Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Kiwi och Ananas Paj och juice

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
 
Gjorde en super god juice med 1 ananas och 5 kiwisar som blev jätte smakrik, men mindre söt än jag förväntat mig. Jag trodde att det skulle bli så söt att jag skulle behöva blanda ut med vatten, men så blev inte fallet. En besvikelse med juicen är att det inte blev speciellt mycket juice. (3 små glas, som på bilden nedan.)
 
Kiwi: innehåller höga nivåer av vitamin A, vitamin C, betakaroten (som omvandlas till vitamin A), kalcium, magnesium, fosfor, kalium och natrium. Den bästa egenskap, enligt mig, är förmågan frukten har att rena kroppen (detox) och samtidigt ge energi. Visste du att om man tvättar kiwin ordentligt så kan man äta även skalet, jag skulle rekommendera ekologisk kiwi om du ska äta skalet så att man vet att frukten inte är besprutad.
 
Ananas: är en aning vätskedrivande, är mjukgörande för huden, antiinflammatoriskt och innehåller tryptofan som behövs för produktionen av serotonin, ett må-bra hormon. Det innehåller också en hel del kolhydrater som påverkar blodsockret mycket, även fibrer och C-vitamin finns i ananas. Andra vitaminer  i frukten är vitamin C, E och vitamin B3. Dom mineraler som finns rikt i ananas är kalium, järn, kalcium, natrium, fosfor. En annan substans (enzym) som finns i frukten är bromelin, som är antiinflammatoriskt. Eftersom att det löser upp överflödigt slem i slemhinnor.
 
 
Eftersom att fruktköttet och fibrerna som slängs i en låda, medan juicen rinner ner åt andra hållet, blev så saftigt provade jag att göra en smulpaj på resterna. Smulpaj med vetebjöl, muslimix och smör. Tyvärr la jag alldeles för mycket smulor i, så det blev alldeles för torrt. Men den fruktiga delen blev god i alla fall.
 

Aminosyra: Glycin

Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater

Denna aminosyra är inte essentiell, vilket innebär att kroppen själv kan skapa den och då behöver den nödvändigtvis inte tas in med kosten. Detta är så klart förutsatt att dom nödvändiga essentiella aminosyrorna finns tillgängliga i kroppen. Dom aminosyror som behövs är serin och treonin. Glycin kan också skapas, i levern och njurarna, av ett ämne som heter kolin som finns i bla i ägg och fisk.
 
Glycin har flera viktiga funktioner i kroppen och den funktionern som jag intresserar mig mest av är detox. Bland annat hjälper ämnet levern att eliminera gifter genom att levern binder olika typer av gifter till aminosyran så att det enklare kan elimineras från kroppen. natriumbensoat och aspirin är två ämnen som elimineras på detta sätt. När nivån av blodfetter och/eller urinsyra är höga hjälper glycin till med att använda eller eliminera ämnena.
 
Andra funktioner glycin har:
 
  • Glycin ökar kroppens förmåga att lagra glykos för senare användning av ämnet för energi.
  • Eftersom att det används som en neurotransmittor i hjärnan har det en lugnande effekt på kroppen och själen. 
  • När det finns i krämer och salvor hjälper det till med läkningen av sår.
  • Det kan omvandlas till kreatin som används bland annat för att skapa DNA och RNA.
Enligt forskning har dom sett att cancerceller "äter" glycin och man försöker därför lista ut om det går att förhindra upptaget och produktionen av detta ämne. Men jag kan tänka mig att aminosyrans funktion sänks då ocj då till och med påverkar kroppen negativt. Men vi får se vad slutresultatet visar.

Operation, Köttbullar och Ritning

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

 
dagen började med en trip till sjukhuset för att ta bort en leverfläck som ändrar form och färg var och varannan dag och dessutom kliar ibland. Men nu är den borta i allafall. Efteråt bjöd kärleken mig på frukost, istället för bokmärke, för att jag varit så duktig. Vi hamnade på ett Bageri där vi satt och glodde på alla "Latte-pappor och mammor", så fridfullt!
 
Sen åkte vi hem och jag började plugga redan vid 10.30 och jämfört med förra onsdagen när jag gick upp långt efter tolv, kan man säga att det är tidigt! Jag läste klart dom båda casen som jag nu är helt nöjd med, läste igenom arbetet kring nervsystemet och så ritade jag upp hur impulser färdas längs en nervcell. Nu r jag inge proffs på att rita, men vad gör det så länga man förstår vad jag menar. Dessutom går jag en kurs i kost och inte ritning. =) Se nedan för förklaring av ritningen. Imorgon, på jobbet, ska jag ändra på siffrorna på ritningen så att det matchar texten och dess siffror och sen skanna in dokumentet innan det mejlas till skolan. Och jag kan gå vidare till del 17 av kursen!
 
PS. Nu letar jag åter igen efter försökskaniner, så om du är intresserad av att svara på en hel del frågor kring din kost och hälsa och jag sen ge dig tips och trix kring förändring du kan göra för förbättring av din hälsa, så kontakta mig här på bloggen eller mejla till: [email protected]
Du behöver lägga ner ungefär 3 timmar på detta

1.       When a stimuli reaches a neuron cell it stimulates the Na+ gates to open so Na+ can enter. More and more Na+ is flooding in, making the outside less positive and the inside more positive.

2.       When the cell are filled up with too much positive Na the Na+ gate closes and instead the K+ gate open to release K out of the cell to stabilize the two poles as the inside of the cell now is getting less negative.

3.       The Na/K-pumps are restoring the amount of placement of the K and Na ions. This turns the body to its resting membrane potential. It is releasing 3 sodium ions and in exchange let in 2 potassium ions.

4.       This movement of ions is a signal of the nervous system; once it has been done in one area of the membrane it is doing the same in the next area of the membrane- like a wave in the ocean. It is the strength of the “wave” that is carrying the information-code. The sodium channels in the next area are opening to let sodium in to stimulate a new “round”/”turn” of transmission.

5.       The signal will eventually reach a synapses at the end of the neuron, and this is where the signal in is transferred to the next neurons.

6.       When the impulse reaches the synapse it is, to begin with, triggering  Ca channels to open to let in Ca+(`2) into the neuron from the cleft. This in turn triggers the release of neurotransmitter from vehicles. It is the frequency of impulse to the synapse which determines the message in the neurotransmitter.

7.       The neurotransmitter binds to the receptors which are connected to sodium channels. The sodium channels open after the receptor has been stimulated by the neurotransmitter.

8.       Sodium ions can now flow into the next neuron through the sodium channels and an impulse is created in the next neuron.

9.       When the positive sodium enters the postsynaptic cell and the charge change, it makes the K+ channels to open so that K+ can exit the postsynaptic cell.  (Or/and Cl- can enter it, depending on if the Cl channel open).

10.   Enzymes are used at the receiving end of the new neuron to destroy the neurotransmitter which leads to closure of sodium pumps. Or the neurotransmitter can be sent back to the presynaptic cell or used for other important task in the nearby area.

Till lunch blev det gårdagens saftiga chili köttbullar, med sås och sallad. Kärleken är grym på att laga god mat! Ett faktum!
 
 
 

Tankar kring dieter

Kategori: -Mina tankar & känslor

Varför följer folk en viss diet och tror människor att en diet passar alla? Varför skapas dieter? Vad har mäniskor som följer dieterna för mål? Vad är definitionen på "diet", finns det någon? Det är några av ämnena jag har några tankar och funderingar kring.
 
Jag antar att människor följer dieter för att dom vill uppnå ett mål. Ett mål som andra människor uppnåt med just det uplägget av mat. Atkins diet, Low Carb High Fat, GI metoden, Lågkaloridiet, stenålderskost, pulver eller soppor, ja det finns en hel del dieter. Jag säger absolut inte med min text att dessa inte fungerar, jag säger bland annat bara att dom inte är rätt för alla. Vad som passar mig behöver inte passa dig.
 
Vilka människor följer dieter? Den första tanken är då att man gör de personer som vill gå ner i vikt. Jag skulle tidigare ha sagt att det var definitionen av en diet: något man lever efter eb diet för att gå ner i vikt. Men det kan också vara en livsstil det handlar om. Ett visst sätt att äta på. Men då skulle man också kalla  vegetarism för en diet, men det skulle inte jag påstå att det är. Jag äter nyttig mat (för det mesta) men jag skulle inte kalla det en diet, utan istället sunt förnuft och en livsstil när det kommer till val av mat på min tallrik. Men sen finns det ju också dieter eller speciella typer av upplägg av mat för olika sjukdomar och tillstånd för att hjälpa kroppen läka från sjukdomen eller tillståndet. Sockerfritt och färre produkter med snabba kolhydrater för svampinfektioner, basiskt-formande föda mot sura uppstötningar eller laktosfritt för laktosallergiker (i mycket korta drag).
 
Jag har själv inte gått på någon diet någon gång, men jag undra om dom som gör/gjort det själva gör en djupgående studie av sin egen kropp, själ och kost för att förstå vad dom själv mår bra av. Jag tror att de är nödvändigt, eftersom att man då kan ta reda på vilken typ av mat som passar just min kropp för att må bra, vara frisk och känna att man har uppnåt välbefinnande.
 
Genom att ta bort alla onyttigheter och lägg till nya produkter allt efter som. Eller varför inte ta bort gluten till exempel ena månaden och känn efter om man upplever några försämringar eller förbättringar i kroppen och själen. Månaden efter kan man ta bort fetter (mättar och/eller omättat) för att se hur man mår då. Min fundering är: provar sig folk istället fram med olika dieter som andra redan provat?! Jag har som sagt aldrig följt  någon diet för att gå ner i vikt, men däremot försöker jag alltid gå upp i vikt men det finns de ingen diet för, så jag kan bara gissa mig fram till vad andra målmedveta människor känner och tänker.
 
Jag tror att man borde variera sig i sina val av föda och tänka på att man inte ska äta för mycket av något. För mycket apelsin kan leda till överskott av syror, för mycket frukt till svampinfektioner, höga nivåer fisk (salt) kan leda till högt blodtryck och höga nivåer mjölk eller blomkål (kalcium) kan faktiskt leda till skört skelett.
Var försiktig med extrema dieter, ha sunt förnuft och lyssna på din egen kropp är mina absoluta tips!
 
Vill du dela med dig av dina tankar, åsikter och känslor kring dieter och livstilar?
 
 
 

Veckans Hälsotips: Variation

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Variation är, enligt mig, en åtgärd jag rekommenderar för att uppnå välbefinnande och hälsa. Nu menar jag variation av mat, i alla dess former, färger och smaker. I många fall har färgen av grönsaker betydelse, orange karoten i morötter, grönt klorofyll i bland annat bladspenat, röd chili framför gul chili pga. större mängden vitaminer och mineraler. Genom att variera din kost mycket kan det leda till minskad risken för överflöd av farliga ämnen, just för att man inte äter samma produkt vid varje måltid eller varje dag. Dessutom är chansen mindre att du tröttnar på din matlagning om du varierar dig mycket. Och enligt min erfarenhet och uppfattning gör detta så att jag vill experimentera ännu mer i köket, det blir som att ge syre till en eld. Begäret  att prova något nytt växer!

 

 

Risotto med spel

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
Igår hade vi vännerna Sofie och Tobbe på besök för middag och övernattning, med massa skratt och mys.
Jag lagade min första svamprisotto som blev riktigt mumsig. Till det gjorde kärleken en oxfile-stek som blev saftig och smakrik.
 
I risotto använde jag:
3 st Portabellosvampar
1/2 Chipotle
4 portioner risottoris
5 dl torrt vitt vin
En skvätt grädde
1 1/2 svampbuljong tärning
Vatten
Salt & peppar
 
 
 
Till efterrätt gjorde jag en blåbärspaj, men använde för lite smulor för att det skulle bli en paj, för mycket blåbär kan man inte använda. Till dom varma blåbären serverades vispad grädde. Mumsigt!  Men tror att blåbärsrätter inte kan slå fel.
 
 
Efter maten spelade vi Bonde-spelet. Spelat kan jämföras med monopol fast man köper istället torp, herrgårdar och slottet. Köper och säljer säd och djur. Vinnaren är den som köper slottet för 25 miljoner. Vi spelade i några timmar och gav upp klockan tre på natten då vi tyckte att det var dags att sova. =)
 
 
Till frukosten försökte jag sälja in juicecentrifugen genom att göra nyttiga och smakrika juicer, en grönsaksjuice och en fruktjuice, med gästernas hjälp. Fruktjuicen tyckte dom båda om, grönsaksjuicen (med för mycket rödbetor) gillande bara Sofie. Jag får nog höra snart att dom köpt sig en egen centrifug. =)
 
Fruktjuice:
Apelsiner
Äpplen
Päron
Lime
 
Grönsaksjuice
Rödbeta
Selleri
Ingefära
Morot
Fänkål
 
 

Jag har vunnit en bok

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Tjoho, jag var med i en tävling om en bok som heter ”Diabetes – du kan själv påverka” av Kristina Andersson hos Millas Hälsoblogg.
 
Nedan är kopierat  från Adlibris om boken
"I denna bok reds begreppen och kopplingen mellan kost och diabetes ut. Vilka är fördelarna - och nackdelarna med de olika dieterna?

Här finns också förslag på kostprogram med frukost, lunch, middag och mellanmål för 2 veckor plus massor av praktiska tips i vardagen. Du får stöd och uppmuntran att hantera hinder, snedsteg och frestelser - allt för att du ska lyckas att ändra dina vanor och kunna bibehålla dem livet ut."

Jag blev så glad att jag klappade händerna i ett tjutt av lycka! =)))

Vad meditation förbättrar!

Kategori: -Mina tankar & känslor

Här finns en lista med 100 olika anledningar till att man borde meditera. Läs listan! Väldigt intressant!
 
Här är några exempel jag gillar:
Purifies your character
Develop will power
Helps living in the present moment
Deeper understanding of yourself and others
Brings body, mind, spirit in harmony
Helps you discover your purpose
 
 
Mediterar du??
 
Jag mediterar i 40 miinuter efter yogan på måndagar, om jag inte somnar. Men nu har jag fått ett knep på hur man inte ska somna när man ligger ner, provat det en gång än så länge och då somnade jag men ska ge knepet en till chans nästa måndag. Ibland fokuserar jag på andningen när jag sitter på tunnelbanan, bara för att få "komma bort". Eller när jag ligger i sängen och försöker sova hjälper det mig också, men då med att bli trött. Annars är jag ganska dålig på att meditera nu för tiden. När jag bodde i Brighton gick jag till buddist centret på yoga en gång i veckan och ibland ner till stranden för att lugna sinnet och fokusera på andningen.
 
http://www.ineedmotivation.com/blog/2008/05/100-benefits-of-meditation/

Ted-Talk om att le

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Min mamma har det mest smittande skrattat som jag någonsin har hört och hon får mig att skratta och le varje gång hon skrattar. Hittade efter lite internet surfing ett underhållande TED-talk på nästan 8 minuter om hur att le gör dig friskare och lyckligare. Kolla in föreläsningen här.
 
Le mot andra och dom kommer le till dig, och så går det runt runt runt! =D
 
 
 

Starka Chilin

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Chili är en sån... "krydda", eller frukt som det egentligen är, som jag använder i nästan all min matlagning. Jag älskar den starka smaken som den ger mina maträtter. Det är en substans som heter capsaicin som står för den starka smaken i livsmedlet.
 
Det är capsaicin, en av dom aktiva substanserna, som ger denna frukt den positiva påverkan på hälsan.  Substansen är fettlöslig och därför behövs galla för att ämnet ska kunna absorberas av kroppen. Capsaicin används i vissa hudsalvor/krämer för att lindra smärta, framför allt mot bältros och reumatism. Man tror att ämnet ökar utsöndringen av smärtstillande ämnen som finns naturligt i kroppen.
 
Ämnet rengör också blodet samtidigt som det ökar blodcirkulationen. Därför kan man ibland uppleva svettningar och värme i huden efter en måltid med mycket chili. Det stimulerar också förbränningen och matsmältningensfunktionerna samtidigt som det ökar utsöndringen av flera enzymer som behövs vid matsmältning.
 
Röd chili är rikt på bland annat C-vitamin, karoten och vitamin B6 i höga mängder, medan dom resterande B vitaminer finns i lägre mängder. Dom gula och gröna chilifrukterna innehåller samma ämnen men i mindre mängd. Chilin innehåller också antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler så att kroppen inte tar skada av alla ohälsosamma ämnen vi utsätts för dagligen.
 
Tycker du om chili?

Sovmorgon på min pluggdag

Kategori: -Pluggdagar

Igår kväll la jag mig tidigt eftersom att jag kände att jag behövde sova länge, och det gjorde jag verkligen. Jag vaknade efter kl 12! I vanliga fall brukar jag gå upp vid 9, men så blev det alltså inte idag. Så jag kände lite ånger för att jag vaknade så sent, men det lede också till en effektiv studiedag.
 
Först och främst har jag skrivit klart mina två case history's. Mycket nöjd! Så nästa vecka ska jag avsluta ritningen av hur en impuls i nervsystemet transporteras längs en neuron. Så kan jag sen skicka in mina arbeten. Sen så har jag skickat ett mejl och frågat en evenuell "försökskanin" om hon fortfarande är intresserad av att vara med (PS. jag letar alltid efter fler försökskaniner, så om du eller någon du känner är intresserad är det bara att kontakta mig.)
 
Så har jag städat bland alla papper och böcker på skrivbordet och fotöljerna som står i arbetsrummet. Vi ska ju få gäster i helgen så då behöver det vara städat, dessutom behöver jag få lite ordning på allt.
 
Före bild:
 
Efter bild:
 
 
 

Carpe diem

Kategori: -Mina tankar & känslor

"Fånga dagen?"
"Absolut! Och kom ihåg att det bara är den som kan fånga en dag och leva i stunden som kan göra gott och växa i karma"
 
Hittade detta citat i en bok jag läste, Delhis vackraste händer" av Mikael Bergstrand, och började tänka på om jag är en sån person som fångar dagen. För det mesta inte, var det första jag tänkte. Men andra gånger ja visst. Många gånger längtar jag till jag kommer hem eller till maten är klar, medan jag andra gånger njuter av att sitta på tunnelbanan och läsa en bra bok. Då jag hänger med underbara kärleken eller vänner lever jag också i nuet. Men kanske inte den senaste tiden då jag hängt med Tina och vi har planerat och diskuterat våran resa till Indien och tillsammans bara längtat. =) Men planera är ju super kul och mysigt, plus att jag förbereder mig mentalt.
Sen så tycker jag om att kolla på gamla foton och läsa gamla brev för att få återleva och komma ihåg underbara ting jag upplevt i livet.
 
Jag hoppas verkligen att jag kommer njuta som bara den när jag kommer få uppleva en helt ny kultur i Indien. Att alla mina sinnen kommer att njuta varje sekund- ljuvliga dofter, fantastiska smaker, vackra syner, underbar musik och med hela mitt hjärta.
 
Lever du i det förflutna, nuet eller framtiden?
 
 

Korvstroganoff- Bra eller dåligt!?

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
 
Jag lagade min första korvstroganoff för ett tag sen och jag måste säga att det blev riktigt gott. Även om mamma tyckte att det var lite för starkt. En måltid jag absolut kommer att laga igen!
 
Ingredienser:
 
2 dm falukorv
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 burk krossade tomater
2 cm chili
1 gul lök
 
Till det serverades rivna morötter och brunt ris, och det är egentligen riset och morötterna som är den nyttiga delen av denna måltid. Riset är glutenfritt och eftersom det har kvar det yttre höljet, till skillnad mot vit ris, så är det också mycket näring kvar i riset. Vitamin B1, B2, B3, B5, folinsyra och vitamin E finns rikt i brunt ris. Dom mineraler som finns i stora kvantiteter är mangesium, mangan, kalium, zink, järn, koppar och kalcium. Detta gäller inte i samma grad vit, behandlat ris. Det är vanligt att man har svårare för att bryta ner brunt ris än vit ris, bland annat pga fiberinnehållet. Protein- och kolhydratnivån är också hög i brunt ris. GI värdet i brunt ris är ungefär 55.
Morötter är framför allt känt för sin mängd A vitamin, som är ögonens och immunförsvarets vitamin. Läs mer om vitaminen här.
 
Gällande grytan skulle jag säga att korv ofta innehåller många olika kemikalier, men inte alltid. Så det är viktigt att man läser på förpackningen vad korven har för ingredienser förutom kött och att köttmängden är hög. Vad det gäller dom krossade tomaterna som har förvarats i en konservburk kan materialet som burken är gjord av spridas till maten. Aluminium eller bly är vanliga material som dom kan vara gjorda av. Dessa ämnen är skadliga för kroppen i för höga mängder. (På min burk stod inte vad det var för material den är gjord av.)
Grädden kan vara svår för många att bryta ner och leder då till magbesvär, så därför kan man behöva byta grädden till ett annat alternativ. Sojagrädde eller havregrädde brukar jag köra med. Men jag läste i mina böcker för ett tag sen att man inte bör koka sojaprodukter, men tyvärr har jag inget svar på varför ännu.
 
Som jag nämt tidigare kan många behöva undvika att äta kolhydrater och protei i samma måltid eftersom att dom båda behöver olika ämnen, med olika pH värden, för att brytas ner. Dessa ämnen neutraliserar varandra.
 
 
 
 
 

Veckans Tips: Lyssna på kroppen

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

En viktig och också lärorik handling att börja med är att lyssna på din egen kropp. Saken är den att kroppen berättar så mycket för oss om man bara lyssnar. Dom små symptomen och tillstånden som utvecklas i kroppen, som vi säger "Det går över förr eller senare" till, är tecken på att något är på väg att utvecklas. Trötthet kan leda till utmattning eller sömnproblem, magsmärtor kan bli kroniska, förkylning efter förkylning kan vara ett tecken på svagt immunförsvar, känna att man inte duger kan leda till stress och överarbete.
Det gäller inte bara den fysiska hälsan utan även den psykiska. Man behöver lyssna på sitt mentala och inte leva sitt liv som andra tycker att man borde. Ingen lever ditt liv bättre än du själv!
 
Men vill också poängtera att man är sjuk då och då i förkylning och feber är någonting bra, frågan är hur ofta och hur allvarlig tillståndet är. Det är nämligen kroppen som skapar dessa "akuta" symptom för att göra sig av med ovälkomna partiklar.
 
En sak man ska tänka på är att alla kroppar är olika, så en kost som passar perfekt för din granne behöver inte betyda att den passar dig lika bra. Man behöver helt enkelt prova sig fram för att se vad man mår bra av. En vän mår utmärkt av att äta potatis, medan en annan blir såå trött, dom är två helt olika människor med olika förutsättningar. 
 
 

Provpackning inför Indien

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

I fredags när jag kom hem från jobbet så började jag aftonen med en super god äggröra och en skål äpelmos som jag tog fram från frysen. Äggröran var en av dom godast jag gjort på länge och tror att den blev så god tack vare osten som gjode den lite fettare.
I äggröran hade jag
2 st ägg
1 näve spenat
En bunt solrosskott
1/2 komat
1/3 paprika
3-4 msk riven hushållsost
2 cm chili
Salt & peppar.
 
 
Sen hällde jag upp ett glas rött vin och började provpacka, förberede diabetes-kit som min rese kompis ska bära (ska ha med mig dubbelt av allt) och skrev en ny to-do lista. Min plan var att packa halva väskan så att jag kan köpa nya spännande grejer när vi väl kommit till Indien. Därför packade jag väskan med så stora kläder som möjligt för att se hur mycket utrymme det blir kvar efter det, men jag kunde inte ens packa ner allt innan väskan var full. Efter några samtal till min resekompis bestämmde jag mig för att göra det på riktigt! Så jag valde alla kläder jag vill ha med mig, packade necessären, tog bort ett badlakan från dom planerade två och packade mediciner. Resultat: En full väska, men två liter utrymme kvar ungefär. Så... jag behöver verkligen tänka om. Det som tar mest plats är egentligen diabetes grejer och andra mediciner, necessären, sovsäcken, skor och en toa-rulle. Vi får hoppas att Tina lyckas bättre med sin packning. =) Idag är det 25 dagar kvar till avgång och nu känner jag mer och mer hur det kittlas i magen. Spännande!
 
 
 
 
 
 

Veckans Tips: Näs-rengöring

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

 
Man hör om torra slemhinnor och blockerade näsborrar ganska ofta nu under vinteriderna och vill ge ett litet tips. På yogan för en tid sen fick vi prova rengöra näsan och bihållorna med hjälp av en saltvattenlösning och en kanna för detta syfte.
 
Man blandade en halv liter ljummet vatten och en tsk salt (4.5g) utan jod (inte havssalt) i kannan och rör om tills saltet löst upp sig. Sen lutar man huvudet lite framåt samtidigt som du böjer kroppen åt vänster, sen häller du långsamt in halva lösningsen i din högra näsborre. Samtidigt är det viktigt att du andas genom munnen och inte genom näsa, för att undvika kallsupar. Svälj inte. Sen böjer du dig åt höger, böjer huvudet en aning framåt och häller resten av lösningen i vänstra näsborre.
 
För att få ut allt vatten från näsan och bihållorna snyter du näsan lite lätt. Böj dig sen ned mot golvet stående och slappna av för att vattnet ska rinna ut från näshålorna. Snyt dig sen igen. Detta kan behöva göras flera gånger. 
 
Detta är bra för uttorkade slemhinnor och också mot blockerad näsa. Det aktiverar också flimmerhåren i luftvägssystemet så att slem, damm och bakterier kan transporteras ut ur gångarna utan problem. Det dämpar svullnad i slemhinnor och kan därför minska snarkningar.
 
Prova du också, det kanske är något för dig.

Koffein och sockernivån

Kategori: -Mina tankar & känslor

Hittade en artikel i en ganska gammal tidning om fitness och hälsa som jag inte riktigt håller med om, som jag vill gå igenom här. Vad som är rätt eller fel vet jag inte med säkerhet heller, men vet du får du gärna dela med dig.
 
Det var en artikel från "Hälsa & Fitness" från 2011 som berättar om hur fet mat tillsammans med kaffe kan leda till att blodsockernivå höjs eftersom att insulin utsöndringen minskar. Men det är delen där dom berättar om att fet mat ökar blodsockernivån för att insulinproduktionen hämmas, som jag inte riktigt håller med om. Jag vet inget om att kaffe eventuellt kan sänka utsöndringen av insulin, så det kan jag inte yttra mig i.
Enligt min uppfattning höjs inte blodsockret av fett eftersom att det inte är kolhydrater, men visst omvandlas fett och protein till energi som också behöver insulin, men absolut inte på samma nivå som kolhydrater. När jag som diabetiker har läst mycket och pratat mycket med andra diabetiker så har jag lärt mig att om man äter kolhydrater tillsammans med fett så bryts kolhydraterna ner långsammare och tas då också upp långsammare. Därför utsöndras insulin långsammare. Man kan likna det som kolhydrater med ett väldigt lågt GI-värde.
 
Vad tror/vet du om detta?

 
 
 
 

Potatissoppa, Bra eller dåligt?

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Igår gjorde jag en potatissoppa på den potatismosen som blev över från igår och i den blandande jag er kokta morotsbitar, purjolök, chili. Toppat med hackad spenat och solrosskott.
 
Vilken dundermåltid kan man tycka och tänka, men så är inte fallet för alla. Potatis är nämigen en rotfrukt som tillhör familjen "Nightshade", även tomat, aubergine och paprika tillhör denna familj. Nightshades innehåller ett ämne som heter alkaloids som påverkar nervernas och matsmältningssystemets funktion negativt. Olika människor påverkas på olika nivåer av denna substans och av den anledningen mår vissa alldeles utmärkt av potatis medans andra mår uruselt. Det sägs att potatis får hjärnan att klibba ihop sig, eller i alla fall att det känns så. Det slår av kopplingen mellan kropp och själ, vilket gör att man känner sig vimmelkantig, snurrig och yr.
Potatis är också inflammatoriskt, så människor som lider av besvär som är kopplat till inflammationer (så som reumatism och psoriasis) kan må bättre av att undvika potatis.
 
Men om man kan handskas och äta potatis innehåller dom, förutom ganska mycket kolhydrater, också höga mängder kalium, vitamin C, vitamin B1, B3, B5 och folinsyra. Potatis innehåller också måttliga mängder magnesium, mangan, järn och zink.
 
Resten av produkterna i soppan är nyttig i alla fall, förutsatt att ens kropp kan handskas med dom ämnena som finns i spenat. Läs mer om spenat här
 
Hur mår du efter att du ätit potatis?
 
 

Syror och immunförsvaret

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Jag fick ett super informationsrikt mejl från en av mina skolkompisar om syror. Och efter att ha skrivit om immunförsvaret och vilka vitaminer och mineraler som stödjer systemet, så kom jag på mer information som jag vill dela med mig av.
 
Immunförsvaret jobbar inte bara med att neutralizera fria radikaler, utan också syror som är slutprodukten av olika processer i kroppen. Fria radikaler är atomer som har en ensam elektron i det yttre höljet, ostabila atomer som vill ta andra elektroner från andra atomer för att bli stabila. Detta är skadligt. Medans syror är en substans med olika många vätejoner (tänk syror och basiska ämnen). Ett exempel på en syra, som behöver bli neutraliserat och handskas med av kroppen för att inte skada, är mjölksyra. Utan immunförsvaret kan kroppen inte hantera dessa och skadar därför kroppen i det långa loppet. Värk i muskler och leder är ett problem som för mycket syror kan leda till.
 
 

Studiedagar

Kategori: -Pluggdagar

Denna vecka har jag varit ledig tisdag och onsdag för att plugga. Men det finns inte mycket att berätta om vad jag pluggat eftersom att jag håller på med mina "Case" av försökskaninerna och det är konfidentiel information. Men lärorikt kan jag lova att det är!
 
Jag var häromdagen i en hälsokostbutik vi Odenplan där jag satte upp en liten reklamskylt där jag letar efter nya försökskaniner. Så om du är intresserad, eller vet någon annan som kan vara så är det bara att kontakta mig här eller på min mejl. ([email protected]). Har du frågor om hur det hela går till är det bara att fråga på.

Vad är Bipollen?

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Jag köpte bipollen på harmini mässan jag var på för ett tag sen med mamma och tänkte berätta lite om detta kraftfulla födoämne. Bipollen kommer från honungen, men är egentligen pollenkorn från blommorna som fastnar på biets ben när dom samlar in nektar och sedan fastnat i bikupan.
 
Bipollen är ett födoämne som är otroligt rikt på vitaminer, mineraler och enzymer. Vissa vitaminer är till och med högre i bipollen än i frukt och grönsaker. En viktig mineral är svavel som är en del av uppbyggnaden av aminosyror. Svavel hjälper kroppen att transportera essentiella fettsyror runt i kroppen samt med nedbrytningen av fettet. Av den anledningen kan bipollen vara ett betydelsefullt ämne för vegetarianer och veganer som kan få i sig för låga nivåer av både aminosyror och svavel. Men givetvis är bipollen inte bara bra för dom som inte äter produkter från djurriket, utan det är bra för samtliga som äter fetter i sin kost.
Några andra mineraler som finns stora mängder i bipollen är kalcium, bor, fosfor,  koppar, jod, järn, magnesium, kalium, selen, natrium och zink.
 
Bipollen innehåller 22 av dom (ungefär) 100 aminosyror som finns. 20 st av dessa hundra används för att bygga upp proteiner. Det innehåller också en hel del antioxidanter som är en viktig del i att skydda kroppen mot gifter. Dom vitaminer som finns rikt i produkten är  vitaminerna A, B, C och E, och speciellt rik på B-vitaminer inkl B12-vitaminet.
 
Några exempel på vad bipollen tros hjälpa mot:
  • Stärker immunförsvaret.
  • Ökar koncentrationen.
  • Stimulerar syreupptaget, vilket ökar energinivån.
  • Ökar blodproduktionen.
  • Ökar muskelbildningen.
  • Förhindrar att bakterier kan växa i miljön.
Många tror att man inte kan äta bipollen om man är pollen allergiker, men detta är inte fallet. Det har istället visat sig immunförsvaret förbättras och känsligheten mot pollen minskar. Men du får själv testa och se hur din kropp reagerar på bipollen.
 
Om du lider av högt blodtryck kan man behöva undvika bipollen eftersom att det kan få blodtrycket att öka. Bipollen tillsammans med linfröolja hjälper till att stabilisera blodsockret. 
 
Jag använder bipollen i min smoothie, men har hört att det kan användas på yoghurten och fruktsalladen också. Smaken är lite söt och med en svag smak av lakris enligt min kärlek. Hur får du i dig bipollen?
 
 

1 månad kvar till Take-Off

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Men för kärlekens del är det 2 månader och 7 dagar kvar tills vi kommer hem igen. Gull-unge! Det är alltså 30 dagar kvar till jag och Tina drar iväg på våran 37 dagars långa semester i Indien. TRETTIO DAGAR, det är ingenting. Det är totalt 4 helger och 16 arbetsdagar kvar tills det bär av. Det börjar kittlas i magen nu och hjärtat slår ett extra varv när jag tänker på det.
 
Till helgen är jag ensam hemma, så då ska jag till en början shoppa lite grejer; så som koltabletter, plåster, öronproppar, alvedon, behändiga förpackningar av shampoo och tvål mm. Sen tänker jag provpacka också. Så det kommer ni säkert få höra mer om i helgen.
 
Hurra för mig, Tina och semester!

Wii yoga med vin plus dop

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej Hej på er!
 
Jag och kärleken har haft en fullspäckad helg på en roadtrip genom Svea land. i började fredagen med att köra i några timmar till Vara och en av bästa vännerna, Tina. Där jag och vänner med våra karlar drack rödvin, snackade skit och spelade Wii med yoga och rockringar. Hur kul som helst! Nedan ser du mig göra ett försök med rockringarna. =)
På fredagen kom en annan av våra bästisar till stan med sin lilla dotter och vi alla gick till en annan vän för fika och taco till lunch. Mysigt och underbart att träffa vännerna igen.
 


På söndag morgon åka jag och kärleken vidare till Orust och västkusten för dop av lilla Edwin. Underbart att äntligen få träffa det lilla livet. Kul att träffa den nya mamman igen eftersom det alltid känns som hundra år mellan gångerna.
 
 
 
Efter besöket hos min vän Tina (Art by Tina) fick jag äntligen med mig hem min tavla som jag köpte av henne för några månader sen. Nu står den tillfälligt på en hylla för våra kockböcker i köket, men funderat på att flytta den till en annan vägg, men då behöver min kärlek borra.
 

Vår-Yoga inplanerad

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Jag och kärleken har nu gått på yoga i 8 veckor och har två gånger kvar innan denna kurs är slut. Men nu har vi bokat in oss på en ny yoga kurs till våren. Vi valde att gå nybörjatkursen en gång till, eftersom att vi känner att vi inte är helt klara och proffsiga i det vi lärt oss. Dessutom ska man inte stressa fram en teknik.
 
Kursen börjar innan jag har kommit hem från Indien, men jag kompenserar det med att jag då bor på ett yoga retreat på en solig strand med en av mina bästa vänner. Där vi yogar och mediterar flera gånger om dagen. Där kommer vi samla krafter innan vi återvänder till verkligheten och Sverige den 20 januari.

En tanke kring pH värdet

Kategori: -Mina tankar & känslor

Det är mycket prat och studier om hur viktigt det är att pH värdet av kroppen är basiskt, miljön behöver vara basisk. Men jag har funderat på en frågeställning som människor bör tänka på för att dom ska förstå vikten av miljön i kroppen och inte att bara "bota" symptomet.  Detta är alternativ medicin, för mig.
 
Frågan är:
Är det hälsosammare att förhindra att en sur miljö utvecklas så att man förhindrar sjukdom att utvecklas, än det är att låta en sura miljö utvecklas och sedan försöka döda eller bota de bakterier som resulterat?
 
Enligt min åsikt bör man ta hand om kroppen från början så att sjukdom inte kan utvecklas istället för att låta miljön vara mottaglig för virus, bakterier och fungus och sen "behandla" dessa med mediciner.
 
Vad anser du om alternativa behandlingsmetoder?
 

Veckans Hälsotips: Andas genom näsan

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Detta tips handlar om att det är bra att andas genom näsan. Genom att dra in luften genom nästan så värms luften upp innan den når dina lungor. Har du tänkt på att när du är ute och springer i kylan och andas genom munnen kan luften kännas så kall i lungorna att det gör ont?! Testa nästa gång. Dessutom hjälper flimmerhåren till med att rengöra luften på bakterier, virus och andra ovälkommna ämnen, vilket gör att chansen till sjukdom minskar.
 
Vi har också fokuserat mycket på att andas med näsan under våra lektioner och man lär sig mer och mer att andas på detta sätt. Tidigare har jag varit en person som andas genom munnen. Vi lärde oss också att om man tycker att det är för trångt att andas genom näsan så ska man ändå fortsätta göra detta eftersom att det för eller senare kommer att öppna sig mer. Min karl tyckte jag skulle göra detta när jag var förkyld, men då fungerade det inte. =)
 
 
 

Borde SATS verkligen skämmas?!

Kategori: -Mina tankar & känslor

Jag bryr mej egentligen inte vad denna kvinna tycker om andra människor och vad hon tycker om deras former. Så länge mina medmänniskor är välmående och friska, så är jag glad.  (Vill ni läsa om hennes missnöje med utseendet på en reklammodell för träningsanläggningen SATS, kan ni läsa inlägget här). Men Katrin Zverkar vara... förvånad... över att tjejen i reklamen var nöjd med sin kropp. Som om man inte kan må bra med lite hull på kroppen. Katrin kan inte heller förstå hur man inte "behöver" vara smal för att må bra. Men jag antar att denna oförmåga att förstå andra människor har med hennes egna erfarenheter att göra, eller brist på erfarenheter.
 
Katrin's inlägg och många andras inlägg om hul,l får mig att tänka på något som jag läste för en tid sen om fettceller.  Det handlar om hur pH värdet kan påverka din vikt. Saken är den, att i vissa fall kan hull vara ett tecken på ett surt pH-värde, att kroppen inte kan eliminera syror och därför inte kan göra kroppen basisk. Kroppen skapar nämligen fettceller för att kunna lagra syror  någon annanstans än i dom vitala organen, så att organen inte kan skadas av syrorna. Immunförsvar, matsmältning, energiskapande och andra processer, fungerar mer effektivt om pH-värdet är basiskt. En diet som gör kroppen basisk är viktig för att undgå nybildningen av fettceller.
 
Tänk på den du!
 
 

Mineraler & vitaminer för immunförsvaret

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Jag håller just nu på att läser en hel del om immunförsvaret och dom vitaminer och mineraler som stödjer och behövs för detta system. Immunförsvaret är det system i kroppen som ska rena kroppen från virus, bakterier och infektioner, eliminera gifter och se till att kroppen inte har främmande inkräktaare i kroppen som kan förstöra och kontrollera kroppen. För att detta system ska fungera på bästa sätt behöver kroppen flera olika mineraler och vitaminer och det är dessa jag tänkte berätta om här.
 
Jag rekommendeerar dig också att du läser ett tidgare inlägg om hur man kan förbättra immunförsvaret med tillexempel mindre stress och mer solljus, här. Det är nämligen inte bara mat och näring utan också livsstilen som påverkar försvaret.
 
Den vanliigaste substansen många hört om är då så klart antioxidanter som neutraliserar fria radikaler så att dom inte kan påverka våra kroppar på ett negativs sätt. En variation av antioxidanter är viktigt eftersom att dom alla arbetar på olika sätt, i olika steg, och dom stödjer också varandra på olika nivåer. Så man kan inte frossa i apelsiner som är rikt på C vitamin och sen hoppas att alla fria radikaler neutraliseras och försvinner. För mycket C vitamin kan till ocg med vara skadligt för dig. Här följer en lista på några antioxidanter och hur dom alla påverkar immunförsvaret.
 
Vitamin A: behövs för att T-lymfocyter (vit blodkropp) ska fungera. Infektioner, virus, parasiter och bakterier klarar sig lättare och trivs bättre i kroppen om T-lymfocuyterna inte kan utföra sitt arbete. Vitamin A & vitamin C är optimalt för att kroppen ska kunna skapa antikroppen IgA.
Vitamin B2: När energi skapas sker en oxidering, men detta är en kontrollerad sådan i jämfört med när fria radikaler skapas. Vitamin B2 kontrollerar så att elektrolyter kan överföras till syre på ett säkert sätt.
Vitamin B5: ökar läkningsprocessen i kroppen. Det kan också hjälpa kroppen producera antikroppar.
Vitamin B6: nivån av denna vitamin brukar bara låg i människor med kroniska sjukdomar och vid stress, så på sätt har man kopplat denna vitamin till immunförsvaret.
Vitamin B12: som är viktigt för blodets funktion och för att det ska kunna skapa friskt blod och vita blod kroppar som är den viktigaste delen i immunförsvaret.
Folsyra: ökar blodcells produktionern. Arbetar tillsammans med vitamin B12.
Vitamin C: skyddar mot överskottet av fria radikaler, sanningen är den att fria radikaler av vissa typer behövs i kroppen men i rätt balans och mängd. Vitamin C kan också "återuppväcka" redan använd E-vitamin så att den kan användas igen. För mycket C vitamin i kosten kan leda till att C vitaminen själv blir en fri radikal.
Vitamin E: är en grupp av olika molekyler som tillsammns blir en effektiv E-vitamin. Denna vitamin skyddar cell membranet, det feta skalet runt cellen, så att fettet inte oxiderar och blir skadat. Membranet är otroligt viktigt för hälsosamma celler, utan friska celler inget liv. Även mmbranet runt organellerna i cellerna,  skyddas av denna vitamin.
Koppar: brist på denna mineral minskar antikropparna i kroppen vilket gör att man lättare utsätts för infektionerna. Koppar och zink är båda komponenter av ett enzym som heter superoxide dismutase (eng) som omvandlar superoxid till naturliga och hälsosammare ämne.
Selen: är en del av glutathione peroxidase (eng) som är en enzym som omvandlar en del skadliga ämnen till oskadliga ämen (tex. H2O2= H2O + O2-).
Zink: är viktigt för thymuskörtelns funktion som är ett av dom viktigaste organen för lympsystemet, som i sin tur är en del av immunförsvaret. Thymuskörteln mobiliserar infektion-kämpande vita blodkroppar som skyddar kroppen mot inkräktare. Zink har också en anti-inflammatorisk och läkande effekt på kroppen.
 
Ett annat ämne som är viktigt för kroppens immunförsvar är probiotika, som är en viktig del av tarmfloran. Och man säger att detta egentligen är kroppens första försvar mot inkräktare eftersom att dessa finns i tarmarna där maten hamnar .Eller egentligen är det inte en del av immunförsvaret eftersom att det inte är en del av kroppens cell, utan det finns utanför kroppen. Det som finns i matsmältningssystemet har inte absorberats, godkänt av levern och är därför inte en del av immunförsvaret och kroppen. Probiotik finns rikt i vissa typer av yogurt.
 
Några andra ämnen som är viktiga för immunförsvaret år under det engelska namnet phytonutrients, jag skulle kalla dom "små näringsämnen" men det är jag det.
Flavonoider är andra kemiska föreningar som agerar som antioxidanter. och skyddar DNA mot fria radikaler. Detta minskar risken för allvarliga sjukdomar, så som cancer. Detta ökar också effektiviteten av vitamin C.Ett annat ämne som stödjer immunförsvaret är karotenoider, så som i beta-karoten i morötter. Dessa skyddar också kroppen mot fria radikaler.
 
Som du ser finns det en hel del mineraler och vitaminer som behövs för ett fungerande immunförsvar. Så min korta rekommendation är att äta en varierande kost så att man får i sig samtiga livsviktiga och vitala ämnen.
 
 
 
 

Pluggdag med ordning efter oordning av tankar

Kategori: -Pluggdagar

Hej Hej,
 
Idag har jag jobbat med mina case history som jag fått skickade till mig, tillsammans med uppföljningsfrågorna som jag också fått tillbaka. Underbart att mina "försökskaniner" varit så snabba och jag hade något att göra denna onsdag. Iddag har jag verkligen fastnat i forskandet av vissa problem/tillstånd/sjukdomar som jag behövt få mitt huvud runt. Utan det privata forumet på skolan, som man kan lägga upp frågor på, skulle jag nog inte fått mitt huvud runt sjukdomarna och förstått orsaken och roten till dom. Men dagen slutade till slut med att allt var i sin ordning efter att en studiekompis hjälpte mig. 
 
Åhhh andra positiva nyheter. Jag fick A på mina Case-history som jag skickade till skolan för betyg för en tid sen. Så himla glad är jag!
 
 
Till lunch gjorde jag en super god sallad.
 
Falafel
Selleri
Tomat
Paprika
Grillad rödbeta
Linfröolja
Salt & peppar
Avokado
Sesamfrön
Purjolök
samt hummusen som jag fick av gästerna i helgen som dom gjort själva. Super god.
 

Plant Powered Food & Crazy Sexy Kitchen

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Jag fick rekommendationer från en kill-kompis att kolla på ett youtube klipp här, på 19 minuter ungefär. Det är författaren Kris Carr av kokboken "Crazy Sexy Kitchen", som lagar några enkla recept med produkter från växtriket och alla recepten verkar verklige super nyttiga. Jag vill ha den boken. =)
 
Blev också rekommenderad denna sida med recept från växtriket, endast. Jag gillar framför dom olika typerna av dressing, dip och såser som fanns eftersom att jag har ganska dålig fantasi på den fronten.  Titta in på sidan och se om du hittar något som du gillar och vill prova på.
 
 
-----------------------------------------------------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=cDwfyZkQ3N0
 
http://plantpoweredkitchen.com/
 
-----------------------------------------------------------------------
 
 

Projekt "Chiligryta" med vänner

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Denna chiligrytar var verkligen ett projekt kan jag lova. Jag och kärleken hittade ett recept på Tasteline, här, på Chiligryta, som vi tänkte göra några förändring på och med fler produkter inför lördagens middag med vänner. Egentligen ville vi bara laga tastelines recept med extra apelsinkoncentrat och portvin, men smaken blev fruktansvärd.... till en början. Meningen med apelsinkoncentratet och portvinet är att göra det lite mustig och med en söt smak, men vi la i alldeles för mycket juice, därför rekommenderar vi 1 el 2 förpackningar nedan i receptet. Koktiden var 3 timmar, så det var den tiden vi la på att försök rädda rätten, vi vill ju inte bjuda på äcklig mat när man får gäster. När gästerna kom frågade vi om dom gillar kokt potatis...punkt! Kärleken började prata om att han kunde laga en ny rätt. Men jag sa det att apelsin sötman och surheten försvinner allt efter som att maten står och kokar. När maten sen till slut serverades, efter många skratt och google-sökningar för tips på att få bort surheten, så blev gästerna mycket nöjda. Jag blev också super duper nöjd, medans kärleken tycker att den bara var OK. Här kommer i alla fall det receptet som vi använde, i fall du vill prova dig på detta recept. Kärleken rekommenderar inte detta. Men gästerna bad om receptet!
 
Vårt recept:
1.2 kg Högrev
3 paket aprelsin konsentrat (men rekommenderar 1 el 2)
2 st gula lökar
2 stora morötter
5 stjälkar selleri
8 st vitlöksklyftor
3 gröna chili
6 msk chipotle-paste (tex-mex)
3 dl grädde
3 msk stark senap
2x3x2 cm ingefära som man river
1 burk krossad tomat
1 st ljus öl
1 st mörk öl
3 st mörk oxbuljong
3 dl portvin
1 msk honung
1 tsk spiskummin
4 msk oregano
2 st lagerblad
2 st paprikor (röd & grön)
Några droppar röksmak koncentrat (står vid tex-mex prylarna)
Salt & pappar
 
Serveras med kokt potatis
 
 Underbar kväll med skratt, med underbara vänner och underbar efterrätt och till slut underbar gryta.
 
 
 
Slutresultatet
 
 
Gästerna tog med sig efterrätt, vanilj Pannacotta, super gott!
 
 
Vi öppnade en av våra viner som vi köpte i Chateauneuf-du-Pape för två år sen på en av våra Road-trips. Mycket gott vin som jag (och kärleken) rekommenderar.
 

Veckans Tips: Dryck vid sjukdom

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hej,
 
Jag har fortfarande lite hosta efter min förkylning men annars mår jag bra, men här kommer ännu ett tips kring sjukdomstiden. Det  är en dryck som jag dricker ofta när jag är sjuk, det är en blandning av ingefära, vitlök, citronsaft och kokande vatten. Denna dryck får mig att må så mycket bättre efter ett dygn, det ger kroppen energi och ämnen som behövs då man är sjuk. 
 
Både vitlök och ingefära är anti-inflammatoriskt och vitlök hjälper vid förkylning och ökar immunförsvarets fömåga. Citronsaft som är rikt på C vitamin tros också hjälpa vid förkylning.
 
Och så älskar jag smaken också! Jag brukar använda en pressad vitlöksklyfta, 1x2x2cm ingefära som du hackar eller river smått och 2-3 msk citronsaft i en kopp kokande vatten.
 
Läs mer om vitlök här  och ingefära här.
 
Hur gör ni när ni är sjuka och har ni något tips?

Film: "Future of food"

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Kolla in denna film gratis till och med 6 november. Filmen är visserligen en timma och 28 min lång, men den är verkligen super intressant. Den handlar om tidernas föda, hur den utvecklats och hur produktionen av föda förändrats under tiden. Dom berättar om bekämpningsmedel och andra giftiga ämnen som används och har används på vår föda genom tiderna. Dom pratar också om hur "staten" kontrollerar födan genom att bland annat ta patent på produkter. Min slutsats: Ät ekologiskt!
 
Kolla in filmen innan den 6 november.
 
http://www.thefutureoffood.com/onlinevideo.html

Bönbiffar med tabbouli

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
Bönbiffarna innehåller då så klart bönor som är en viktig protein källa, speciellt för vegetarianer och veganar. Men problemet med bönor kan vara att mag- och tarmkanalen har svårigheter att bryta ner födan, bland annat på grund av den mängd fibrer som finns i dom och även oligosackarider (sockerart9. Om man har dessa svårigheter kan det leda till gaser i magen, rapning och magsmärtor. Men risken för detta kan man minska genom att blöttlägga bönorna innan dom tillagas. Detta gör du genom att blötlägga bönorna över natten (gärna ett dygn), slänger bort det gamla vattnet dagen efter och sen kockar dom med nytt vatten (för vissa bönor kan man använda samma vatten). Fermenterings egenskaperna försvinner genom blöttläggning och dom ämnen som finns i bönan som gör att symptomen minskar.  Ett annat tips jag lärt mig genom mina studier är att hälla i lite citronsaft i kokvattnet eftersom det ska göra det enklare för kroppen att handskas med bönorna (mer lättsmält), speciellt om man ofta får symptom efter en sådan måltid. Men bönor har givetvis inte bara prutt-effekter på kroppen, utan det har många positiva egenskaper. Eftersom att det innehåller så mycket fibrer hjälper det till med att eliminera gifter och kolesterol från kroppen, galla (som innehåller kolesterol och kan innehålla gifter) följer med fibrerna ut ur kroppen. Dom är låga i salt, fett och kalorier, samt innehåller en hel del viktiga mineraler och vitaminer.
 
Jag kommer alltid äta tabbouli och det kommer alltid komma upp här på bloggen, men tabbouli är verkligen super nyttigt. Persiljans rika nivå av järn och citronsaften (c-vitamin) som hjälper till med upptaget av järnet.

Läs mer om avokado här.
 
Receptet på bönbiffarna/falafel är från min vän Tina, det var också hon som lagade dessa när hon var på besök. Vi mixade bönorna och rörde sen ner restan av produkterna när bönorna var tillräckligt hackade. Sen rullade Tina bollar som vi ställde in i ugnen tills dom blivit varma, ungefär 10 min.
 
1 burk kikärtor
1 burk kidneybönor
1 liten röd lök
1 kruka kruspersilja
salt & peppar
 
Tabboulin lagade jag med dessa produkter
 
Massor av persilja
1 tomat
1 röd paprika
1/2 stor lök
4 msk citronsaft
4 msk linfröolja
Salt & peppar
1 tsk kanel
 
I guacamolen användes:
 
2 avokados
1 vitlöksklyfta
1 klick cream fraise
salt & peppar
 

"Griffins" med vänner

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

 
Igår (torsdag) var jag ute på middag och vin med några vänner från jobbet. Vi gick till ett jätte mysigt, och elegant inrett, ställe som heter Griffins Steakhouse vi närheten av Centralstationen i Stockholm. Jag valde en fänkålsrätt med friterad getost som var jätte smakrik och god. Min rätt fick 8/10. Mina vänner valde hamburgare, lamm, fisk eller råbiff och dom gav sina rätter mellan 5 och 10 poäng. Den kock som sprang runt i köket och i restaurangen var ingen mindre än Kristian Hellberg. Och vi tyckte givetvis det var lite kul att vi hamnade på restaurangen där han jobbar. Efter mycket prat och skratt valde mina vänner att gå vidare för en drink, men jag valde att åka hem eftersom att jag kände att jag behövde min skönhetssömn.
 
 
 

Avokado innehåll & en smoothie

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

Avokado är proppat med nyttiga fetter (mest enkelomättat), ungefär 30 gram för en avokado och också en hel del kalorier (300 kalorier). Den innehåller lite kolhydrater, och ännu mindre mängd proteiner. Samtliga vitaminer i B-vitamin familjen finns i denna frukt förutom B12. De B-vitaminer som finns rikast i avokado är niacin, folinsyra, och patotensyra. Frukten är även rik på magnesium, kalium, mangan och järn. Avokado är basiskt-formande i kroppen och är därför bra för en balanserad syre balans, speciellt om man äter mycket kött och socker.
 
Hittade denna smoothie på The Beauty gypsy's blogg. (Här) och tyckte det lätt spännande och nytt med avokado smoothie. (Viss justering är gjord på receptet).
 
3 dl mandel
1 stor mogen avokado
1 msk honung
3 isbitar
 
Jag använde alldeles för mycket mandelmjölk i smoothien så färgen blev mer vit än grön, och isbitarna struntade jag i eftersom jag inte gillar iskalla drycker. Smaken av avokado var väldigt svag, så jag skulle inte ge den många plus poäng. Men om jag använder lite mer avokado nästa gång tror jag att det blir mer smak och få fler poäng. Men mätt kan jag säga att jag blev, så kvällsmaten fick jag äta långt efter smoothien.
 
 
 
 

Har du ortorexi?

Kategori: -Skadligheter

Hej Hej, 
 
Jag vet inte om man ska kalla detta en sjukdom eller ett tillstånd, men det handlar om att man är överdriven i sitt sätt att leva gällande sin hälsa. Det är en typ av ätstörning. Man är alltså överdrivet hälsosam och kan få ångest om man avviker från det som man vet/tror är det nyttigaste och hälsosammaste för oss. Man kan träna överdrivet mycket, kontrollera & väga varje typ av föda man stoppar i sig så att det blir mer extremt än vanligt eller man kan få ångest för att man tycker att man ätit något onyttigt eller om man inte tog i tillräckligt hårt under träningen.
 
Detta är ett mycket allvarligt problem som man själv måste fundera på, med öppna ögan. Är jag verkligen hälsosam, vad är min syn på mat & träning, hur mår jag om jag är onyttig en dag eller under en måltid och hur ser jag på andra människor som inte lever samma livsstil som jag? Det är frågor man kan begöva ställa sig själv. Hittade ett test på internet här som man kan göra för att få en ledtråd på om man kanske lider av ortorexi eller inte.
 
OK, när jag tittar på mig själv. Hmm.... jag är urdålig på att träna, förutom yoga. Men jag har verkligen aldrig fastnat för någon sport eller att sporta, men köpte ett gymkort en gång och gick till gymet för att cyckla 5 ggr. Jag försöker givetvis äta så nyttigt som möjligt, men så blir det givetvis inte alltid. Ibland äter jag och kärleken take-away kebab rulle, för att vi är sugna på det! Ibland blandar jag protein och kolhydrater även om det är inte är bästa upplägget för mig och min mage, men det är för att vissa saker helt enkelt ska ätas tillsammans, som köttbullar och potatismos till exempel. Mums! Min GREJ som jag känner nu att jag aldrig kommer sluta med är chips, men jag mår bra för det. Ingen ångest! Sen är det det här med diabetes och kostråden för en diabetiker, dom följer jag ju inte direkt till punkt och prickar. OM det påverkar blodsocker nivån mycket eller om resultatet är dåligt vid ett läkarbesök, då blir jag super ledsen och arg på mig själv för att jag inte kan handskas med de.
Visserligen vill jag ju följa mina egna råd här på bloggen, för att VET ju vad som är bra för många. Så ibland när jag inte följer mina egna råd blir jag ledsen på mig själv. Men hur går citatet "Man lär som man lever" och det kan vara svårt att lära andra om man själv inte lever efter tips och råd man ger. Men som sagt, jag är ju inte extrem. Och det är ett val alla människor själva får ta. Då är frågan ortorexi, är det något människan väljer eller har det blivit ett tvångsbeteende?
 
Hur är din syn på kost, träning, hälsa och ämnet ortorexi?