Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Allergi

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

En av mina vänner lider av pollenallergi och bad mig om några råd och en förklaring/ar, så därav detta inlägg. Men detta inlägg är inriktat på allergi generellt och inte enbart pollenallergi. 

Allergier är oftast kopplat till uttorkning. När man är uttorkad så leder det till stress i kroppen, kroppen blir alltså stressad eftersom att den inte har vätska för att kunna fungera. Detta är egentligen en ond cirkel för att stress leder till mer uttorkning. När kroppen är stressad utsöndrar kroppen histamin. Histamin är ett hormon som kroppen utsöndrar när man är överkänslig mot olika produkter. Det skapas även av immunförsvaret om en antigen kommer in i kroppen som måste elimineras, histaminet skapar allergisymtomen. Hormonet produceras inte bara i kroppen utan finns i flera olika typer av föda, så som jordgubbar, vin, skaldjur choklad, tonfisk, banan, spenat, ananas och papaya. Man bör istället äta mat som hämmar och hindrar kroppen från att frigöra inflammatoriska ämnen, som histamin. Några av dessa är lök, vitlök, dill, sparris, brysselkål, EPA (nedbruten omega olja i fisk), päron och äpple. Andra ämnen som har anti-histamin effekt på kroppen är kalcium, aminosyran metionin, ginseng, lakris och ginkgo.

Dom celler som producerar mest histamin kallas för mast cells (eng) och sitter oftast i den ytan som skiljer den yttre världen från vår inre kropp, till exeempel i huden, lungorna, munnen, näsan och matsmältningssystemet. Vad dom är karaktäristiskt för är att dom alla oftast utsöndrar slem. Men även nerver är uppbyggda av denna typ av celler, som kan utsöndra histamin. När mast cellerna i tjocktarmen upptäcker uttorkning är det härifrån signaler skickas till kroppen om var som har inträffat och statusen på kroppen, histaminutsöndringen ökar och kroppens immunförsvar aktiveras och allergiska reaktioner så som klåda, snuva, fuktiga & svullna ögon, irriterad känsla i hals och lungor och upprört tarmsystem.

Vasoactive amine (eng), som är gruppnamnet på bland annat histamin, tryptamin och serotonin, ökar genomträngligheten av ämnen i cellerna. Vilket betyder att ämnen enklare kan ta sig in i cellerna, även om dom inte är fullt nedbrutna och vissa som egentligen inte borde släppas in. Dom produkter som innehåller dessa ämnen (vasoactive amine) är avokado, citrusfrukter, kål, kyckling lever, ost, vin, öl, choklad och fisk på burk, så dessa bör alltså undervikas.

Histmin reglerar kroppens vattennivå, så om vi är uttorkade produceras och utsöndras mer histamin för att reglera och behålla balans av vattennivån. Höga mängder histamin är ett tecken på att kroppen är uttorkad. Men det handlar inte bara om att öka vattenmängden man dricker per dag, utan det har också med saltintaget att göra. Utan salt kan inte vattnet binda sig i kroppen, vilket är livsviktigt, annars hade vattnet bara runnit igenom utan att ha någon effekt på kroppen. Så för mycket histamin leder inte bara till allergiska symptom utan kan också leda till insomnia, depression, huvudvärk, dålig koncentration, irritation mm.

Angående immunförsvaret är det "hjälparna"/eosinofil som är för många, i relation till "dämpande" T-celler, som  stimulerar produktionen av antikroppar/B-cell. Överdrivet många antikroppar som kan leda till auto-immuna sjukdomar, vilket är när immunförsvarets antikroppar attakerar olika ämnen i kroppen, tex vävnad, eftersom att den tror att det är ett främmande ämne. För att skapa en balans av "hjälpare" och "hämmare" är produkter så som magnesium, aminosyran histidin och vitamin E hjälpsamma. Läs inläggen om immunförsvaret här--> (XX) & (XX).

Oftast beror det skadade immunförsvaret på bristfällig näring, men det behöver inte betyda att det är brist på näring i födan utan det kan vara så att kroppen har många andra gifter att ta hand om, innan den kan använda vitaminerna och mineralerna till viktiga funktioner. Så näringen används till att skydda kroppen istället för att det används till att hjälpa kroppen växa ooch utveckla. Stress, kemikalier, socker, vit mjöl, processad mat, antibiotika, cigaretter, p-piller, vaccinationer och förorenad luft är bara några av dom ämnen som kan ta nödvändiga ämnen från kroppens viktiga funktioner och näringens egentliga ändamål. 

När vi är stressade över en längre period producerar binjurarna corticosteroid (eng) (Läs mer i detta inlägg (XX)) för att skapa mer energi åt kroppen, men detta ämne försvagar också immunförsvaret. Detta eftersom att immunförsvaret inte är nödvändigt i en stressig situation, och lägger därför all sin energi på att handskas med stressen. Som du ser här så påverkas kroppen allvarligt av långvarig stress. Försvagat immunförsvar och stress är ingen bra kombination som ka visa sig om allergi.

Det finns många olika typer av allergier, man kan vara allergisk mot sädesslag, gluten, laktos, ägg, alkohol, pollen och farliga kemiska ämnen som kan finnas i shampo, tvättmedel, diskmedel mm. Matallergi kan bero på att saltsyra, enzymer från bukspottskörteln eller galla saknas eller är bristfällig, och nedbrytning inte kan ske. När den halvt nedbruta maten sen når tarmen ses den som en "angripare" och kroppens immunförsvar aktiveras. En produkt blir egentligen inte en-med-kroppen/del-av-kroppen förrän den varit i levern för att omvandlas till rätt form, eller i vissa fall, elimineras eftersom att levern inte känner igen ämnet eller inte behöver det. Det finns många typer av allergier, allergier som visar symtom efter bara några minuter och andra som kan ta flera dagar innan kroppen reagerar. Ibland kan det också vara så att man behöver exponeras av ämnet, man blir allergisk mot, flera gånger innan man får reaktioner.

Ett litet tips till pollenallergikerna, och min vän, är att dricka nässelte, eftersom att det tros minska symptomen.