Jag har letat recept på nätet med kantareller, för inspiration, och jag hittade en hel del. Så idag gjorde jag ett egen försök på kantarellsallad. Gillar man stekta kantareller rekommenderar jag denna sallad eller något liknande. Salladen var fantastiskt god!
Jag visste inte så mycket om innehållet av kantareller så jag var tvungen att söka runt lite på nätet och i mina böcker. So here we go: Kantareller innehåller en hel del D-vitamin, kostfiber och flera olika vitaminer. Trattkantareller är speciellt höga i betakaroten, som omvanlad till A-vitamin. Vad det gäller D-vitaminen är det D2 som finns i kantareller, som måste omvanlas till sin aktiva form D3. Vitamin B2 och B3 är också rik i kantareller. Järn, zink, kalium och selen finns också oftast i svamp, men mängden varierar eftersom att det beror på jorden som växer i. Dom innehåller protein, men mest finns i asiatiska svampar och rekommenderas därför för vegetarianer.
MEN, många människor kan behöva undervika svamp eftersom att det innehåller sockerarter som kan förvärra en svamp infektion i tarmkanalen, om man lider av det.
Rätten är baserad på kolhydrater och innehåller inget protein. Som jag nämt tidigare ska man inte blanda kolehyrater och protein i samma rätt pga att olika pH värdet krävs vid nedbrytning. Kantareller innehåller kolhydrater, men en sort som inte kan tas upp i kroppen, bröd innehåller kolhydrater och bönor kan blandas med antingen kolhyrater eller protein.
Ingredienser i min rätt för två portioner.
Så mycket kantareller du vill ha, jag hade 4 dl stekta.
En stor näve blad persilja
En liten näve ruccola
3 dl kokta svarta bönor
1/2 tomat
3 st kronärtskockhjärtan
1/2 röd lök
Soyabönor
1 brödskiva
Dressing:
1 msk balsamvinäger
Några droppar habanero eller färsk chili
Salt efter smak. (1/2 tsk flingsalt använde jag)
Stek vitlöken och kantarellerna i smör, rosta brödet i brödrosten eller i ugnen (med olja på). Koka sojabönorna i några minuter, så dom fortfarande är knappriga, kyl i kallt vatten. Hacka ruccola, persilja, tomat, lök och kronärtskocka (på burk). Jag använde färdig-kokta bönor så jag sköljde bara dessa och blandade ihop med sallade, blanda också i sojabönorna. Häll alla produkter som är i dressingen över salladen och blanda. Lägg salladen på två tallrikar, lägg över kantarellerna och skär små bitar av brödet och lägg över.
Bloggadress: http://lyckoland.blogg.se/