Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Veckans Tips: Eliminering av fettlösliga toxiner

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

 
Vattenlösliga toxiner kan enkelt elimineras från kroppen via njurarna och med urinet eftersom att de inte sparas, förvaras eller binder dig till kroppen. Samtidigt som man behöver äta vattenlösliga vitaminer dagligen eftersom att vi inte kan spara dessa i kroppen för senare bruk. Medan fettlösliga gifter binder sig till celler och vävnad så att det kan sparas och förvaras. Om man äter lagom mängd fettlösliga vitaminer dagligen, är detta en bra egenskap, men så är inte fallet för gifter eller överskott av fetter.
 
Fettlösliga vitaminer är vitamin A, vitamin D, vitamin E och vitamin K och toxiner kan vara tungmetaller, bekämpningsmedel, konserveringsmedel, plast, livsmedelstillsatser och föroreningar. Vitaminerna och gifterna lagras i fettceller vilket kan leda till problem för både cellerna och kroppen. Vad som exakt sker i kroppen beror på typ och mängd av vitamin/toxin, men överskott av någon av dessa kan leda till hälsoproblem så som nervskador, immunförsvarsproblem, förhöjda fettvärden, cancer, stagnation mfl.
 
Det första man bör tänka och ändra på för att eliminera dessa fettlösliga vitaminerna är att vända balansen av HDL- och LDL kolesterol. Så att det är högre mängd HDL, bra kolesterol eftersom att de transporterar fetter från kroppen till levern för eliminering, och samtidigt få en lägre mängd LDL, som är kolesterol som transporterar fetter från levern till kroppens celler för förvaring. Vad man bland annat kan göra är att öka intaget av vatten, för ökad rörelse, och fibrer. Eftersom att fibrer fibrer ser till att galla (som innehåller elimineringsprodukter) inte absorberas igen. Galla utsöndras till tarmkanalen dels för eliminering av gifter men också för fettabsorption, men om tjocktarmen inte töms på avföring tillräckligt snabbt kan gifter absorberas igen vilket leder till att gifterna åter hamnar i fettceller. I vissa fall kan lavemang vara en god idé för att förhindra återupptag. Motionera, sluta röka, undvik socker och undvika transfetter förbättrar också HDL och LDL balansen. För att undvika att dessa miljögifter ska förhindras från upptag krävs en frisk tarmkanal med balanserad tarmflroa, så det en av de första steget för en frisk kropp. Om detta är ett steg för dig beror på din hälsobild och hälsohistoria.
 
Att "bränna fett" är ett annat viktigt steg, eftersom att om man bränner cellerna bränner man även gifterna eller också "släpper" de fria så att det förhoppningsvis kan elimineras. Att bränna fett kan man göra på många sätt, genom motion eller periodisk fasta. Genom periodisk fasta låter man kroppen gå över till att bränna fetter som energikälla istället för att använda kolhydrater som förvarats i levern i form av glykogen. Kolhydratskällan är nämligen tom efter en tid under periodiskfasta och därför är fettceller ända alternativet för kroppen. En rask promenad på morgonen tros vara en av de bästa sätten att öka fettförbränningen på.
 
Att bada bastu eller ta varma bad är också hjälpsamt eftersom det mjukar upp cellmembranet vilket gör att toxiner enklare kan röra sig ut ur cellen. Även mineralen magnesium och antioxidanterna vitamin A, vitamin C och vitamin E är viktigt vid detox av giftiga fetter. Några av dessa är fettlösliga, men det är nödvändiga för att förhindra okontrollerad oxidering av olika slag, bland annat av fetter.
 
Men det är oerhört viktigt att komma ihåg att samtliga elimineringssystem behöver fungera optimallt så att fettlösliga toxiner och överskott av fettlösligavitaminer kan elimineras från kroppen, dessa organ är huden, lever, lymfsystemet, blodet och tarmarna.
 
Tänker du på fettlösliga gifter när du detoxar? Det är faktiskt något som jag inte tänkt på tidigare. Så detta ska vi ta mer hänsyn till när vi ska detoxar i mitten av mars.

Kommentarer

 • Johanna Holtz säger:

  Hej! Jag läser din blogg kontinuerligt och tycker alltid du skriver om väldigt intressanta områden!

  Men! Nu till detta inlägg:
  genom vilken typ av kost får vi i oss dessa fettlösliga toxiner? Är det via oljor exempelvis som du visar på bilden? Tungmetaller/kemikalier från dessa? Eller är det specifika ämnen i just de feta ämnena?

  Jag förstod inte riktigt:
  "Om man inte äter fettlösliga vitaminer dagligen, är detta en bra egenskap, men så är inte fallet för gifter. "

  Du får ursäkta min tröghet (hård dag) men hoppas du kan förklara :)
  /Johanna

  Svar: Det blev lite fel i texten, ordet "Inte" ska bort. Så nu står det istället "Om man äter lagom mängd fettlösliga vitaminer dagligen, är detta en bra egenskap, men så är inte fallet för gifter eller överskott av fetter." Oljorna på bilden är egentligen bara exempel på oljor, och om man äter för mycket av dessa kan det leda till överskott. Men med fettlösliga toxiner och gifter menar jag mest bekämpningsmedel, avgaser, tillsatser och andra miljögifter, alltså sånt man inte ska äta, men får i sig i kroppen i alla fall. Vitamin E finns rikt i oljor och det är även en antioxidant som vi behöver, men överskott av oljor är inte heller bra. Om man väljer "dåliga" oljor så kan de finnas rester av miljögifter, så därför rekommenderar jag ekologiskt och att man väljer rätt fett/olja till rätt måltid. Ska man steka till exempel bör man inte använda oljor på frön (linfrö, sesam mfl) eftersom att de innehåller många omättade fetter som skadas av värmen. Så det kan också skapa gifter i kroppen. Till matlagning och uppvärmning rekommenderar jag kokosolja eller smör... eftersom att det är mättat och inte påverkas av värmen.

  Hoppas jag svarade på dina frågor... och ursäkta alla "side lines". =)

  Hälsningar Sabine
  Sabine J Ö

  2014-03-04 | 16:12:48
  Bloggadress: http://pinterest.com/johannaholtz

Kommentera inlägget här: