Måste säga att jag nog tycker att mina kok-konster vad det gäller indiskmatlagning börjar bli bättre. Hittade ett recept i kokboken jag köpte i Indien, men jag hade inte alla ingredienser hemma så jag plockade bort några produkter och la till något annat. Läs igenom receptet nedan och följ dom olika stegen.
Massa smör för stekning
----------------------
6 gröna kardemummakorn
2 svart kardemummakorn
5 cm kanelstång
1 tsk kanel pulver
2 st lagerblad
4 st kryddnejlika
Stek i några minuter under omrörning
----------------------
1 stor gul lök
Stek tills gyllenbruna under omrörning med kryddorna ovan
----------------------
1 1/2 tsk kumminfrön
4 cm röd chili
1 tsk chilipulver
5 tsk korianderblad (torkade)
12 st pepparkorn
Stek i några minuter under omrörning med ovan blandning
----------------------
3 cm riven ingefära
3 st vitlöksklyftor
2 tsk gurkmeja
Salt efter smak
----------------------
1-2 koppar vatten
1 broccolihuvud (koka innan)
1 liten aubergin
Låt koka upp i några minuter
----------------------
1 tsk fenugreek/bockhornsklöver
1/2 burk kokosmjölk
2 dl turkisk yogurt
Låt småkoka i 15 min
----------------------
1 paket hallomi hackade i bitar
Låt koka upp tillsammans med ovan i några minuter (men inte så att det smälter.
Serveras med kokt ris.
Kummin, latin carum carvi, lugnar magen, stumulerar aptiten, hjälper till mot uppblåst mage och lugnar magkramper, det tros också förbättra upptaget av näringsämnen. Kummin innehåller också mycket järn och är därför en viktig del för uppbyggnaden av friskt blod. Det är också full av antioxidanter och stödjer därför immunförsvaret som skyddar kroppen.
Kanel förbättrar bodsockret/blodsockernivån eftersom att insulinkänsligheten ökar, vilket betyder att kroppen enklare reagerar till insulinet som utsöndras. Barken är antibakteriel, har en svampdödande effekt på kroppen och dessutom förhindrar det blodet från att koagulera eftersom att det begränsar leveransen av ett fettämne från att blodplätts membranet vilket behövs för koagulering.
Kryddnejlika är bra för matsmältningen och mot eventuella gaser, därför rekommenderas man att äta det efter måltiden. Det används också för att förbättre andedräkten. Kryddnejlika och lagerblad tros rena lymfsystemet vilket är en viktigt reningssystem i kroppen. Enligt ayurveda främjar lagerblad svettningar och är vätskedrivande.
Bockhornsklöver är slemläsande och kan därför hjälpas vid astma eller hosta. Men det främjar också ett friskt underliv.
Koriander renar kroppen mot tungmetaller, speciellt kvicksilver, aluminium och bly, genom att binda metallen i blodet så att det sen kan renas. Kryddan främjar muskelavslappning och även sinnet så därför kan den vara bra vid oro och ångest.
Bloggadress: http://amyspieceofcake.se/