Dricker du djurmjölk?!?
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Stod på ICA häromdagen och såg den senaste tidningen av "Hälsa", och på framsidan stod det om dom olika typerna av mjölk som finns, vad dom innehåller bra osv. Tyckte det var lite roligt att de skrevs om mjölk precis som jag påbörjat ett inlägg om exakt samma sak.
Mjölk är något som en nyfödd bebis bör få från sin mamma, bröst mjölken har antikroppar som skyddar bebisen, hjälper bebisen att får den rätta tarmfloran och förbereder den lilla kroppen för att en dag vara redo för annan föda än bröst mjölken. I bröstmjölken finns också laktas som behövs för att bryta ner mjölken. Av denna anledning borde en nyfödd dricka bröstmjölk en lång period, helst två år. Jag vet att de låter länge, men det är det som krävs för att bebisen ska vara i rätt balans och ha rätt tarmflora. I denna mjölk finns alla dom ämnen som nykommlingen behöver.
Som jag skrivit om i tidigare inlägg om immunförsvaret kan man vara allergisk mot laktos som finns i mjölken, man saknas enzymet laktas som används för att bryta ner sockret. Läs mer om immunförsvaret HärX, HärX och HärX. Man kan även vara intolerant mot proteinet som finns i mjölk, oftast är det protein moleylerna lactalbumin och/eller kasein som man inte kan hantera. Dessa proteiner finns inte i bröstmjölk.
Nästan hälften av jordens befolkning är laktosintolerant, och jag tycker att bara genom att titta på som siffrorna borde vi förstå att djurmjölk inte är ett alternativ för människor. 10 miloner människor tros vara allergiska mot proteinet i mjölk. Jag skulle prova att utersluta mjölkprodukter i 4-6 veckor och se om du upplever någon förbättring, för att se om du själv är mjölk allergiker.
Soyamjölk Rice dream (ris) Mellan mjölk Havre mjölk
Energi 39 kcal 47kcal 45kcal 45kcal
Kolhydrater 2.5g 9.4g 5g 5g
Varav socker 2.5g 4.0g (0g lactos) 5g 5g
Fett 1.8g 1g 1.5g 1.5g
varav mättade 0.3 0.1g 1g
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kostfiber 0.5 0.1g 0g
Natrium 0.04g 0.03g 0.04ug
Protein 3g 0.1g 3.4g 1g
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Calcium 120mg 120mg
Riboflavin 0.21mg 14mcg
Vitamin B12 0.38 mcg
Vitamin D2 0.75mcg 0.38mc 0.75mcg
Jod 14mcg
Om man inte är allergisk har komjölk bra egenskaper också, det innehåller calcium, många av B-vitaminerna, vitamin A, vitamin D och vitamin E. Det innehåller också många av mineralerna, men mest fosfor, natrium och kalium. Och spår av zink, järn mangan, koppar och selen. Eftersom att komjölk innehåller så mycket protein kan det vara skadligt för kroppen. Men med allt annat i världen är allt delat, vissa tycker att mycket protein är bra för kroppen, och andra inte. Forskning sker, men inget svar finns. Om man ska dricka mjölk bör man dricka den opastöriserade varianten. Detta eftersom att uppvärmningen vid pastörisering tar bort många ämnen ur produkten. Och min uppfattning är att allt bör tas i sitt naturliga tillstånd eftersom att alla ämnen då finns för att hjälpa varandra i en produkt. Tar man bort ämnen ur en produkt är det inte längre samma produkt, inte de naturliga ämne!
Sojamjölk innehåller inte proteinmolekylen kasein och innehåller naturligt kalcium. Skillnaden är att människor inte kan bryta ner kalciumet i sojamjölken, för att det är bundet till bönans massa, och av den anledning berikas den oftas med kalcium som vi kan bryta ner. Människor med laktosintolerant kan dricka denna typ av mjölk. Givetvis pratas det om nackdelar med sojamjölk också, men ingenting är bevisat på denna front heller.
Jag har hittat en forskning om skillnaden mellan ko-, soja-, havre- och rismjölk som jag kommer att skriva om i ett annat inlägg som jag påbörat.
Informationen om näringsinnehållen har hämtats från dom tre förpackningar nedan, förutom för havremjölken. Den information tog jag från tidningen "Hälsa".
Bloggadress: http://rhulth.wordpress.com