Proteinrika Mandel- och Bönbiffar
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
*Knådda ihop samtliga ingredienser och stek i kokosfett.
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Kategori: -Pluggdagar
Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Detox/Rening
Hej hej,
Igår måndag började jag ju med detoxen som ska hålla på en vecka totalt. Jag började morgonen med en smoothie som innehöll ägg, nötter, körsbär, blåbär, tranbär och olja. Till lunch hade jag kvällen innan gjort en wok med tomat, linser, grönkål, ingefära, vitlök, chili och kokosfett. Den blev super god, men en aning för spicy! Nästa gång räcker det med en torkad piripiri istället för två.
Mellanmål/snack under dagen var nötter och hemmagjord juice på äpple, citron, apelsin och mandarin. Super god! Under dagen kände jag mig så fruktansvärd trött och utmattad. Jag åt, drack vatten, tvättade ansiktet i kallt vatten för att vakna till, men ingenting hjälpte. Så hela dagen gick jag runt som en utmattad zombie och så fort jag kom hem gick jag för att sova, efter att jag ätit jag en avokado med kryddor och olja. Mest av allt tror jag att denna trötthet är kopplat till abstinens av kaffe. I vanliga fall dricker jag 3 dubbelespresso på jobbet/dag, men att ta bort dom helt och tvärt märktes verkligen på mig. Sov en timma innan min kärlek väckte mig för middag (fisk med sallad). Efter middagen gjorde jag nästan två liter mandelmjölk med aprikos (för sötman). Så nu blir det massvis med näring- och fettrik mandelmjölk hela veckan.
Förra veckan försov jag mig till ett superviktigt möte, som jag verkligen ville vara med på (kunderna försov sig också tack gode gud), det var the wake-up call och jag bestämde mig för att det behöver bli ändring på mina sömnvanor. Jag är pigg på kvällen och jag hittar på sååå mycket grejer som bara måååste göras direkt, medan jag på morgonen är så trött så att jag har svårt för att vakna (eller så är det lågt blodsocker). Så igår (och idag) vaknade jag alltså tidigare än vanligt, struntade i att snooza och åt frukost hemma.
Idag tisdag åt jag bovetegröt med blåbär och mandelmjölk till frukost, till lunch blev det fisk med mixsallad och det jag småätit på idag var nötter, torkade bär och ägg. Jag har inte känt av någon trötthet idag alls, vilket känts bra. Energinivån har varit jämn och balanserad! Underbart! Ingen huvudvärk eller andra symptom som jag räknat med. Jag tror att de flesta symptomen, om några, kommer visa sig till helgen när vi endast dricker frukt- och grönsaksjuicer.
Kram kram.
ps. kolla in mig på instagram här eller sök på @spenatsmootie för foton på mina måltider. under detoxen
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Pluggdagar
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A
Jag som gästbloggar i dag hos Sabine heter Camilla och är 43 år och bor i Örebro med make och våra barn som är 22 och 17 år. Jag driver Millas hälsoblogg sedan 3 år tillbaka och det som gjorde att jag började blogga var av flera orsaker. Jag har länge varit intresserad av hälsa, miljö, natur, mat och träning.
Intresset för hälsans helhet ökade när min pappa var svårt sjuk i diabetes och hjärt – kärlsjukdom (tyvärr finns han nu inte kvar här på jordelivet)
När jag sedan blev ambassadör för Risenta (2010-2011) och jag träffade andra ambassadörer och några av dem hade bloggar så kändes det naturligt att starta Millas hälsoblogg. Nu kunde jag förmedla mina tankar om miljö, god mat och annat som inspirerar mig och förhoppningsvis smittar av sig.
http://millashalsoblogg.blogspot.se
Jag tänkte dela med mig av en intressant bok som jag nyss har läst efter att jag varit på en föreläsning med en av författarna till boken: Jorden vi äter (som är Naturskyddsföreningens årsbok 2013).
Författarna Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren har rest runt i världen och besökt jordbrukare och boskapsuppfödare. De har träffat jordbrukare som driver ekologiskt jordbruk och de som driver konventionellt jordbruk, småbönder och storbönder. Alla har de olika förutsättningar och boken visar en bra bild av hur matsituationen ser ut i världen.
Det som skrämmer mig både när jag läser boken och när jag hör föreläsningen är hur pengar styr. Det som odlas är för tillfället det som ger mest betalt, inte vad som skulle passa bäst i marken ur ett kretsloppsperspektiv. Om man tjänar en liten slant på att bespruta eller köpa genmodifierat utsäde så gör man det. Det är inte jordens, ekosystemens eller djurens bästa man tänker på utan pengar. Odlingsbar mark ligger i vila för att det inte lönar sig att odla upp den, i Sverige rör det sig om ca 800 000 hektar enligt Jordbruksverket.
"Att producera mat för en växande befolkning på ett mer ekologiskt sätt är fullt möjligt. Det är inte jordbruksteknik utan politisk vilja som begränsar. Vilken mat, vilket lantbruk och vilken jord vill du se i framtiden?"
Det kapitel i boken som jag har svårast att ta till mig för att det känns overkligt heter: Tjuvarnas marknad eller bondens livförsäkring? Det handlar om Chicagobörsen och då kan man undra hur detta i Sverige påverkar oss? Eftersom råvaror som majs, soja och vete står för en stor del av matkonsumtionen t.ex som djurfoder, så påverkar det hela världens matpriser. Ja hela tiden handlar det om makt och pengar.
Denna bok väcker många frågor, men några svar har jag ändå fått. Att vi behöver minska köttkonsumtionen i världen särkilt bland dem som konsumerar mycket och där tillhör Sverige. Så att ha en eller två vegetariska dagar i veckan i varje hushåll tror jag skulle göra en hel del. Vi i Sverige skulle komma långt också med att inte kasta så mycket mat utan att ta vara på svinnet, stoppa slöseriet .
Boken finns att köpa hos Adlibris och hos Naturskyddsföreningen.
Jag avslutar detta inlägg med en god soppa
Thaimorotssoppa
500g morötter
1 gul lök
1 röd chili
1-2 cm färsk ingefära
400 ml kokosmjölk
6 dl vatten
salt & peppar olja
Skala morötterna och skär i slantar.
Hacka gul lök och chili fint. Bryn dem i lite olja i en stor kastrull så att löken blir genomskinlig.
Tillsätt morötterna i kastrullen och häll på vattnet. Låt allt koka upp och koka tills dess att morötterna mjuknat.
Ta av kastrullen från spisen och mixa soppan (lättast med en stavmixer)
Tillsätt kokosmjölk och riv i ingefäran. Låt soppan koka upp och smaka av med salt och peppar.
Jag vill tacka Sabine för att jag fick gästblogga, riktigt roligtJ Sabines blogg har jag läst länge hon inspirerar mig mycket och jag lär mig något nytt varje gång jag kikar in hos henneJ
Kram Milla http://millashalsoblogg.blogspot.se
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Kategori: -Pluggdagar
Kategori: -Pluggdagar
Fiber is necessary for a healthy bowel as it is an important substance for elimination of toxic and byproduct as they bind to the fiber. It also controls the rate at which elimination takes place, as it is stimulating bowel movement. Fiber is made up of different combinations of cellulose, hemicelluloses, pectin, beta-glucan, chitin, gums, lignin and resistant starches.
The dietary fibers are either soluble or insoluble, and they are both promoting a healthy bowel. Soluble fibers are slowing down the digestion while insoluble fibers are making the food pass quicker through the body. Both soluble and insoluble fiber absorbs water, but only the soluble creates a gel-like substance that is promoting a healthy bowel. The gel is the reason digestion slows down as it prolongs the digestion. It is therefore used to stabilize the blood sugar as absorption of carbohydrates is prolonged.
One reason fibers from vegetables are more preferred then the fibers from breakfast cereals is because it is more natural in the vegetables. The breakfast cereals have most of the time been exposed to both heat and pressure during production/formation. In the making of cereals a lot of chemicals (unnatural process) might have been used and chemical agents can be added to make it look, smell, taste or feel a specific way. Crazy, I know! It is also normal that the fibers are added after the substances have been treated with all different sorts of techniques, products that from the beginning contained fiber, minerals and vitamins. Now long gone! The added fibers are not as natural as it was from the beginning and as natural as in vegetables and fruits.
If the companies are using the whole grain and are not removing the outer cover/bran, there is a risk that mineral deficiency develops. This because there is a substance called phytic acid in the outer cover, that are preventing absorption of minerals by getting attached to mineral such as zinc, calcium, magnesium and iron. We know that fibers are not absorbed and if the minerals bind to the fiber, they won’t be absorbed either. Most fibers are located in the outer layer of a grain and not much inside the layer/covering/membrane. But as we are comparing fibers from “green” kingdom and cereals with bran, we know that the cereal product contain fiber (as most of the fiber are in the bran) and also that mineral deficiency can develop if too high amount are taken.
Most vegetables contain soluble fiber and are therefore lengthening the digestion time and controlling bowel movement. But it is not possible to draw a line and say “Grains are insoluble and vegetables are not”, as they contain both. It depends on the build-up of that particular fiber. As mention at the beginning, fibers are build up of different combinations of cellulose (insoluble), hemicelluloses (insoluble and soluble), pectin (soluble), beta-glucan (insoluble and soluble) , chitin, gums, lignin (insoluble) and resistant starches, and all of these building blocks react differently. As fruit and vegetables contain soluble fiber it is also good for detoxification and elimination of byproducts, one example is bile that can bind to the fiber and therefore be eliminated from the body. Grains are most of the time insoluble, but exceptions exist.
The vegetables and fruits are also rich in minerals and vitamins that are important for detoxification (from within) as it can support the liver (the main cleaning station of the test tube). Potassium, sulfur (union and Brussels sprouts), chlorine (celery) are some that are helping detoxification. But this brings up another important difference of fiber from vegetables & fruit, and grains. Fruits and vegetables contain much more mineral and vitamins then grains do, and this is an important part as well. Grains mainly give energy in the form of carbohydrates, instead of giving nutrients.
If we are cooking the vegetables slightly before eating we are softening the cellulose, which makes it easier to get hold of the nutrients buried in the vegetable. This is one of the reasons we are recommended to eat both cooked and uncooked vegetables.
Another problem with cereal is the amount of gluten it may contain, if gluten free grains have not been used. The gluten can be harmful if the person are sensitive or allergic, which is more a norm/rule than an exception it this community.
Good sources of fiber include a number of grains used in breakfast cereals: barley, oats, corn, millet, wheat, wild rice, brown rice, kashi and bulgur are some grains commonly found in breakfast cereals and porridges.