Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Spott-test

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej hej,
 
Om du tror att du lider av candida kan du göra ett enkelt spott test på morgonen för att eventuellt få bekräftat, eller om du bara är nyfiken på resultatet.
 
Innan du dricker något eller spottar på morgonen fyller du ett rent glas med rumstempurerat vatten, samla saliv i munnen men hosta inte upp någon saliv och spottar i glaset och vänta i 15 minuter. Om saliven flyter på ytan i en "klump" är allt bra och som det ska, men om salivet sprider sig som i smala spindelben/stränger nedåt eller på ytan är ett ett tecken på att du har candida, om saliven sjunker till botten är ett annat tecken på candida/svampinfektion. Vad du ser är kolonier av jäst som binder ihop sig till strängarna.
 
Svamp/Candida älskar en miljö full av socker. Svampinfektioner skapas alltså enklare på/i en kropp som innehåller mer socker än vanligt. Svamp lever på socker! Man skulle kunna säga att det är bra med svampinfektioner (en kort period) eftersom att svampen äter sockret som finns och minskar därför sockerhalten i kroppen. Men givetvis är inte detta något man ska sträva efter. Ett sidetrack: Om man har svampinfektioner så får man oftast stort socker begär, just för att svampen vill ha mer socker att äta av och för att kunna föröka sig. Så har du svampinfektioner borde du undvika socker i dieten, också höga halter av kolhydrater.
Om salivet visar positivt är det troligtvis en bra idé att ändra på din kost och ta bort produkter som innehåller socker. Så som efterrätter med socker, vit mjöl, läsk, alkohol och eventuellt minska intaget av frukt speciellt tropiska frukter. Men det är också en bra idé att fundera på din hälsa, har du svampinfektioner i underlivet ofta, på tånaglar/fötter, i halsen, lider av gaser/uppsväldhet/diarre/förstoppning, högt sckerbegär, dåligt immunförsvar eller andra tecken på candida. Symptomen är nämligen många! En kost utan/låg mängd socker är nyttig för alla människor enligt min åsikt, så dra ner/sluta med socker är en god idé.
 
Rekommenderas!

Kommentarer

 • Ulrika säger:

  Bra tips & intressant läsning. Kram

  Svar: Tack! =) Kram tillbaka
  Sabine J Ö

  2013-10-28 | 10:29:46
  Bloggadress: http://ulrika-yogaskriva.blogspot.se/
 • Estelle säger:

  Hej hej! Jag har hört om det där spott-testet ett flertal gånger, men undrar hur säkert det är egentligen?!?
  Vad bygger det på? Hur har man kommit på detta liksom?
  Om du nu vet...

  Svar: Hej Hej, Tyvärr du, jag har inte den blekaste om vem som har kommit på det. Vad det är baserat på, om jag får spekulera och gissa borde vara tester, tester och tester och detta borde vara slutsatsen. =) Men vet faktiskt inte! Inte så mycket till hjälp/svar, ja vet. Men det är ju värt att prova. Jag frågade hos läkaren om de kunde kolla mitt pH men de sa att "de inte ingick i sjukvården", så de är inte heller så enkelt. =) Kram på dig
  Sabine J Ö

  2014-11-29 | 10:12:48
  Bloggadress: http://www.tankarsombankar.blogg.se

Kommentera inlägget här: