Namnsdagsmiddag-Annika
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Kategori: -Mineraler / Vitaminer
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Kategori: -Mina tankar & känslor
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater
Fruktos är en så kallade "enkel sockerart". Jämfört med glykos innehåller fruktos en keton-grupp istället för en aldehyd-grupp, som glykos innehåller. Denna enkla typ av kolhydrat behöver inte brytas ner innan det absorberas, utan tas upp av blodet direkt. Det måste däremot transporteras till levern innan det kan användas, glykos kan användas direkt efter att det är absorberats. Om fruktosen skall användas i blodet, direkt när det kommer in i kroppen, behöver det först omvandlas till glykos och detta sker i så fall i tunntarmen, innan upptaget. (Det kan också omvandlas i leverna). Av denna anledning har fruktos ett lägre GI värde än glukos och kan alltså vara ett bra val av kolhydratsintag, då det har en långsammare och därmed lägre påverkan av blodsockernivån.
Frukt innehåller både fruktos och glykos (50/50 ungefär, beror på vilken frukt). Att tänka på, är att innehållet (maten) i matsmältningssystemet; med hals, magsäck och tarmar, egentligen inte är inuti kroppen förrän det är nedbrutet och blivit absorberat in i kroppen.
Stora mängder av fruktosomvandling i levern kan, enligt uppgift, leda till så kallad fettlever. Detta eftersom att överbliven fruktos lagras i levern som reserv av glykogen för senare tillfälle. Glykogen är den form, i vilken kolhydrater/socker förvaras i levern och när det ska användas igen, måste det återomvandlas till glykos. Om glykogenmängden blir för hög, omvandlas det till fett/triglycerider/VLDL ("dåligt kolesterol"), vilket kan leda till en sjukdom som heter fettlever/hepatosteatos och ger nedsatt leverfunktion, såsom även s.k. "skrumplever" kan göra. Av denna anledningen kan därför höga mängder av fruktos bli onyttigt, vilket såklart även gäller överkonsumtion av andra typer av sockerarter/kolhydrater. Om för mycket fett lagras i levern kan detta skada kroppen, eftersom triglycerider kan frigöras från levern. Fruktos underlättar också bildningen av triglycerider i cellerna, men det kan också ett överskott av glykos göra. Triglycerider är farliga och skadliga om det finns för höga mängder i kroppen. I lagom mängder används de bland annat som energireservoar. Det finns i huden för att bevara värmen i kroppen och runt organen för att skydda mot stöttar (när vi går, springer och hoppar tex). Det är alltså fettvävnad i kroppen. Även förvaringen av LNA och LA sker i triglycerider.
När glykos tas upp i cellerna behövs insulin, men detta är inte fallet med fruktos, istället behövs ett ämne som, på engelska, benämns som "glut-5 transporter". Insulin ökar utsöndringen av ett hormon som heter leptin, vilket hämmar hunger och aptit. Detta leder till, tro det eller ej, att kroppens metabolism ökar och viktminskning kan ske. Om vi däremot äter fruktos, utsöndras inte insulin och leptin-nivån blir lägre än om vi äter glykos, som i sin tur istället leder till viktuppgång, eftersom hungern ökar och vi inte känner mättnad. Vissa människor utsöndrar inte leptin och dom kan ofta ha symptom som övervikt.
Glut-5 är uppbyggt av protein. Om detta ämne saknas har man absorptionsstörningar av fruktos och dom symptom som kan visa sig är bland annat IBS, förstoppning, diarre, smärta i magen, trötthet.
Glycation är en process som innebär att fruktos och galaktos (till viss del glykos) binder sig till protein i kroppen, vilket leder till en slutprodukt som kallas AGE:er. Inget enzym behövs för denna process. De processer som sker har olika namn, beroende på vilken typ av process. Två av dessa är; Schiff base och amadori. AGE, eftersom det har visat sig kunna påverka nästan alla celler i kroppen, kan skada kroppen rejält och tycks kunna leda till cancer, alzheimers, dövhet, hjärt- och kärlsjukdomar mm. AGE bidrar till oxidation av ämnen i kroppen, vilket bland annat får oss att åldras, men det kan även förstöra viktiga enzymer. Detta ämne skapas inte bara utav fruktos, utan även galaktos och till viss del av glykos.
Slutsats
Eftersom att frukt innehåller så många mineraler, vitaminer, antioxidanter och fibrer är det ett bra alternativ till föda, men i måtttliga mängder. Om man är överviktig och vill gå ner i vikt bör man begränsa intaget av frukt, lika så om man har absorptionsstörningar av fruktos. Eftersom att GI värdet av fruktos är lågt så är det ett bra alternativ av kolhydrater, men kom ihåg att frukt innehåller båda fruktos och glykos vilket påverkar blodsockernivån på olika sett. Som ni förstår är det svårt att avgöra om fruktos är bra eller dåligt eftersom att det beror på vem som äter det, så jag rekommenderar er att prova er fram och lyssna på er kropp.
(http://johannaskost.blogspot.se/2008/05/fruktos.html)
(http://www.westonaprice.org/ ) Sök på "Fructose"
(http://www.kostlotsen.se/ram10c_fruktos.html)
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Idag i programmet "Fråga Doktorn" om sött och salt i det vi äter. Dom hade besök av/panelen var Stephan Rössner, Lena Hulthen och Gunilla Hasselgren.
Vi äter 42 kg socker per år i SVerige ungefär. Socker mättar inte utan är bara onödiga kalorier. Vad det gäller salt ska vi äta högst 1g om dagen, men vi äter omkring 12g salt per person/dag. Vi har vant oss vid mycket socker efter allt hel och halvfabrikat som vi äter som är fullt av både socker och salt (Natrium klorid). Dessa fabrikat gör också att vi inte är medvetna om hur mycket salt och socker vi egentligen får i oss. Om man inte har perfekt förståelse av hur man läser innehållsförteckningarna. I slutet av 20-talet började vi berika bordsaltet med jod, men nu har vissa fabriker slutat med detta. Detta leder till att många oroar sig för jodbrist. Men äter man fisk är detta ingenting att oroa sig för enligt besökarna i programmet.
Stevia är ett nytt sötningsmedlet som är en växt från Paraguay där bladen används. Många företag har börjat använda detta (tex Pepsi) för att söta sina produkter. Detta gör att deras produkter inehåller färre kalorier. Så dom slutar alltså med/drar ner påaspartam och sukralos. Eftersom att stevia inte är ett konserveringsmedel, kan det inte användas vid syltning eller saftning som man annars kan använda socker till. Det är inte farligt för tänderna. Det är fyra hundra gånger starkare än socker. (Jag har personligen aldrig provat eller läst om stevia så jag kan varken prata för eller emot.)
För höga halter av bordssalt (natrium klorid) kan skada njurarna vilket kan leda till högt blodtryck som sen kan leda till stroke. Det är natriumet i saltet som är det skadliga ämnet. Detta ämne kan komma från flera olika typer av föda, men det är bordsalt som vi måste tänka på. Har du lågt blodtryck beöver du inte tänka på ditt saltintak säger paneldeltagarna.
Inget socker är nyttigt, varken råsocker, bitsocker eller annat. Det är samma sak med salt, vare sig det är flingsalt eller ej, innehåller dom samma sak. De enda som är skillnaden är om dom innehåller jod eller ej, priserna och förpackningarna. Naturigt behöver inte betyda bra, eftersom socker och stevia är naturligt. I Sverige gillar vi att prova nya saker, och av den anledningen går det troligtvis bra för företag som säljer samma produkt (salt eller socker) men med olika priser och förpackningar. Detta gäller även andra nya produkter, så som juicer, mjölkprodukter, brödsorter och muslisorter. Och jag erkänner själv att jag faller för vissa av dessa produkter. Ser det gott ut och verkar hälsosamt så provar jag gärna.
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Protein är ett ämne vi behöver för uppbyggnad och reparation av kroppens organ, vävnad och celler. Dom som är veganer och inte äter kött, ägg och mjölk behöver ha kunskap om och fundera på protein kombinationen när man äter. Om man är vegetarian och äter mjölk och ägg behöver man oftast inte oroa sig för proteinintaget.
Därför vill jag nu berätta om några produkter som ger samtliga essentiella amino syror när dom äts tillsammans.
Sojabönor tillsammans med sesamfrön,majs, söd eller råg.
Säd med baljfrukt eller grön bladsallad.
Jordnötter med kokosnötter.
Brunt ris och solrosfrön.
Hirs (millet) och adzukibönor.
Sojabönor tillsammans med ris.
Får du i dig samtliga essentiella aminosyror dagligen??
Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen
Det finns upp mot 600 olika blodgrupper, men dom vanligaste är A, B, AB, 0 och Rh. Blodgrupperna används för att klassificera blodet, och för att skilja på deras egenskaper. Det är antigenerna på dom röda blodkropparna som avgör vilken blodgrupp man tillhör. Antigen=ett främmande ämne i kroppen som får kroppen att skapa antikroppar för att skydd kroppen.
Det finns två olika antigener, A och B, och dom fyra vanligaste blodgrupperna är variatioer av dessa. I blodgrupp A finns A-antigenen på dom röda blodkropparnas membran (skal runt cellen), medans antikroppar mot B-antigenen finns i blodplasman. Den som har blodgrupp B har antigenen B i röda blodkroppar membranet och antikroppar finns mot antigen A. I typ AB finns båda antigener i blodet och inga antikroppar mot dessa finns. Typ 0 har varken A eller B antigener i blodet, detta eftersom att antikroppar mot båda typer finns. Man hänvisar alltså till den antigen som finns i blodet.
Rh (rhesus) är en annan antigen som kan finnas i blodet. Innehåller blodet Rh är det Rh positivt (Rh+) om det inte innehåller Rh är det istället Rh negativt (Rh-). Vanligtvis finns det ingen antikropp för denna antigen. Men om en kvinna med Rh+ är gravid och barnet fått Rh- drag från pappan, kan antikroppar skapas. Detta kan skada barnet eller leda till missfall, men detta kan kvinnan få mediciner som hämmar produktionen av antikropparna mot Rh antigenen. Man slår ihop dessa olika typer av blod (AB0+Rh) för att avgöra om man är A- eller A+, B- eller B+, AB- eller AB+, eller 0- eller 0+.
Om man skulle donera typ A blod till en person med blodgrupp B, skulle antikroppen mot B skada antigenen B i den personen som behöver genomgå blodtransfusionen. Blodgrupp AB som inte innehåller någon antikropp mot A och B antigener, är ett perfekt alternativ för blodtransfusion. Men man måste ändå alltid kolla att mottagaren kan acceptera AB blodet, eftersom att det kan innehålla andra antikroppar som kan reagera negativt på blodet.
Eftersom att varje människa har olika antigener och antikroppar i kroppen är vissa människor "allergiska" mot vissa typer av mat. Därför har dieten "Blodgruppsdiet" tagits fram.
Typ 0: Har ett svagt immunförsvar. Mår bra av protein, och mår dåligt av mjölkprodukter och gryn.
Typ A: Vegitarisk kost rekommenderas.
Typ B: Har ett starkt immunförsvar och kan därför äta det mesta, men kycklig bör undervikas, Fisk rekommenderas framför kött.
Typ AB: Har låg magsyrenivå och bör därför äta en vegitarisk kost.
Om du vill läsa mer om Blodgruppsdieter rekommenderar jag denna hemsida: http://www.dadamo.com/
En riktigt bra sida.
Om du dricker kranvatten är ett tips att hälla upp vatten i en kanna och sen låta den stå över natten, i kyl eller ute i rumstemperaturen. Detta gör att kloret i kranvattnet avdunsas och vattnet blir på detta sätt renare och godare. Prova själv!!
Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen
Kategori: -Water
Det positiva med dokumentet är att inga värden överstiger de godkända mängderna som vatten får innehålla. En annan positiv del är att den innehåller många bra mineraler som ger energi till kroppen genom elektroner. Men samtidigt innehåller nästan en tredjedel av listan ämnen som är giftiga och/eller ohälsosamt för kroppen, så som bly, kvicksilver, arsenik, bakterier, bekämpningsmedel, flourid mm.
Ps.
Jag tror att dessa dokument uppdateras hela tiden, så dom kan allt eftersom bli för gamla och du får då kolla på stockholmvatten.se om dokumentet uppdaterats.
Kategori: -Pluggdagar
Vi hade varit kollegor på distans i några år innan vi träffades i Stockholm "In Real Life" i mars 2008. Men för fyra år sen idag (18 april) träffade jag Mr V på Mayfair i London för en romantisk weekend, det är den dagen som blivit våran årsdag.
Idag har jag fixat en liten överaskning till min kärlek, men den får ni höra mer om imorgon.
Fotot taget i Stockholm sommaren 2009.
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen
Kategori: -Water
Tittade igenom några av mina anteckningar från kursen och hittade en lista på tecken av uttorkning och vill dela med mig av den här. Några är mer vanliga än andra. Vill också poängtera att dessa tillstånd kan vara tecken på andra sjukdomar, och inte bara uttorkning.
Törst
Torr mun
Trötthet/utmattning
Mörkt urin
Oregelbunden urinering
Mindre mängd urin
Torr hy
Slapp hy
Rynkor
Snabb puls
Snabba hjärtslag
Snabb andning
Krampning av muskler
Förvirring
Halsbränna
Inflammation i tjocktarmen
Huvudvärk
Högt kolesterolvärde
Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A
Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A
Jag har sagt det förr, och jag säger det igen. =)
När vi är uttorkade blir kroppen stressad eftersom att det endast är dom mest viktiga organen som får vätska, medans dom mindre viktiga organen inte får någon vätska. Detta leder till en stressituation i kroppen, vilket gör att kroppens försvarsmekanism "Fight or Flight" aktiveras. Vilket gör att kroppen blir ännu mer stressad och uttorkad. Rädsla är en av dom känslor som är som mest stressande för kroppen.
Stress--> Uttorkning--> Stress--> Uttorkning, och så går det runt och runt.
Ibland kan ett glas vatten rädda dig från en stressfull situation, så om du är stressad och tror att du egentligen inte har tid med en rast eller ett glas vatten, så är det presic då du ska dricka ett glas vatten.
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Hej Hej,
Det här med bekämpningsmedel, gödningsmedel och genmanipulerade gryn & säd, och hur vi äter det.
År 2001 såldes enligt Wikipedia 8621 ton med bekämpningsmedel för att ta död på skadesvamp, insekter och ogräs. Sanningen är den att även insekter och svamp gillar grönt & frukt, men om vi besprutar dessa är det vi själva som får in dessa ämnen i våra kroppar. Det får mig att fundera på om fungicid (mot svamp) även skadar vår tarmflora, någon som kanske har svaret på den funderingen?? Gödningsmedel finns både i naturlig form i form av djurspill, kompost material och så finns det konstgödsel som är kemiskt framställt av mineraler. Och det är alltså alla dessa olika kemikalier som vi stoppar i oss, och samtidigt funderar man på varför vi inte är friska. Känner du någon som inte har ett enda hälsoproblem, ingen fotsvamp, inga bihåls-problem, inga ledproblem, ingen smärta, ingen huvudvärk och inte äter några mediciner? Ärligt talat känner jag ett fåtal människor som är helt friska.
Jag minns för flera år sen när min mamma och bror kom till England för att fira jul med mig. Vi planerade en svensk julafton den 24e december och en engelsk jul den 25e. På det engelska julbordet finns kalkon och givetvis ville vi också prova detta. Denna kalkon hade matats med fisk, och kalkonen smakade fisk. Det var en smak att avsky, en kalkon ska inte smaka fisk. Det var då jag började fundera på hur vid behandlar våra djur och vad dom blir matade med. Många djur är också matade med mängder av antibiotika, så att dom inte ska bli sjuka och företagen då inte ska gå med förlust. Det finns säkert fler och andra orsaker till att djuren matas med antibiotika.
Ett annat exampel på ”felbehandling”, är laxen, som i grund och botten är en vit fisk, men får sin rosa färg utav att äta räkor som innehåller pigmenten astaxantin. Vid uppfödning av lax matas dom oftast med fiskmjöl vilket leder till att laxen inte får sin vackra färg. Men ingen vill ha en vit lax och ingen vet att detta är ursprungsfärgen av lax, så därför matas den med pigmenten astaxantin, men den pigment som man matar fisken med är oftast framställd på kemisk väg. Röd jäst kan också användas för att laxen ska få sin fina färg. Har du kanske ätit en lax som smakar jäst?
Jag är glad att jag på sommaren har möjlighet att köpa ekologiska grönsaker och frukter från marknader, medans jag på vintern beställer mina ekolådor från ekoladan.se. Då vet jag att jag inte får i mig några kemiska ämnen. Jag tycker verkligen att vi är privilegierad att ha möjligen att kunna välja ekologisk fruker och grönsaker som inte är besprutade och djur som fått bra föda.
Idag när min pojkvän kom hem från jobbet hade han med sig världens vackrast bukett med blandade blommor. Är så himla glad att just jag har honom i mitt liv!! Min romantiska kärlek!!!
Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater
Evening Promrose oljan kommer från plantan med samma namn, det var infödingarna i norra amerika som använde denna planta för healing många år innan västvärlden tog över. Evening Primrose olja tillhör omega-6 familjen, är en terapeuisk olja och säljs vanligtvis i kapslar. EPO (Evening Primrose olja) innehåller den form av omega-6 som heter GLA, som en sjuk och ohälsosam kropp kan ha svårt att skapa utav LA. 72% LA, 9% GLA och en del oessentiella fetter som mättat fett finns i oljan. Det som är så fascinerande med denna olja är att det finns GLA i olja, detta GLA finns inte "klart" (färdig nedbrutet) i speciellt många oljor, och det är det som gör den så magisk. (De finns även i olja från hampa, svartvinbär och stofferblomma)
Evening Primrose olja används mot
PMS
Diabetes typ 2
Ledinflammation
Inflammationer
Svamp/candida
Skaddade naglar och hår
Hudproblem så som acne, rynkor och torr hud
Astma och slemhosta
Nedbrytning av omega-6
LA 18:2n-6 ---> GLA 18:3n-6 ---> DGLA 20:3n-6 ---> AA 20:4n-6
Så vad är då GLA bra för?! Enligt forskning har den visat sig att de hjälper med att sänka blodtrcket, läka en skadad lever efter höga alkohol mängder, kan hjälpa med viktminskning genom att öka metabolismen och hastigheten förbränning sker. GLA jobba bäst tillsammans med omega-3. (Du kan läsa mer om omega-3 och omega-6 under kategorin "Fett/Lipid".) GLA omvanlas till DGLA som behövs för ett hormon-liknande ämne som heter Prostaglandiner 1 (PG), och dessa är livsnödvändiga för en hälsosam och fungerande kropp. PG´s påverkar hjärtat, artärer, körtlar i kroppen, menstruationscykeln, njurar matsmältningen mm, som du kan se så har detta fett en enorm påverkan på kroppens hälsa, så att den kan utföra alla som olika funktioner som finns i kroppen.
Dessa kan vara tecken på brist av omega-6, och därför också GLA:
Hudproblem
Tappar håret
Beteendestörning
Sår som inte läker (lång läke-tid)
Mottagligheten för infektioner ökar
Lever skador
(TIPS: "Efamol" är ett märke av denna olja som inte är raffinerad.)
Vad använder du för olja hemma??
Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen
Hej,
Onsdag idag betyder plugg för mig. Och idag har jag verkligen pluggat mycket, lärt mig mycket och börjat på tre olika uppstaser om just detta. Här är några av dagens anteckningar. =)
Blood entering the right atria--> passing the right atrioventricular valve into right ventricles--> then through the pulmonary semilunar valve into the left atria, but on the way the blood are passing the lungs to be nurtured/provided with new oxygen--> it then moves from the left atria to the left ventricles--> the blood then flow through the aortic semilunar valve into the aorta.
Hur blodet flödar runt kroppen:
Blood are passing from right ventricles to the aortic arch--> then further to the arterioles--> then to the capillaries to each body part where release of nutrients happen or toxic is absorbed into the capillaries so that it can be eliminated from the body--> then passes to the venules--> soon afterwards the blood is transferred through medium sized vein into larger veins--> last stop is into the right atria where it all starts all over again.
Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen
Kategori: -Recept & mums på min tallrik
Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen
Alla människor är olika och mår därför olika bra av olika typer av dieter, men dom flesta mår bäst av en diet där man äter produkter som är basiskt-formande mat. När man pratar om en diet efter pH värde så pratar man om slutprodukten av födan. Det är som när man bränner trä, det är askan vi pratar om här. Citrusfrukter till exempel är i sig surt, medans elementen efter nedbrytningen skapar en basisk miljö/slutprodukt/aska. Det är antalet hydrogen atomer som avgör om ämnet är surt eller basiskt. PH betyder "Pressure of hydrogen".
Dom flesta grönsaker och frukter (speciellt citron och vattenmelon) har en basisk slutprodukt, men också hirs, grodda bönor, keso och bovete har en basisk slutprodukt, för att nämna några. Medans kött, socker, kaffe, mjöl, mjölk, fisk och även produkter som är processade är surt-formande i kroppen. 70% av dieten bör vara basiskt formande. Några av dom produkterna som är neutrala är brunt ris, mandlar, honung, torra bönor, tofu mm. Jag har inte här gått in på om det är svagt eller starkt basiskt/surt, men vill poängtera att det varierar.
Kroppens vävnader och blod är en aning basiskt, och det är en anledning till att maten vi äter inte får ändra denna nivå av pH värdet i kroppen. Surt pH värde är skadligt för hälsan om pH värdet är för lågt för länge.
Jag ska inte gå in just nu på hur surt pH kan skada kroppen, men det är bara att hålla ut, när jag är tillbaka från familje-besöket ska jag skriva ett längre inlägg om detta.
Önskar dig en Glad Påsk.
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Kategori: -Water
Kategori: -Water
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss