Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

En av världens mest ätna grönsak

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

 
Rotfrukter är en av dom grönsaker som äts mest i världen och några av dom är potatis, sötpotatis, morot, palsternacka, kålrot, rödbeta mfl. Ovan ser du en av mina favorit rätter när det gäller rotfrukter, nämligen ugnsbakade i ugnen med olja och kryddorna salt, peppar, chilipulver och rosmarin. (serveras med valfri sås och protein.)
 
Den mest kända näringsämne som finns i rotfrukter är komplexa kolhydrater. Om man har svårt för att hantera kolhydrater kan det vara nödvändigt att minska intaget av rotfrukter. Den mesta delen av kolhydraterna är stärkelser som är en typ av sockerart, som behöver enzymet amylas för att brytas ner. Men det är inte all stärkelse som kan brytas ner, och dessa påminner om fibrer i sin funktion. Fibrer är ett annat ämne som finns i dessa produkter och dom är en viktigt del för ett friskt matsmältningssystem. 
 
Tänkte berätta lite om varje enskild rotfrukt och vilka ämnen dom är rikast på:
 
Fråga någon om dom vet vad en potatis är, och ingen skulle säga nej. Denna grönsak innehåller mest kolhydrater än något annat näringsämne. Men dom ämnen som finns är vitamin C och en del B-vitaminer så som B1, B3, B5 och folinsyra, och även kalium, mangan, magnessium, järn och zink. Sötpotatis är rikt på betakaroten, precis som morötter.
Potatis innehåller också ett gift som heter solanin och som finns där naturligt. När potatisen är grön eller börjar få rötter bör du undvika att äta dom eftersom att det är ett tecken på att giftet finns där och är aktivt. Potatisen producerar giftet för att skydda mot insekter och sjukdomar. Symptomen vid förgiftning är kräkning, diarre, huvudvärk och trötthet. Extremt höga nivåer kan leda till allvarligare symptom och till och med döden.
 
Morötter är rika på betakaroten, som omvanlas till A vitamin vilket är en viktig vitamin, bland annat för friska ögon. Denna grönsak är också rik på folinsyra, vitamin C, kalium, kalcium, järn och magnessium. Antioxidanten selen finns också i morötter, men det beror helt på kvaliten av grönsaken så ju färskar och bättre jord den vuxit desto bättre. Detta gäller givetvis andra näringsämnen också. Grönsaken är också känt för att förbättra immunförsvarets försvar.
 
Rödbetor är den där grönsaken som färger maten, händerna och skärbrädan röd, den må varja jobbig till färgen med den är rik på flera viktiga ämnen. Så som järn, kalium, niacin (B3), koppar, vitamin C, folinsyra (B9), zink, kalcium, magan, fosfor och magnessium. Genom att äta färska rödbetor kan man mäta hur snabb matsmältning man har, eftersom att grönsaken kan färga avföringen och även urinet. Från mun till anus ska det ta runt 21 timmar (+-3).
 
Palsternacka och kålrot är väldigt lika varandra om man jämför deras näringsinnehåll därför hamnar dom båda i samma stycke. Dom innehåller inte extremt höga nivåer av några ämnen alls, men istället en bra mix av  en del, bland annat några av B vitaminerna, vitamin A, vitamin C och kalium.
 
 
 
 
 

Kommentarer

 • Amy's piece of cake säger:

  Vilken spännande läsning! :) Sötpotatis gillas mycket!

  Svar: Ugnsbakade rotfrukter är super, med massa kryddor och olja. =) Mums! Kul att du gillar det jag skrivit. Kram kram
  Sabine J Ö

  2013-03-11 | 19:28:08
  Bloggadress: http://amyspieceofcake.se/

Kommentera inlägget här: