Linsgryta-Varför
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Pluggdag och bloggfixande
Kategori: -Pluggdagar
Mumsigt innan bäst-före-datumet
Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie
Den kraftfulla ingefäran
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Förbättringar av bloggen
Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A
pH Chart
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Veckans Tips: Drink för tarmrening
Water Element
Kategori: -Österländsk filosofi
Element | Water |
Color | Blue |
Season | Winter |
Other | Dates, leek, fish, beans |
Time of day | |
Direction | North |
Taste | Salty |
Orifice | genitals, urethra and anus |
Sense organ | Ears |
Emotion | Fear |
Sound | Groaning |
Parts of the body | Bones & Bone marrow |
External physical | Head hair |
Power | Capacity to create trembling |
Smell | Putrid |
Climate | Cold |
Life aspect | Willpower & Ambition |
Organs | Bladder(15-17) |
Kidney(17-19) | |
Fluids | Saliva |
Aminosyra: Tryptofan
Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater
Magnessium, Vitamin B6, vitamin C och folsyra behövs för nedbrytningen och användningen av denna aminosyra. Tryptofan konkurrerar om upptaget med aminosyrorna tyrosine och fenylalanin, och av den anledningen måste dessa aminosyror ibland tas som tillskott. Brist kan leda till otillräcklig vitamin B3 eftersom att B3 följer tryptofan i kroppen och under upptaget. Man kan bli rekommenderad att ta denna aminosyra som tillskott, men det bör i så fall göras tillsammans med kalcium och magnessium. Människor med astma eller SLE (reumatisk sjukdom) bör inte ta tillskott av tryptofan.
Denna amonosyra finns i väldigt låga mängder i dom flesta proteiner, men dom som har mest är produkter från djurriket, så som kött, ägg och mjölkprodukter.
Herpes Simplex
Det finns mycket forskning kring detta tillstånd som kan hjälpa för att undvika utbrytning och förkorta sjukdomstiden när det väl har brutit ut. Den största och mest kända anledningen till utbrutet är stress, detta eftersom att stress försvagar immunförsvaret och därför tillåter herpes utbrott. Även dålig kost, sömnbrist och överarbetad kan leda till utbrott, eftersom att dessa orsakar ett stress-tillstånd i kroppen.
Immunförsvaret kan bland annat försvagas av märkbart låga nivåer av kalcium, därför är det viktigt med extra intag av kalcium rik mat. Samtidigt kan extremt höga nivåer av vitamin C orsaka utsöndring/eliminering av kalcium (och många andra ämnen) i form av njursten. Medan låga nivåer av vitamin C kan göra att man saknar antioxidanter som stödjer immunförsvaret genom att neutralisera fria radikaler samtidigt som det också kontrollerar herpes viruset. Så en balans är ytterst viktigt!
Det finns två aminosyror, lysin och arginin, som har stor vikt i herpes situationen. Lysin är den aminosyra som häver viruset medan arginin stimulerar tillväxten av viruset. Så av den anledningen är det viktigt att personer som har herpes har en högre nivå lysin än arginin. Några av den typ av föda som har mer lysin än arginin är kyckling, mejeriprodukter, avokado, fisk, bönor, ägg och skaldjur. Några av dom produkter som har höga nivåer arginin jämfört med lysin är valnöt, paranöt, mandel, cashewnöt, pecannöt,, linfrön, kokosnöt, kikärtor, brunt ris och russin. Som du ser så är inte nötter hälsosamt för alla typer av människor, men om man ändå äter en diet hög i lysin skulle jag säga att nötter ändå är OK att äta. Men samtidigt beror det helt på hur din kropp reagerar, om du skulle få herpes utslag var och varannan vecka som du behandlar med krämer och/eller tabletter så skulle det troligtvis vara värt att utesluta nötter från kosten. Mejeriprodukter som är rikt på lysin är också rikt på kalcium och denna aminosyra ökar också upptaget av kalcium från tarmkanelen samtidigt som en låg nivå av lysin försvagar immunförsvaret och ökar elimineringen av kalcium. Vill också belysa att dessa aminosyror inte häver utbrott som redan flammat upp utan det förhindrar utbrott att ske.
När du tittar på din herpes situation är det viktigt att du tar samtliga områden ovan i beaktande. Man behöver minska sin stressnivå, få tillräckligt med sömn och förbättra kosten om det behövs. Inte för höga eller låga nivåer av kalcium eller C-vitamin är viktigt, men samtidigt bör man öka intaget av kalcium och vitamin C när man lider av en herpes attak. Samtidigt behöver lysin nivån vara högre än arginin, alla som har herpes viruset i kroppen rekommenderas undvika föda som är mycket rikt på arginin.
Några andra ämnen och örter som kan hjälpa:
Röd solhatt ökar kraften i T-celler (immunförsvaret) som förintar infekterade celler, en mycket kraftfull ört.
Lakrisrot avaktiverar viruset och dess DNA & RNA.
Kyolic, en typ av vitlök (men inte den man köper i butiken), är lik som röd solhatt, stödjer T-cellerna.
Några andra vitaminer och mineraler som kan hjälpa genom att öka immunförsvarets funktioner är: Zink, A-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer (framför allt B6).
Hoppas detta är en artikel du sparar för framtida attacker och att det gör livet enklare.
Reclaim our lifes- A slap in the face
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Det här med atomer
Kategori: -Pluggdagar
John Lennon
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Egengjord mandelmjölk
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Idag har gjort egen hemmagjord mandelmjölk, super gott!! Det är ett alternativ till mjölk, för dig som är laktosintolerant, vill dra ner på mjölkintaget eller bara vill prova något nytt. Jag använder mjölken till morgon muslin, ett glass till maten och ibland innan jag går för att lägger mig, och de passar mig perfekt!!!
Mandelmjölk gjord på ekologiska mandlar är rikt på många vitaminer och mineraler, bland annat kalium, kalcium, selen, magnesium, mangan, zink, järn och vitamin E (antioxidant som skyddar mot fria radikaler). Mandel är rikt på nyttiga proteiner och fetter, samtidigt som det inte innehåller mättat fett eller kolesterol, och är dessutom mer basiskt än andra nötter. (Basiskt är bra).
Receptet:
Blötlägg en koppar mandlar i två koppar vatten över natten, nästa dag sköljer du mandlarna innan du häller dom i en mixer. Häll på 2 koppar vatten till att börja med, mer eller mindre går också bra, det beroende på konsistensen du är ute efter. Ju mindre vatten du använder desto grynigare och rikare smak blir det. Mixa mandlarna och vatten i mixern i ungefär 5 minuter. Sen tar du fram en nytvättad kökshandduk, som ej är tvättad med tvättmedel eller sköljmedel, som du ska använda för att "sila bort" massan från mjölken. Jag brukar lägga handduken över en skål och sen hälla lite av blandningen i handduken och sen vrida ur vätskan från blandningen. Släng dom torra mandel-flisorna och häll i mer vatten efter smak. Voila, du har nu den smak- och näringsrika nöt-mjölken.
Smaklig mjölk!!
Höst Yoga
Veckans Tips: Gör någon glad
Zen fundering: There is a jewel in the sky....
Kategori: -Österländsk filosofi
Sour Lemon
Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie
Idag började vi helgen med en super sur och nyttig smoothie med en stark smak av ingefära, älskar du citron och ingefära är detta en drink för dig.
Följ mig även på Hälsa.se
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Urinvägsinfektion-Fungerar tranbärsjuice?
Sädesslag och dess utmaningar
Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater
Så, jag rekommenderar att lyssna på kroppen och höra på vad den har att säga. Mår du dåligt av vissa typer av sädesslag eller säd med gluten? Behåll ovan listor i huvudet och fundera på detta om du upplever problem, så som blir trött, utmattad, hungrig, får ett begär av tex socker eller problem med magen så som uppblåsthet, smärtor, förstoppning eller diarre.
Case History studier
Kategori: -Pluggdagar
Christopher Coutanceau
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
I La Rochelle besökte vi en Michelin restaurang, efter kärlekens val av restaurang eftersom att det var hans födelsedagspresent från mig. Vi gick till Christopher Coutanceau som ligger precis vid havet. Finfint ställe som man bara besöker en gång vart tredje år. Vi stod mellan valet av avsmakningsmeny av tre eller fyra rätter och det blev tre rätters meny. Men det var bra det, för man fick ju flera amuse bouche i mellan måltiderna. Vi valde helt olika viner eftersom att vi fick olika rätter, jag valde ett lätt rött till min förrätt och sen även ett rött till min huvudrätt, rött är min favorit.
Vår amuse bouche. Rå tonfisk och en liten sallad. Smakrikt!
Till förrätt hade jag musslor med curry blandning. Väldigt krämig, god men jag har ändå ätit smakrikare musslor enligt min smak.
Huvudrätten var fisk med en tomat ratatouille och bakad tomat med en fantastisk blandning i, tyvärr vet jag inte vad det var i tomaten men det var min absoluta favorit-helt magisk smak. Tomatfyllningen lyfte alla smaker som fanns på den tallriken. Fantastiskt!
Där satt vi mätta som bara den och väntade på desserten, och då kom de in med en cheese trolley med ett tretti-tal olika ostar. Även om vi väntade på att explodera kunde vi inte motstå ostarna, så vi delade på fyra små ostar som var fantastiskt goda till våra viner. Ost är verkligen en favorit.
Desserten var tomat & basilika-sorbet med jordgubbskräm med grädde i en bakelse. Sorben var förvånansvärt mumsig och basilikan passade perfekt till.
Efter deserten kom dom med ännu mer efterrätt, det blev inget kaffe för min del eftersom att det absolut inte fick plats mer i min lilla mage. All mat var fantastisk, den ena måltiden var godare än den andra. Besöket och upplevelsen var värt vart ända öre! Efter tre timmar på restaurangen rullade vi längst havet mot hotellrummet.
Vindruvs-planer
Kategori: -Mina tankar & känslor
Bonjour, Au revoir, Merci / 517 mil senare!
Då har vi varit iväg på våran årliga roadtrip till Frankrike under två veckors tid i denna ordningen:
Blekinge--> Minden (Tyskland)-->Amiens-->St Malo (Mont St Michel)-->Carnac (utanför Vannes)-->Nantes-->La Rochelle-->Bordeaux--> Paris--> Reims (Champagne distriktet)--> Bremen (Tyskland)--> Blekinge (Släktträff).
Här kommer några bilder så ni kan se vad vi haft för oss.
St Mont Michel är en riktig turistfälla, som jag verkligen rekommenderar eftersom att det är så otroligt vackert. Det är alltså ett slott som ligger på en liten ö som är lika stor som slottet. Spännande historia om denna medeltida by. Vi klättrade upp alla trappsteg och tog oss en måltid med utsikt över det låga tidvattnet. När tidvattnet är lågt kan man gå ut till ön i botten av havet, annars finns det en uppbyggd väg som vi åkte buss längst.
Vi kom in i Vannes och fick jag ingen som helst positiv känsla om staden, men vi åkte bara igenom så det kan bero på det. Men vi åkte ut till havet och en liten bukt istället där vi hittade ett mysigt Best Westerna hotel som vi förhandlade priset på. Sen satte vi oss på deras uteservering, tog en varsin drink och bara njöt av värmen, solen och semestern. Sen åt jag den bästa ”mini-salladen/o-krämiga ratatouillen” någonsin till stekt fisk. Den var gjord av finhackad tomat, mango (tror jag), kapris, citron (inte bara saften), riven ingefära och stekt i massor av smör.
La Rochelle är en av mina favoriter, det är stad som ligger precis vid havet där allt finns. Borgen där ”Fångarna på fortet” spelades in ligger precis utanför (men vi besökte det inte), en mysig marknad med korvar, honung, frukter och grönsaker med alla smaker och former. Underbart mysigt! Det var här som jag och kärleken gick på Michelin restaurarang besök som var födelsedagspresent till kärleken, men mer om detta i senare inlägg.
En annan turistfälla som jag också rekommenderar är Dune du Pilat som ligger väster om Bordeaux som är ett berg av sand. Man kunde gå upp på toppen i sanden eller så kunde man gå i trappen, vi valde trappen och hade mjölksyra i benen som heter duga efter den vandringen. Om jag inte minns fel så är sandhögen 3 km lång och 108m hög, det är även Europas största sand dyn. De roligaste av allt var att springa ner längst den branta slutningen, kände mig som ett lyckligt barn som hade fått skratt feber. Efter det stannade vi på fiket nedanför kullen för en kaffe och en svalkande is-drink.
Två andra ställen vi besökte utanför Bordeaux var St Julien (nordväst om) och St Emilion (öster om) som är två områden som producerar kärlekens favoritviner, så givetvis ville vi besöka lite vingårdar, ta foton på vindruvsbuskarna och inhandla några viner. Eftersom att kärleken körde så fick jag smaka på vinerna och jag har hittat några favoriter, om jag behöver välja en av dessa så är min favorit St Emilion.
Efter Bordeaux blev det en dag med mycket körning och många köer, meningen var att vi skulle till Reims i Champagne distriktet men pga många köer valde vi istället för att åka till Paris. I Paris träffade vi upp en vän som vi egentligen skulle träffa nästa dag i Reims. Så det blev en middag i Paris, super goda sniglar men super torr tonfisk. Nästa mörgon åkte vi alla tre till Sacre Coeur i Montmatre där vi hittade ett mysigt fik med underbar frukost, men mycket socker. Enda ”socker-sockriga” frukosten på hela resan!
Sista kvällen i Frankrike spenderade vi alla i Reims, Champagne distriktet där vi drack... ja... champagne så klart. Underbar avslutning på resan.