Jag och några vänner diskuterade ämnet sexlust för en tid sen; varför är man bara upphetsad ibland, har det mycket med hormoner att göra, hur förbättrar man den, bör man fokusera på en viss kost, utöver ostron som man vet sig vara en afrodisiak-produkt? Detta är några frågor ni kommer få svar på här!
Nivån och styrkan av upphetsning varierar från person till person, från tid till annan och beror på välmåendet. Vissa har sex för tillfredställelse, andra pga besatthet och den vanligaste orsaken, tror jag,... för att man älskar den man vill älska med.
Den vanligaste orsaken till att man saknar sexlust är på grund av någon form stress, fysisk eller psykisk, så som överarbete, oro, press (inför sex eller annat i livet), ekonomiska problem eller överansträngning. Detta kan i sin tur leda till ännu mer oro, skuldkänslor, ångest, rädsla och sen ytterligare stress. Ni kanske har hört om "Fight or Flight-mode". Det innebär, i väldigt korta drag, att när vi är stressade fokuserar kroppen bara på att överleva, försvara och skydda sig, inte att utvecklas eller att handskas med viktiga funktioner, så som att bryta ner mat. Alltså inte en bra grej om kroppen är i stress. Man kan alltså hamna i en ond cirkel, där det känns som att det inte finns varken slut eller återvändo. Även uttorkning, vilket leder till stress i kroppen, kan påverka sexlusten negativt. Så drick mer vatten, om du inte dricker tillräckligt nu och dra ner på stressnivån, är en bra början för att höja sexlusten.
Ett gott välmående, över lag, är en av kärnorna till en sund sexlust. För att förklara mer, kan det hjälpa med den illustrativa teorin som benämns
"Mazlows behovstrappa", där man ser i vilken ordning människor prioriterar sina behov. Man börjar med ens
fysiologiska behov (mat, värme, syre), sen
trygghetsbehov (stabilitet, fred, trygghet), efter att dessa är tillfredställada kommer det tredje;
samhörighets- och kärleksbehovet (tillhörighet, vänskap, kärlek). Sen prioriteras
självkänslobehovet (självrespekt, bekräftelse och uppmärksamhet) innan behovet av
självförverkligande (att utvecklas som person och nå sin fulla potential) prioriteras (vill du veta mer om trappan hittade jag bra information
här). Jag vet inte riktigt var viljan och lusten till sex hamnar i trappan, men den bör sannolikt inte infinna sig förrän åtminstone de behov som är fysiologiska samt trygghetsrelaterade är uppfyllda. Vad jag menar med detta är att man behöver må bra på andra stadier innan man kan ha eller vilja ha den sexlust man vill uppnå och stress kan skicka en tillbaka, långt ner pådenna trappa över våra behov i livet.
För att gå från psykiska orsaker till brist på sexlust, går vi nu vidare till näring och dom mer fysiska orsakerna.
Låg nivåer av kolesterol kan påverka könshormonerna eftersom att hormoner är uppbyggda av bland annat kolesterol (och protein). Vilket innebär att om kolesterol saknas kan inga könshormoner skapas, vilket påverkar lusten. Kolesterolet är inte bara en byggsten av könshormoner, utan även andra hormoner som skapas av dom olika körtlarna i endokrinsystemet. Bland annat kan överarbetade och svaga binjurar minska viljan, styrkan och kraften för sex. Sjukdomen hypotyreos påverkar kroppen genom att ämnesomsättningen blir låg, vilket bland annat gör att man kan känna sig trött och att man tappar sexlusten. En annan körtel, som indirekt påverkar sexlusten, hypofysen i hjärnan är vital för utvecklingen av könsorganen. Så om denna körtel har en lägre aktivitet än den borde kan könsorganen inte utvecklats fullt ut. Den har också förmågan att påverka andra körtlar i endokrinsystemet. Ett av de viktigaste ämnet för friskt endokrinsystem är fetter, till mesterdel omättade fetter. Här är det viktigt att tänka på att en del kan äta hur mycket fetter som helst utan att kroppen kan tillgodogöra/utnyttja fettet. Det kan bero på att upptag från tarm till blodomlopp inte kan ske pga att inte tillräckligt med galla produceras, för att molekylerna inte kan transporteras runt kroppen pga proteinbrist eller att kroppen inte kan bryta ner fettsyrorna till mindre molekyler och därför inte kan användas. Fetter bryts ner till prostaglandiner som är ett hormon-liknande ämne som behövs för flera funktioner i kroppen, indirekt påverkar det alltså sexlusten.
Nitric oxide (NO) är en gas molekyl som bland annat behövs för att mannen ska kunna få erektion, men det är också oerhört kraftfullt för friskt hjärt- och blodkärlssystem. Anledningen till att NO behövs för dom båda funktionerna är för att det vidgar blodkärlens väggar. Efter att ha blivit stimulerad av det parasympatiska nervsystemet flödar molekylen till penisen där den vidgar väggarna, vilket gör att större mängder blod kan flöda in i penisen. Där fastnar sen blodet eftersom att musklerna kollapsar och förminskar flödet av blodet ut ur penisen. Erektionen minskar när aktiveringen av parasympatiska nervsystemet minskar. NO produktionen och funktionen påverkas negativt av för hög nivåer natrium (salt) i kroppen och blockerade Na/K pumpar. Så prata med din läkare om dina värden, det kan vara så att natriumintagen bör minska medan kalium intaget bör öka i ditt fall. Men vill också poängtera att vad som är "normen" enligt läkarna, inte behöver vara normen för just din kropp.
Arginin är en aminosyra (höga mängder i nötter) som stödjer produktionen av NO, lykopen som finns i tomater är ett annat ämne som har samma effekt. Problemet med arginin är att om man får i sig mer arginin än lysin kan man få utbrott av herpes, om det är ett virus som man har latent i kroppen. Så därför behöver en del personer vara försiktiga med denna arginin tillskott.
I män kan låga funktioner av testiklarna leda till lägre/sämre sexlust, medans hormonet testosteron kan öka lusten. Testosteronproduktionen ökar av zink, vitamin A, vitamin B6, vitamin C och vitamin E.
Vad det gäller hormoner och kvinnor kan låg nivåer östrogen leda till långsamma könsmognad, och låga nivåer östrogen och/eller progesteron kan ge obalans i menstruationens cykeln. Östrogen mängden minskar när man når klimakteriet, vilkat kan påverka lusten senare i livet. Östrogennivån är som störst strax innan ägglossningen och progesteron strax efter ägglossningen. Så på grund av den varierande hormonbalansen kan sexlusten variera från tillfälle till tillfälle. Men sen kan det också bero på att man har mycket annat att tänka på och då känner sig stressad. Zinkbrist är något som kan leda till sämre sexlust eftersom att mineralen är nödvändig för könshormonernas funktioner och balans. Men kom ihåg att det behöver finnas en balans mellan zink och koppar för att kroppen inte ska skapa andra symptom. Om det är en obalans mellan dom båda mineralerna kan det leda till något som heter östrogendominans som är ett annat tillstånd som kan vara skadligt för kroppen. (Det är ett stort ämne och behöver ett helt eget inlägg). Produkter som inehåller östrogen är bland annat sojamjölk. Du kan läsa mina tidigare två inlägg om sojamjölkens positiva och negativa egenskaper.
Enligt kinesisk medicin hjälper utlösningen kroppen att tömma både njurarna och binjurarna vilket kan leda till trötthet, lägre livslust och svårigheter att hantera stress. Medan orgasm för kvinnor ger energi. Njurarnas energi representerar också sexlusten i denna filosofi, så om sexlusten är låg kan njurarna vara överarbetade och stressade. Stress tar oss tillbaka till ämnet uttorkning, eftersom att de båda är en ond spiral som båda leder till varandra så att man bara faller djupar och djupare om man inte försöker upphäva uttorkning och stress. Stress--> Uttorkning--> Stress--> Uttorking
Produkter som försämrar sexlusten:
Alkohol
Kaffe
Nikotin
Marijuana
Socker
Lugnande mediciner
P-piller
Hormoner (kemiska)
Stress
Vad som kan förbättra sexlusten:
Vitamin E: Antioxidant som förhindrar överdriven koagulering som kan försämra blodcirkulationen.
Zink: Fisk innehåller mycket, speciellt skaldjur, och det är därför ostron och musslor är bra för sexlusten och är afroditiskt. Zink stödjer också prostatans funktion.
Selen: För omvanlingen av T3 till T4 (sköldkörtelhormoner). Stimulerar sex-energin. Men för produktionen av hormonerna behövs Jod (se nedan). Denna mineral finns rikt i inälvsmat, fisk- och skaldjur, brunt ris mm.
Vitamin C: för friska slemhinnor tillsammans med vitamin A, E vitamin och zink. Vitaminen finns rikt i citrusfrukter, paprika, broccoli mm.
Mangan: För kolesterolsyntesen och friskt nervsystem. Stimulerar sex-energin. Finns rikt i havre och avokado.
Jod: som behövs för friska sköldkörtlar, viktiga för förbättring av lust. Sköldkörteln är en annan endokrinkörtel som behöver fetter, men också jod. Jod finns rikt i fisk- och skaldjur, salt med tillsatt jod mm.
Niacin (B3): är en vitamin som används som ett kärlutvidgande medel, vilket ökar blodcirkulationen. Denna B vitamin finns rikt i inälvsmat, fågel, fisk, jordnötter mm.
Arginin: Kan öka produktionen av NO (finns rikt i nötter).
Självklart är också relationen en oerhört viktig punkt, om man inte har några känslor för personen man har en relation med kan det vara svårt att känna en glöd och attraktion för personen. Låg sexlust kan också påverkas av vissa sjukdomar. Så det är viktigt att man verkligen tar sig en titt på hela ens hälsosituation och funderar på vart problemet kan ligga för att man ska kunna då tillbaka sin glöd och sin lust.
Har du haft problem med sexlusten men förbättrat detta område? Hur i så fall? Du får gärna berätta i ett mejl till mig.