Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Jävla PMS

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Lider du av PMS?

PMS står för premenstrual syndrome där symptomet kan vara humörsvängningar, depression, irriterad, arg eller orolig. Andra symptom så som smärta, illamåendekänsla eller huvudvärk kan också förekomma. Anledningen till de psykiska tillstånden beror på hormonkänsligheten ökar i kroppen medan de fysiska symptomen beror på att vätskebalansen ändras. Hur man påverkas och om man över huvudtaget påverkas varierar från person till person och beror helt enkelt på känsligheten kring dessa förändringar. Därför kan det vara så att en person mår absolut skit, blir deprimerad och stannar hemma från jobbet några dagar innan/under blödningarna, medan en annan person inte känner av detta på något sätt som helst.  

 

Menstruationen är en del av elimineringssystemet, eliminering av gifter från kroppen, vilket är en otroligt viktig del. Så att äta piller eller andra läkemedel för att bli av med menstruationen helt, pga PMS symptom, är ingenting som hjälper kroppen i sina funktioner, bevarar friskheten eller fungera optimalt. Menstruation, avföring, urin, svett, galla och utandningsluft är några av ämnena som eliminerar gifter från kroppen på ett eller annat sätt. Om någon av dessa elimineringsvägarna försvinner så behöver de andra systemen jobba hårdare. Det kan också vara så att denna väg behöver arbeta hårdare på grund av att en eller flera av de övriga är blockerade. Så det kan vara en god tanke att funder på om man har några problem med lungor, svettningar, tarmrörelsen, levern eller njurarna. Enligt min uppfattning skapas symptom, så som PMS, för att det är någonting som kroppen behöver kämpa med. Vi behöver därför stödja samtliga elimineringssystem och se till att dom kan utföra sina funktioner. En kost som inte är påfrestande för kroppen är ett steg att ta. (Se nedan vad som bör undvikas)

 

Den senaste teorin kring varför man drabbas av PMS är på grund av en obalans mellan östrogen och progesteron i kroppen, speciellt ökningen av östrogen och låga nivåer av progesteron. Östrogen anses var det "kvinnliga" könshormonet (testosteron är det "manliga") men även progesteron är ett kvinnligt könshormon. Dessa har viktiga funktioner på könsorganen men också nervsystemet (sinnesstämningen) och på flera andra organ i kroppen. Som jag nämde ovan skapar hormonförändringar symptom på psyket. Det finns så otroligt mycket att läsa om dessa hormoner så det skulle kunna bli två skilda inlägg, så jag rekommenderar dig därför att läsa mer i böcker och på internet.


Kvinnor ( och män) behöver följa livscykler och dess spiral, och man tror att en stressad person, som inte är i kontakt med sina känslor eller som inte följa sin sanna natur, oftare lider av PMS än andra. Men detta är bara en teori, men fortfarande något som man kanske skulle fundera på om man lider av PMS. Men vi kvinnor vet ju och upplever dessa cykel bara genom att genomgå en menstruationscykel, så där är ett bevis på att hela livet har sina cykler. Endokrinsystemet vars största arbete är att utsöndra olika hormoner har på så sätt också en viktig funktion i att hjälpa kroppen följa dessa cykler/rytmer.


De viktigaste ämnena som används för att minska symptomen vid PMS är vitamin B6 och magnessium. B6 är urindrivande och eliminerar därför vätska som annars binder sig i kroppen. Vattnet binder sig pga av könshormonernas obalans. Om man ska äta B6 i tillskott behöver man ta det tillsammans med dom resterande B  vitaminerna eftersom att det annars kan bli en obalans mellan samtliga B vitaminer.

 

Intag extra magnesium eller produkter rikt på magnesium. Magnesium har en lugnande effekt på kroppen, än om man jämför med kalcium som har en sammandragande effekt. Magnesium och kalcium jobbar, i korta drag, för två motsatser. Man tror att kvinnor får ett stort behov och begär av choklad under menstrautionen pga att magnesium nivån är låg. Choklad innehåller också syntetiska prostaglandiner som är oerhört viktigt för ett fungerande endokrinsystem. Prostaglandiner skapas av omättade fetter, förutsatt att processen är i funktion. Tyvärr kan choklad stressa levern och med tanke på att levern behöver stödjas så kan man behöver undvika choklad, även om ens kropp begär det. Men som tur är finns det anra produkter som är rika på magnesium: nötter, frön, baljväxter,  grönsallad, avokado, fisk och torkad aprikos.

Magnesium är lugnande, medan kalium är sammandragande och mellan dessa mineraler/elektrolyter behöver det finnas en balans eftersom att dom är båda lika viktiga. Lugnande är viktigt, men lika så är sammandragningar lika viktigt. Kramperna startar på grund av att det kalcium som finns har cellerna fångat och hålla fast inuti cellerna, och det är detta som skapar sammandragningar, så som kramper vid menstruationen.
 

Evening Primrose oil/nattljusolja är rikt på omättade fettsyror och stödjer endokrinsystemet, som är ett samligsnamn för körtlar i kroppen (så om äggstockarna). Andra oljor fungerar också, men nattljusoljan tros också hjälpa mot smärta.  Endokrinsystem är dom organ som utsöndrar olika typer av hormoner i kroppen som ser till att kroppen reagerar på olika sätt. Testosteron och progesteron är två hormoner. Om endokrinsystemet är ur funktion så kan kroppen inte utföra sina viktiga arbetsuppgifter. Fetter är otroligt viktiga för ett fungerande endokrinsystem så därför är det viktigt att kroppens förmåga att använda fetter fungerar. Läs gärna mer under kategorin "Fett/Lipid" för att läsa mer.

 

Undvik följande:

Alkohol
Socker
Kaffe
Kemiska produkter
Raffinerade livsmedel
Höga nivåer salt
Behöver inte undvikas, men var försiktig med frukt
 
Ät istället
Föda med stor mängd näring
Grönsaker
Bra protein
Fullkorns säd
Gröna bladgrönsaker
Fiberhusk/psyllium ökar mag-aktiviteten vilket är viktigt för eliminering av toxiner och slutprodukter.
 
Örter som man tror hjälper
Ingefära
Persilja
Lakrisrot
Valerianarot
Ginseng
Vitex
 
Vilken behandling som hjälper för just dig beror på vilka typ av symptom som visar sig och vad just din kropp behöver. Får man mycket akne tex brukar zink, vitamin A och lecitin hjälpa. Smärta och kramper lindras med magnesium eller vitamin E och vitamin B6. Symptom som påverkar psyket (ångest, humörsvängningar mm) kan lindras med extra B vitaminer, en dos av dom allihopa. Depression däremot, tros lindras med zink, vitamin B6 and en balans av kalcium och magnesium. Vid uppsväldhet, ömma bröst och viktökning rekommenderas en blandning av B vitaminerna, magnesium, kalium, vitamin E och evening primeros oil (GLA). Men många av dessa ämnen kan man ge kroppen med hjälp av kost, så man behöver inte alltid behandla symptomen med tillskott.
 
"Behandla symptomen" är inte något som jag rekommenderar, men ibland vill eller orkar man inte ändra sin kost för att förbättra hälsan och då är jag här för att förklara ovan. Om man vill förbättra hela sin hälsa från roten, bör man fokusera på att stödja endokrinsystemet och elimineringssystemen (framförallt levern) i kroppen.
 
 
     

 

Kommentarer

 • Angi säger:

  Toppen inlägg!! Mycket nyttig, ny fakta för mig

  Svar: Kanon Och glad blir jag att du gillar det! Kram
  Sabine J Ö

  2013-05-14 | 14:37:31
 • Amy's piece of cake säger:

  Usch och fy, jag lider med dig. Hoppas att du snart mår bättre. Kram på dig!

  Svar: Jag har inte PMS, bara ett inlägg på önskan från en bekant! ;-) Men tack ändå! ;-) Kramis
  Sabine J Ö

  2013-05-14 | 20:47:54
  Bloggadress: http://amyspieceofcake.se/
 • Amy's piece of cake säger:

  Haha, sorry vännen ;) Så fel det blev, ber om ursäkt kram!

  Svar: No problemos! =) Kram
  Sabine J Ö

  2013-05-14 | 22:05:12
  Bloggadress: http://amyspieceofcake.se/
 • milla säger:

  Bra inlägg :)
  Här kan du läsa mitt allra första inlägg om Risenta
  ha det gott
  http://millashalsoblogg.blogspot.se/2010/01/risenta.html

  Svar: Tack! Hoppas att det kan hjälpa dig om du är en av dom med symptomen! =)
  Hittade inlägget om Risenta: Spännande! Nu var det ju en tid sedan du började med detta... men... Är du fortfarande ambassadör? Kul att umgås och diskutera med liksinniga. Kram kram
  Sabine J Ö

  2013-05-14 | 22:11:05
  Bloggadress: http://millashalsoblogg.blogspot.com
 • Lagerstedt säger:

  Vilken bra info om PMS ! Själv hade jag just det där chokladsuget förr, men det var innan jag började äta LCHF. Nu har jag inget sockersug längre och inte heller lika besvärliga PMS-besvär.

  Svar: Tack, kul att du tycker det! Det är fantastiskt att du blivit av med både PMSen och sötsuget genom att ändra kosten. Fantastiskt när man kan bli av med symptom som upplevt. (Ibland blir man av med symptom som man blivit van vid och inte längre kände till att man upplevt) Kram kram
  Sabine J Ö

  2013-05-15 | 08:08:57
  Bloggadress: http://lagerstedt.wordpress.com/
 • milla säger:

  Jag är inte ambassadör längre, men jag använder gärna Risentas produkter.
  Ha det gott

  Svar: Okej. Jag äter deras glutenfri musli på morgonen ibland, men har fyllt ut med lite mer nötter och annat nyttigt! =) Kram
  Sabine J Ö

  2013-05-15 | 17:27:01
  Bloggadress: http://millashalsoblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här: