är en mineral som används för att skapa hundratals olika enzymer i kroppen, enzymer katalyserar olika kemiska reaktioner. En studie har visat att om zink saknas kan signal kommunikationen inte genomföras mellan neuronerna. Om du vill veta mer rekommenderar jag dig att läsa denna artikel om olika studier som genomförts.
 
Fosfatidylserin (PS) är en fosfatlipid (fosfat + fett) som är en viktig del av friskt cellmembranet. Det är cellmembranet som kontrollerar vilka näringsämnen som får komma in i cellerna och vilka slutprodukter/ toxiner som får lämna cellerna, detta under oerhört kontrollerade former. Det ä alltså också viktigt för friska celler i hjärnan och det kallas därför för "sinnes- och minnes booster". Fosfatidylser finns rikt i kohjärna, inälvsmat, makrill och sill.
 
Underaktiv sköldkörtel medicinskt namn hypotyreos, kan vara en annan anledning till att minnet försämras. hypotyreos utvecklas när det inte finns tillräckligt med jod i kroppen. Sköldkörteln fångar då in så mycket jod som möjligt, håller fast vid det och blir sen svullen. För att hormonen T4 ska kunna produceras behövs jod, omega 3 fetter och aminosyran tyrosin. För att T3 ska kunna skapas av T4 behövs sen selen. För att sen kroppen ska kunna använda hormonen behövs vitamin A, vitamin D och zink.Jod finns rikt i sjögräs, men det är otroligt viktigt att inte överdosera jod eftersom att det kan skada sköldkörteln ännu mer.
 
Enligt denna artikel på Natural News har foskning visat att kolin, DHA (omega-3) och uridin (som finns i betor) kan förebygga alzheimers eftersom att det hjälper hjärnan att bygga nya synapser. En otroligt viktig funktion för dåligt minne och alzheimers. I en annan artikel hos Natural News visar undersökningar att människor med alzheimers eller som är dement, har låga nivåer av vitamin D och vitamin B12.
 
En annan viktig punkt är då man äter medicin för högt kolesterol (statin), denna medicin kallas nämligen för "minnestjuv". Men kring statiner ber jag dig att själv läsa vidare på internet och själv bildar din egen uppfattning med tanke på att jag inte har någon specifik källa till den "informationen". Men jag vet att jag personligen inte skulle äta dessa mediciner. Jag har ätit dom tidigare och slutat även om läkarna sa att jag ALDRIG får sluta med dessa. Jag slutade efter att jag läst mer om vad den egentliga orsaken till att man får högt kolesterol är, uttorkning.
 
Hjärngymnastik är något som kan förbättra hjärnan och minnet. Göra korsord, spela instrument, lära sig ett nytt språk, ja vad som helst bara hjärnan får användas och minnas. Det viktigaste är att man fortsätter använda hjärnan, så att den inte blir understimulerad. Men det är givetvis också viktigt att man äter en hälsosam kost som passar just din kropp. Men generallt behöver man en kost med basiskt formande, varierande och en kost rikt på vitaminer och mineraler.Man behöver också undvika tungmetaller eftersom att de kan skada kroppen och därför kan påverka minnet. Enligt forskning tror man att aluminium bidrar till Alzheimers sjukdom.
 
Några frågor? Fråga på!
 
 

Kommentarer

  • Martin J Sällberg säger:

    Boken "How to exterminate stupidity Or the art of not justifying anything at all" handlar om hjärnforskning som bevisar att hjärnan kan förbättras genom att inte hitta på några ursäkter, och innehåller tips om genomförandet. Den tar även upp användningsområden av världsomspännande betydelse. Boken förväntas komma ut 2 Augusti, men kan redan förhandsbeställas från Recito förlag, http://litenupplaga.se/1198

    Svar: Tack för tipset! Har nyligen inhandlat 4 böcker kring hälsa, så nu tar det nog en tid innan jag kommer köpa nya. Men tack ändå, ska läsa mer om boken. Trevlig sommar.
    Sabine J Ö

    2013-07-11 | 10:29:42
    Bloggadress: http://purescience.wikia.com
  • Martin J Sällberg säger:

    Tänk dock på att det är en liten upplaga, och att försäljningstiden går ut senast 5 Februari 2014 (om den inte redan har sålt slut innan dess, vilket den troligen kommer att ha gjort). I alla fall kan du tipsa folk du känner om boken.

    2013-07-14 | 15:47:07
    Bloggadress: http://purescience.wikia.com

Kommentera inlägget här: