Välbefinnaren

Tänk på att du behöver konsultera en läkare inför en kostförändring, speciellt om du har någon sjukdom, mina blogginlägg är till för inspiration och inte personlig rådgivning.

Hur nyttigt är fullkornsmjöl egentligen?!

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

Hur effektivt och enkelt tror du kroppen kan hantera en stor deg-klump i magen, en deg-klump som klistrar sig fast? Precis så som mjölet klistrar sig fast på händerna tror jag också att det reagerar i kroppen och magsmältningssystemet.
 
Historien kring säd går så långt tillbaka som 10 000 år, så det är en hel del människor som har vuxit upp på dessa genom tiderna. Det har länge varit en stor energikälla för människor, troligtvis eftersom att det är så billigt.  Det förbränns långsammare än rent socker och enkla sockerarter, dessutom är det rikt på fibrer och näringsämnen. 
 
Ett säd är uppbyggt av ett yttre lager som kallas bran/skal som är otroligt rikt på fibrer och många näringsämnen, i mitten finns det som man kallar ett embryo och det är rikt på protein, vitaminer, mineraler (zink, magnessium kalium och järn bla) och oljor. Det är embryot som är den viktigaste och mest essentiella delen eftersom att den delen som ser till att ett nytt säd kan utvecklas-det framtida livet. Det är det i mellan dessa två som man gör mjöl av, det kallas frövita och innehåller en stor mängd stärkelser och lite protein. Denna del ger även näring till kärnan/embryot av sädet. Se listan nedan för att se hur dom olika delarna skiljer sig
 
  Bran/yttre Frövitan Embryo
Vatten % 8.0 13.0 8.0
Protein % 10.9 13.1 32.0
Fett % 4.2 1.2 7.7
Kolhydrater % 54.5 71.6 37.8
Cellulosa % 18.0 0.7 1.8
Thiamin mcg/100g   69.0 2100.0
Iron mg/100g 12.9 1.8 9.7
Calcium mg/100g 9.8 13.0 58.0
 
 Så när man gör vitt mjöl blir det alltså inte mycket kvar i produkten förutom kolhydrater och liten del protein eftersom att det nyttigaste delarna sitter i den yttre delen eller den inre delen. Det är detta som är skillnaden mellan fullkornmjöl och vitmjöl, i korta drag. Men jag vill också poängtera här att när man gör mjöl av hela kornet utsätter man sädet för syre (luft) vilket leder till oxidering av oljorna i embryot. Och vi vet att oxidering av fetter (som finns i embryot) leder till fria radikaler, och det är antioxidanter vi behöver för att skydda mot fria radikaler. Därför bör man fundera på om man bör öka intaget av antioxidanter i ens kost om man äter mycket fullkornprodukter.
 
Det yttre lagret av vissa säd innehåller fytinsyra som är ett ämne som är absorptionshämmande. Det binder sig till viktiga mineraler, så att dom inte kan tas upp av kroppen. Så de viktiga mineralerna elimineras utan att kunna användas av kroppen. Några av de mineraler som hämmas är zink, magnessium, järn, kalcium och vissa proteiner. Så ibland kan det alltså vara bra att äta produkter där det yttre höljet har blivit avlägsnat, även om detta även tar bort fibrerna. Men det finns alltid andra produkter som man kan få fibrer från.
 
Säd innehåller protein, men är oftast låg på aminosyran lysin. men genom att kombinera din måltid (eller vid annat tillfälle under dagen) med tex bönor skapas ett komplett protein. Men i vitt mjöl finns inte mycket protein alls, utan endast till störst del sockerarter. Om man har problem med att hantera kolhydrater, då med symptom så som trötthet, humörsvängningar, diabetes, uttorkning, stress mfl,  så bör man absolut undvika alla typer av mjölsorter eftersom att det belastar kroppen. Ju ljusare mjölet är, desto svårare har kroppen att hantera det när det kommer till kolhydrats mängden.
 
En annan  negativ egenskap med vissa säd är den mängden gluten som dom innehåller. Gluten kan för många vara svårt att bryta ner, ibland saknas denna funktion helt. Det kan därför och av samma anledning skapa inflammationer i tarmen. Läs mer om gluten här.
 
Som du kan se med detta inlägg är det inte endast vitt mjöl som är skadligt utan även fullkornsprodukter  som kan vara skadligt. Så det är viktigt att man själv tar sig en funderar för att ta reda på vad man själv behöver och vad man behöver undvika. Men enligt min egen uppfattning skulle jag själv välj fullkornsmjöl eftersom att det innehåller fler nyttiga näringämnen. Men man behöver också tänka på att när man skapar mjöl kan värme ibland användas (beroende på metod) och värme skadar mjölet och sädet. Eftersom värme, syra och ljus skaddar dom flesta produkter, alltså också mjöl, bör det förvaras i kylen.
 
Vad är din åsikt kring olika typer av mjöl?

Frukost med Lecitin (för fett nedbrytning)

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
 
Till frukost häromdagen åt jag stekt ägg, två smörgåsar med nyttiga grönsaker med ost, kaffe med sojamjölk och en smoothie med: 
Blåbör
Turkisk yogurt
1 kiwi
1 dl blåbär
1 tsk bipollen
1 tsk kokosolja
1 tsk lecitin.
 
Det är lecitin som jag tänkte berätta om i detta inlägg, men du kan läsa mer om ägg, blåbär, bipollen och sojamjölk (positiva egenskaper eller här om negativa egenskaper) genom att klicka på orden.
 
Ordet lecitin kommer från den gamla grekiska ordet äggula och det är denna produkt ämnet upptäcktes. Lecitin är en viktig fosfolipid, en blandning av fosfor och fett för att inte gå in för mycket på uppbyggnaden. Fosfolipider behöver kroppen för ett friskt membrane runt cellerna, utan detta kan cellen inte utföra sina livsviktiga funktioner. Tänk dig hur många celler det finns i kroppen så förstår du vikten!
 
Den mest kända positiva hälsoegenskapen lecitin har är den förmåga den har att hjälpa vår lever att använda fetter som vi får i oss med maten. Eller det är snarare ett ämne som heter kolin i lecitin som har denna förmåga. Precis så som det emulgerar fett i tarmen innan upptag, emulgerar det även fetter runt om i kroppen, så som kolesterol och triglycerider. Detta hindrar fettet från att fastna/klistra sig fast och samlas i kroppen. Bland annat används lecitin för att bryter ner fetter i levern för att skydda organet. OM denna funktion är ur balans, behöver levern jobba ännu hårdare eftersom organets funktion då är hämmat. Eftersom att det är hämmat kan fettlagringar i levern ske. 
 
I galla finns lecitin och galla har vi för att fetter ska kunna ändra form för att sen kunna absorberas av kroppen. Gallan och dess lecitin emulgerar fettet så att det sen kan tas upp eftersom att fett är fettlösligt och inte vattenlösligt. (Fettlösliga vitaminer absorberas på liknande sätt). Så om kroppens förmåga att utsöndra galla är försämrad kan tillskott av lecitin hjälpa eftersom att det är lecitinet i gallan som har den aktiva förmågan. Men kroppen behöver fortfarande enzymet lipas för att kunna ta upp den nya formen av fettet.
 
Blir man "spaced out", snurrig, får diarre eller kräks av detta tillskott kan det vara ett tecken på att levern arbetar för hårt på grund av att den är blockerad, trög eller "stillastående". Då bör man dra ner eller sluta ta lecitin. Men lecitin finns även rikt i ägg (rå) och som nämt ovan kan kroppen själv skapa lecitin. Lecitin kan också skapas i levern, men det är förutsatt att essentiella fettsyror, kolin, fosfat mfl finns tillgängligt.
 
Eftersom att det finns så mycket att skriva om detta ämne kommer här en lista på krämpor som lecitin tros vara bra mot:
-Parkinson.
-Demens
-Högt kolesterol
-Minskar stressnivån
-Nervsystem skador
-Förbättrar immunförsvaret
-Gallsten
-Muskelsvaghet
-Dåligt korttidminne
 

Fantastisk Indisk Afton med Vänner

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

 
Här är en nöjd Sabine, alla förberedelser är klara och snart kommer gästerna. Fyra tjejer hade jag över på middag igår och det har varit planerat en längre tid men äntligen var det dax. Som jag berättat tidigare har jag kämpat med mina kok-konster en längre tid för att få till mina indiska rätter och igår blev det verkligen bra. Vännen Linn frågade om jag gillar smaker från ett specifikt område i Indien och det fick mig att fundera på om jag kanske har lagat syd-indisk mat när jag egentligen gillar mat från Rajasthan-kryddstarkt. Och så har fallet verkligen varit. Så igår googlade jag runt lite efter förslag på kryddor och sen följde jag magkänslan, smaklökarna och hjärtat i min matlagning till grytan.
 
Kvällen var fylld av skratt och tjejsnack in på natten, med chili cocktails, vin och mat. Se nedan för recepten.
 
 
 
Samosas recept (9st)
 
Fyllning
1/2 rödlök
1 chili
1 kopp frysna ärtor
2 st stora potatisar
1 1/2 tsk anisfrön
2 tsk korianderblad (torkad)
1 tsk chilipulver
1 tsk gurkmeja
Salt efter smak
1/3 dl olja för stekning
1 liter olja för fritering
 
Deg
3 dl vetemjöl
1 tsk krossad umminfrön
1/2 tsk salt
Vatten
 
Dipp
Rör ihop följande
4 stora tsk cream fraise
3 tsk sambal
3 tsk chipotel paste/pure
Salt och peppar efter smak

INSTRUKTIONER: Koka potatisen med skal och när det är någon minut kvar häller du ner ärtorna i potatisen. Ställ den sen åt sidan efter att du hällt bort vattnet. Småhackad rödlök och chili. Hetta upp olja i stekpannan på medium värme, lägg i anisfrön och stek försiktigt i några minuter. Häll sen i löken och chilin. Medan detta steks blandar du koriander, chilipulver, gurkmeja och salt tillsammans med potatisen och ärtorna. Mosapotatisen lite lätt så det inte är så stora potatisbitar, en gaffel eller händerna kan du använda om det inte är för varmt. När löken fått en fin gyllene färg blandar du ner potatis röran i stekpannan, rör om och låt stekas i någon minut. Ställ undan och gör sen degen.

Blanda dom torra ingredienserna i en bunke, gör ett ”hål”/grop i blandningen och häll på lite vatten i taget. Använd händerna och knåda tills det blivit en fin deg som inte klibbar sig fast på händerna. Gör bollar som är stora som golvbollar, kavla ut en oval cirkel cirka 2 mm tjock och dela med en kniv i mitten så att du får halvmånar. Lägg halvmånen i handen, doppa fingrarna i lite vatten och dra fingret längs den kand du just skurit med kniven, vik så dom fuktiga delarna ligger mot varandra, tryck ihop och så har det sen blivit en kon. I konen lägger du sen så mycket potatisblandning som får plats. Platta till! Sen doppar du fingrarna igen för att stänga den övre öppningen. Voila du har en somosa. Upprepa med resten av degen och potatisblandningen. Koka upp oljan och lägg i två-tre somosas och fritera tills dom fått en gyllene färg.

Dessa blev verkligen super goda och mina gäster tyckte det också. Massa smak, efter att ha lärt mig detta har jag upptäckt att anisfrön verkligen är en krydda för mig. Använde även denna krydda till grytan. Yummy!!

 
Till huvudrätt blev det palak (spenat) gobi (blomkål) paneer (indisk ost). Här finns det inte direkt något recept men här kommer en lista på alla ingredienser.
 
 
 
Ingredienser
½ Blomkålshuvud
200 g paneer ost
4 stora tomater
1 burk krossade tomater
1 chili
3 st vitlöksklyftor
2 cm ingefära
1/2 röd lök
1/2 gul lök
Fänkål
Kummin
Bockhornsklöver
Korianderblad (torkad)
Massa peppar och lite salt
Kanelstång
3 lagerblad
 
 
 
Till dessert blev det något som jag gjorde för några veckor sen på min pluggdag och så la jag till grön kardemumma som jag krossade (bara kärorna och inte skalet) för att få en indisk touch. Till det serverade jag Masala Chai, med rom, som jag fick göra två gånger eftersom alla tyckte det var så gott. I detta inlägg hitter du receptet till Masala Chai
 
Ingredienser för fem personer
2 granatäpplen
3 apelsiner
1 msk nykrossade linfrön
1 msk nykrossade solrosfrön
1 tsk kokosflan
1 msk psylliumfrön
4 kardemumma pods

Veckans Tips: Tugga

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Ett ganska enkelt och logiskt tips har med att man borde vara noga med att tugga sin mat. Ett bra tips, men om man är en person som inte tuggar sin mat så noga (som jag ibland) så kan det vara svårt att bryta detta beteendemönster.
 
Eftersom att maten måste brytas ner innan det kan absorberas är det en bra ide att tugga maten noga. På så sätt hjälpen man kroppen en liten bit på vägen. Sen måste givetvis enzymer utsöndras innan den kan brytas ner fullständigt men det är ett annat ämne. Men ju mer nedbruten maten är, desto enklare har matsmältningssystemet det när födan når magsäcken. Enligt min uppfattning behöver magsäcken jobba hårdare om det ligger en bit potatis i magsäcken, än om det ligger en matsked potatismos.
 
Det diskuteras också en hel del kring om saliven verkligen behövs för att påbörja nedbrytningen, många säger att det inte har speciellt stor fördel. Men jag tror absolut att det har betydelse för matspjälkningen, även om den är väldigt liten jämfört med senare i matsmältningssystemet.
 
En annan sak som påverkas av hur mycket maten är tuggad, är upptaget av näringen i födan. Det går långsammare om man inte tuggar så mycket eftersom att det då behöver brytas ner först. Detta kan man ju tycka vara bra, men ser man till ovan fördelar så får man själv laborera och fundera på för- och nackdelar för sin egen vinnings skull. Sen är det ju det att man inte känner när man är riktigt mätt om man äter för snabbt AKA inte tuggar.
 
Tuggar du din mat ordentligt innan du sväljer den??
 
Tänk dig nedan köttbit i magkanalen utan att bli tuggad innan.
 

Grön näringsbomb

Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie

 
Häromdagen började jag morgonen med en mix smoothie, en riktig näringsbomb. Så här kommer en lista på ingredienserna som jag mixade i några minuter. Nedan berättar jag också om några av ingrediensernas effekt på hälsan. Enjoy the knowledge and smoothie!
 
 
Ingredienser
1 liten näve spenat
2 stjälkar selleri
3 kiwi
2 små lime
1 tsk bipollen
1 tsk lecithin
1/2 tsk spirulina
1 ägg
 
 
 
Lite on några av ingredienserna:
 
Kiwi: innehåller höga nivåer av vitamin A, vitamin C, betakaroten (som omvandlas till vitamin A), kalcium, magnesium, fosfor, kalium och natrium. Den bästa egenskap, enligt mig, är förmågan frukten har att rena kroppen (detox) och samtidigt ge energi. Visste du att om man tvättar kiwin ordentligt så kan man äta även skalet, jag skulle rekommendera ekologisk kiwi om du ska äta skalet så att man vet att frukten inte är besprutad.
 
Selleri: innehåller Vitamin B, C, svavel, natrium, kalcium, järn. Bra för att det sänker surheten/acidity i kroppen och lugnar nervsystemet.
 
Spirulina, alger: minskar upptaget av galla och dessutom skapar det en basisk miljö i kroppen, istället för en sur miljö. Genom att minska upptaget av galla minskar det också upptaget av kolesterol (som galla bland annat är uppbyggt av). Genom kroppens förmåga att utsöndra galla eliminerar den också toxiner, så av den anledningen kan det ibland vara bra att minska upptaget. MEN galla behövs också för att kroppen ska kunna absorbera fetter från kosten, så en viss del måste alltså absorberas om man har fett i måltiden. .
 
Läs gärna dom längre inläggen om spenat här, bipollen här och ägg här. Vid senare tillfälle kommer ett inlägg om lecithin också.
 
Smaklig Näringsbomb från Välbefinnaren, Må Väl.

Veggo kebab recept- enl önskemål

Kategori: -Recept & mums på min tallrik

 
Jag skrev tidigare ett inlägg om veggo-kebab som jag lagade, men där smaken inte blev speciellt rik för min smak. Därför valde jag att inte dela med mig av recpetet, men nu har jag fått önskningar på receptet i alla fall. Så... här kommer det, direkt ur kokboken från Indien. (Indian Flavours av Marut Sikka) Man kan ju alltid krydda på ett annat sätt och öka mängden för att få till mer smaker, tänker jag.
 
Om du provar receptet, kanske med viss justering, skulle jag gärna vilja höra om resultatet.
 
 
 
 
Kebaben innan dom grillades i ugnen
 
 
 

Vätskor i kroppen på min pluggdag

Kategori: -Pluggdagar

Efter att studerat kroppens förmåga at skapa urin har jag nu börjat läsa om kroppens tre vätskor och vilken funktion dom har. Det är intracellulära och extracellulära där den sistnämda är uppdelat i två vätskor; blodet och interstitiell vätska. Det intracellulära är den vätska som finns inuti cellerna, medans extracellulär finns utanför cellerna och istället runtomkring cellerna. Givetvis behöver dessa vara balanserade för att det ska vara en perfekt vätskebalans i kroppen och så att kroppen kan utföra sina viktiga uppgifter. Det är skillnaden mellan dessa och vilken funktion dom olika har i kroppen som jag läser om nu. Riktigt intressant.
 
Förutom att läst kring vätskor så har jag skrivit klart två uppsatser som jag kan skicka in efter att jag utfört Case Histories på mina testpersoner. Men dessa kommer jag inte börja med förrän om två veckor.
 
Idag försökte jag laga indiskt igen och det gick faktiskt riktigt bra, så nu känns det som om jag faktskt kan servera indiskt på lördag när tjejerna kommer över. Vi behöver alltså inte beställa hem mat från thaistället runt hörnet.
 
Må Väl från Välbefinnaren
 
 
 
 

Försök till Indisk matlagning

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

Vill börja med att säga att jag tycker det är otroligt svårt att laga indisk mat. Eftersom att fyra tjejkompisar kommer över på middag i helgen har jag provat ett flertal recept för att hitta den perfekta rätten att servera, men har endast misslyckats än så länge!
 
Jag har säkert tio nya kryddor i kryddskåpet som jag inte använt tidigare eller som jag försöker lära känna. Det finns grön kardemumma, svart kardemumma och kardemumma i små frön, och dom alla tre ger olika smaker på måltiden man lagar. Det finns senapsfrön, hel kummin, fenugreek krydda, nejlika, curry blad, anis och fänkål som jag behöver förstå mig på mer. Jag har tidigare aldrig följt ett recept (förrutom när jag var liten och gjorde chokladbollar) och jag har försökt laga indiskt genom att laga maten utefter receptet, men det har inte fungerat en enda gången än så länge.
 
Jag har gjort potatissallad med indiska kryddor (enligt recept), vegetarisk kebab (enligt recept), naan (enl tre olika recept), chutney (utefter mina smaklök och gissning av en chutney jag åt i södra indien), fisk curry (efter recpet), linsgryta (enl recept) och samosas (enl recept och extra kryddor). Och det enda som blev fantastiskt i smaken är samosan där jag fördubblade mängden kryddor jämfört med receptet. Jag har lärt mig under min veckor genom den indiska matlagingen att jag behöver fördubbla mängden kryddor och bli bättre på att smaka av när jag följer recept. "Genom" indiska matlagningen skulla jag kanske inte kalla det, utan snarare i första rutan av det långa resan. Frågan är om jag någonsin kommer att lära mig att laga den perfekta indiska grytan?! Nu minns jag att en vän till mig försökt att göra den perfekt thaigrytan från grunden i flera år, han har fortfarande inte lyckats. Varför delar människor inte med sig av sina hemligheter kring dom perfekta maträtterna, eller varför har inte jag hittat dom?!
 
Kom just på att jag behöver göra ett besök på bloggen Amy's piece of cake där det finns massor av indiska recept. Någon av Amy's recept har jag faktiskt inte provat ännu. Jag återkommer efter helgen med menyn och foton från middagen. Imorgon onsdag blir ett nytt försök av gryta, men då ska jag inte följa recept utan bara smaka av och följa mitt hjärta, min magkänsla och mina smaklökar.
 
Eftersom att jag inte är nöjd med smaken av rätterna kommer jag inte dela med mig av recepten, men här kommer i alla fall lite foton.
 
 
 
Linsgryta/Dal
 
 
Fiskcurry med ris.
 
 
Veggo-kebab, naan och chutney

Yoga i Indien

Kategori: -Österländsk filosofi

Jag och Tina övade på våra Headstand på Mandrem Beach i Goa-Indien när vi en morgon fick reda på att yogalektionen uteblivit just denna morgon. Hela stranden var full av människor som gjorde morgonyoga kl 8 på morgonen. Så mysigt!
 
Inte riktigt rakt, men övning ger färdighet! 
 
 
 

Tips for healthy gut flora

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

 

Magsår

Kategori: -Olika sjukdomar/"Sjukdomar" & Min diabetes

Jag fick en fråga från en när & kär om jag inte kunde skriva ett inlägg om magsår och visst vill jag göra det. Denna sjukdom innebär att små sår skapas i magsäcken eller tolvfingertarmen, vilket kan vara väldigt smärtsamt. Man kan få magsår av flera olika anledningar, bland annat stress, bakterier, magcancer, ohälsosam mat eller läkemedel med mycket syra i.
 
Den orsaken jag framför allt tänker diskutera här är den som påverkar pH värdet i kroppen. Bland annat kan läkemedel sänka pH värdet i kroppen (inte i magkanalen) så pass att magkanalen skadas. Även mat som gör pH värdet lågt kan skada kroppen. Det är inte hög sur syra i maten och magsyra som skapar såren, utan det är den skyddande magsäcken (vävnaden) som inte kan stå emot syran, syran som behöver vara där. Utan syran kan maten inte brytas ner och man kan få problem med onedbruten föda som alltså inte kan tas upp i magsäcken eller tarmen. En sak som gör att pH nivåv är ur balans är för att saltet i kroppen är felplacerat, vilket betyder att saltet är i cellerna istället för utanför cellerna. Nivån av salt i kroppen är troligtvis också högre än vad det borde vara och detta påverkar också pH värdet negativt, sänker pH värdet lägre än naturligt.
 
En annan viktig del att tänka på vid magsår är tarmfloran och den onda bakterien helicobacter pylori. I många fall är det denna bakterie som skapar magsåren. Onda bakterier trivs i en basisk miljö i tarmen, medans goda bakterier trivs i en sur tarmkanal (så som det ska vara i tarmkanalen). Dom goda bakterierna trivs inte i en basisk miljö. Tänkt dig två krigare, onda och goda, det är inte enbart deras styrka som avgör vem som vinner utan det är miljön (basisk vs sur) dom krigar i. Den onda helicobacter pylor bakterien trivs i en basisk miljö och kan därför skapa infektioner om den får fästa och kan föröka sig. Det är dessa som kan skadar magen och tarmarna, vilket ger magsår.
Många tror att man får magsår för att man har för sur miljö, men så behöver fallet alltså inte vara. Om man gör en gastroskopi för att testa magsyran så är resultatet oftast att det är för basiskt, och inte surt som många tror. En basisk tarmflora minskar också upptaget av viktiga mineraler, så som järn och kalcium.
 
Jag fick rekommendation från en skolkamrat att köpa en bok som heter "Why stomach acid is good for you" skriven av Janathan V. Wright och Lana Lenard. Så boken står nu färdigläst i min bokhylla.
Enligt boken kan magsår och låga nivåer av magsyra också leda till symptom så som astma, allergier, matallergier, läckage i tarmen, reumatism, sura uppstötningar mm. En annan viktig punkt är att när massan av mat når tunntarmen är det de sura pH värdet i massan som ska stimulera utsöndringen av flera viktiga hormoner och enzymer som indirekt ska hjälpa till med nedbrytningen av kolhydrater, fett och protein. Tänk dig vad som händer i kroppen om födan/massan inte har tillräckligt lågt pH och kroppen då  inte kan bryta ner födan! Viktiga ämnen kan inte absorberas, man får brist på viktiga ämnen och slutligen skapar nya symptom. Det är därför så viktigt att man botar roten till problemen och inte "fixar"/"botar" symptomen som framträder.
 
En diet utan rött kött, mjölkprodukter, socker, mindre mängd bordssalt, korn, råg, vete, kaffe och alkohol rekommenderas oftast vid magsår, och istället bör man äta en mer naturlig diet. Dessa sänker pH värdet, men något som är otroligt basisktformande i kroppen är mörkgröna bladgrönsaker så som spenat, persilja och grönkål. Icke-utmanande diet, så som gluten fritt, kan också behövas för magens skull. 
 
Om du har tillgång till en juicecentrifug och kan göra dina egna grönsaksjuicer som är väldigt basiskt för kroppen, vilket höjer pH värdet av cellerna. Äpple, kål, morot och gröna grönsaker rekommenderas som juicer, speciellt innan måltid. Juicen innehålle mycket enzymer som hjälper till med nedbrytningen av födan du äter efter juicen. Banan är en annan produkt som har en anti-acid (anti-syrlighet) effekt på kroppen och höjer pH värdet. Ingefära, chili, gurkmeja och fänkål är några produkter som kan förbättra matsmältningen och stimulera utsöndringen av matsmältningsvätskor som galla, pepsin, gastrin mfl. Men var försiktig, om du äter för mycket eller har en irriterad magkanal kan du istället ta skada.
 
En annan viktig punkt vid magsår är att ta sig ur en stressig livsstil. All typ av stress påverkar kroppen genom att all energi går åt till att oroa sig, stressa och tänka, vilket påverkar alla organ inklusive magen. Det enda sättat att  få bort dessa spänningar i kroppen behöver man alltså utsätta kroppen för motsatsen. Relax och meditation är två alternativ.
 
Lider du av magsår? Upplever du att det blir värre efter att du intagit en viss typ av föda? Behandlas du mot tillståndet, hur i så fall?
 
 

Bra och dåliga egenskaper med två livsmedel

Kategori: -Pluggdagar

 
 
Idag på min pluggdag har jag skrivit klart arbetet om hur urinsystemet fungerar, dessutom har jag börjat på uppgiften där jag ska diiskutera två typer avlivsmedel. Där jag ska nämna en positiv egenskap och en negative egenskap med produkten. Jaag har valt att skriva om nötter och frukter. Jag tror att man egenligen kanske ska välja en typ av frukt oh en typ av nöt, men genom att välja en hel grupp så kan jag skriva om det som gäller alla frukter och nötter. Men än så länge har jag bara skrivit om frukter, så det positiva är alla dom mineraler, vitaminer, fibrer, antioxidanter och andra bra ämnen som finns i frukter. Medans den negativa delen är fruktosen. Ni kan läsa mer om fruktos i ett tidigare inlägg jag skrivit här.
 
Dessutom så har jag kontaktat två framtida testpersoner för mina Case Histories som jag ska skriva inför del 17. Hoppas dom fortfarande är intresserade.
 
På tala om frukt och nötter åt jag en jätte god fruktsallad till mellanmål idag. Rekommenderas!
 
1/2 Granatäpple
1 Apelsin
1 msk nykrossade Linfrön
1 msk nykrossade Solrosfrön
1 tsk Kokosflan
1 tsk Psylliumfrön
 
 
Ps. Duken har jag köpt i Indien.... fast det behöver inte vara en duk, den kan hänga på väggen eller så kan man ligga på den på stranden. Jag såg alla möjliga varianter i Indien.
 

The remedy

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej Hej,
 
Jag hittade en intressant artikel om en blandning av produkter som man kallar "The Remedy" eftersom att den skyddar och hjälper kroppen så pass mycket. Receptet nedan är på The remedy och i artikeln kan ni läsa mer om dom olika ingredienserna. Jag är osäker på hur man ska använda botemedlet, men jag tror att man ska dricka det som en shot. Jag har själv inte provat...ännu!
 
Här är receptet som är kopierat från artikeln. Ni kan läsa hela artikeln här.
Ingredients (Organic):

1 32 oz. bottle of organic apple cider vinegar
1/4 cup chopped garlic
1/4 cup chopped onions
1/4 cup chopped habanero peppers (or hottest peppers you can find)
1/4 cup grated ginger
1/4 cup grated horseradish
2 Tsp. turmeric
 
Instruction
 
Blend and strain
Pour liquid back in bottle
Compost everything else
 
 

Information kring luft-bytet hos ett känt flygbolag

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Hej hej,
 
Jag skrev ett inlägg i oktober om att jag blivit sjuk med hosta och halsont, efter att ha åkt flyg mellan England och Sverige, läs inlägget här. Hur som helst skickade jag ETT mejl till Ryanair, SAS och Norwegian och frågade hur deras luftsystem fungerar på deras flygplan, hur ofta luften byts och hur ofta dom byter filter. Nedan ser ni mitt mejl till företagen och under det ser ni svaret från Norwegian. Detta bolag var det ända företag som jag fick svar från. Vill dela med mig av svaret.
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Hi Ryanair, SAS and Norwegian air

I am writing you in regards to the airsystem you are using on your plans. I was recently travelling with one of your companies and the air was sooo dry, my throat started to scrattch and now I have been sick for 7 days with cough, chest pain and sore throat. I heard that  people got less sick when smoking on air plans was allowed as the air was changed more often, compare to now. I am therefore interested in your air system so that I in the future can make an easier choice of what company to fly with.

If one normal breath of air is 2 litre, and we have the space of maybe 100 litre. So that is 50 breath, before we are breathing the other passengers air. So, my question is, how often are the airplanes empting the old air and sending in new one? Every second minute, every 10th minute, once an hour? And at the same time I am interested to know how often you are changing the airfilters on each plan? have they ever been changed? I am wondering as this should be were all the bacteria is trapped, and the filter will be very sluggish if not changed often enough.

I would really appreciate if you can forward my e-mail to the correct person if you can't help me.

Regards Sabine J Öhlen
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Hi Sabine.

Thank you for your inquiry and I am sorry for late response.

The air in the cabin is changed every 3 minutes. The air filters are replaced regularly by manufacturer's maintenance program, Norwegian has a maintenance contract for all our new B-737 with Lufthansa. Our new long-haul B-787 Dreamliner, has a brand new design for lower altitude in the cabin, more moisture in the air that provide an even more comfortable flight.
 

Med vennlig hilsen/Kind regards
xxxxxx xxxxxx
Norwegian kontaktsenter/Norwegian Contact Center

 
 

Recension: "Diabetes-du kan själv påverka"

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

 
 
Jag berättade innan min semester att jag vunnit en bok om diabetes hos Millas Hälsoblogg, och nu har jag läst klart boken och till och med hunnit lånat ut den till en vän som också har diabetes. 
 
Denna bok är en blandning av fakta, massa tips och recept skulle jag säga lite kort. Boken börjar med att berätta om vad diabetes egentligen är,  vad som sker i kroppen när man har diabetes och vilka skador & komplikationer  som kan uppkomma om man inte kontrollerar sin sjukdomen.
 
Sen kan man läsa vidare om kost, först generellt kring kost och sen kring kost för en diabetiker och hur olika typer av produkter påverkar blodsockret (fullkorn, fiber, kolhydrater, protein, fetter, grönsaker, GI mm). Man kan också läsa om olika dieter och varför dom är bra/sämre bra för diabetiker och vad man bör tänka på. Denna del tycker jag var en av dom mest intressanta delarna av boken, eftersom att det diskuteras så himla mycket kring dieter för tillfället. Dom berättar om GI-kost, LCHF, Lågfettkost, Medelhavskots och Stenålderskost. Dessutom förklaras det vad dessa dieter innebär och vilket upplägg dom har.
 
Boken är fylld av en hel del tips & trix, massor av information, vilka produkter man bör ha i skafferiet, vilka sockeralternativ som finns, innehållsförteckningarna på produkter, snacks mm mm. Den sista delen av boken är recept på frukostar, mellanmål, luncher och middagar vilket är den andra delen som jag gillar bäst i boken. Tyvärr var det inte många vegetariska recept, men recepten som finns kan man lätt justera. En rätt som låter supergod är "Thaisallad med rostbiff" och då kan man byta ut rostbiffen till en fiskbit, kanske lax eller tonfisk. Det kommer definitivt komma ett inlägg om denna rätt vid senare tillfälle.
 
Som nydiagnostiserad diabetiker, intresserad av sjukdomen eller om man behöver en förfriskning kring sjukdomen och hur man bör eller inte bör leva, är detta en fantastisk bok. Jag tycker verkligen att den är rik på information och rekommenderar den verkligen. Min vän som lånade boken har själv köpt sig själv samma bok eftersom att hon gillade den så mycket. Jag kommer definitivt plocka fram boken då och då både för all information och för recepten.
 
Har du själv läst boken??

Veckans Tips: Kunde inte sagt det bättre själv

Kategori: -Veckans Hälsotips för att uppnå Välbefinnande

Hittade ett super intressant inlägg hos Fanny Roethlisberger som heter "När blev häsla så ohälsosamt" och det är verkligen ett jätte intressant inlägg som jag tror får många att reagera. Läs inlägget här!
Vissa kanske säger "Så jävla bra skrivet" medans andra säger "Fan hon vet inte vad hon snackar om", det sistnämda troligtvis eftersom att det provocerar. Men jag håller helt med vad hon skriver, läs hennes inlägg.
Sanningen är den att det ibland kan gå lite för långt, så långt att man inte längre är lycklig eller så långt att man gör saker och ting för att andra människor och median säger att man ska leva/göra på ett visst sätt. Nu hackar jag absolut inte på någon och jag säger inte att alla är likadana.
 
Vad tycker och känner du kring inlägget?
 
PS: Idag har jag ätit godis och det har varit jätte gott!
 

Alla Hjärtans Helg

Kategori: -Livet, exkl hälsa-delen & de andra kategorierna

Hej Hej,
 
Eftersom att alla hjärtans dag är mitt i veckan bestämde sig jag och kärleken för att fira denna helg istället.
 
Vi började fredagen med middag på restaurang Stockholm Fisk som ligger på Vasagatan där vi drack champagne och åt fisk. Jag åt medelhavswallenbergare och den var fantastiskt god, fast det godaste var hummersåsen. Den var så god att jag beställde in extra sås. Efter middagen gick vi på bio och såg Argo, som är en verklighetsbaserad film, vilket är en typ av filmer som jag gillar bäst.  Läs mer om filmen här. En spännande film som höjde blodtrycket rejält under två timmar.
 
På lördagen åkte vi till Blue Hamam på Lidingö som är ett turkiskt hamam. Har du inte varit på turkiskt hamam tidigare så rekommenderar jag det verkligen. Eftersom att jag just varit utomlands ville jag inte bli skrubbad, vill ju inte bli av med färgen jag samlat på mig. =) Men jag hängde i loungen medans kärleken blev skrubbad. Sen hängde vi i ångbastun, vanliga bastun nere vid havet och i loungen. Jag fick en av dom bästa massagerna i mitt liv, så avslappnande och lugnande. Nästan som att hamna i djup meditation. Efter det åt vi medelhavstallrik innan vi åkte hem för mys framför en film. 
 
En underbar helg med mys, lyx, skratt och prat helt enkelt.
 
Vad har ni för planer för Alla Hjärtans Dag??
 
 
Medelhavs-wallenbergare på Stockholm Fisk.
 
 
I väntan på att Viktor kommer tillbaka från sin massage njuter jag i Loungen med frukt, nötter och te.
 
 
Medelhavstallriken. Käreken fick min kyckling eftersom att jag inte tänkte på att beställa vegetariskt.

Känslor, Tankar, Lärdomar och Helheten av Indien i mitt hjärta

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

 

 
Ett citat på ett träd!

Efter nästan sex veckors semester i Indien kan man inte säga mycket annat än att det var ett riktigt äventyr. Indien är verkligen ett land för alla typer av människor.

Vill du uppleva kultur så finns det massor att uppleva, musik, dans, konst, kläder mm. Är man istället intresserad av yoga finns det yoga-retreat för alla runt om hela Indien. För den som vill ligga på stranden och njuta av solen under palmerna så finns det en miljon olika stränder att välja mellan, eller varför inte åka runt till olika stränder. Är man matintresserad finns det mycket att lära och många olika smakupplevelser att uppleva. Matkulturen är en helt annan i Indien, i norra delen är det mer kryddstarkt och chilistarkt än i den södra delen och matlagningskurs är verkligen något som jag rekommenderar starkt. Jag har upplevt kultur, strand, mat, yoga och mycket mycket mer under mina 37 dagar. (Läs om varje stad under kategorin Indien)

Några anledningar till att jag älskar Indien

-En del av resan som jag faktiskt gillade var alla dom olika transportmedel vi åkte med. Nattåg, lokaltåg buss, jeep, ricksaw, bil (så klart), hyrd buss, lokal buss och flyg. Inget av dom är så jobbigt som jag trodde och som människor berättade innan vi åkte dit. Det var en del av upplevelsen, dessutom träffar man en hel del indier att prata med.

-Deras kaos, som jag kallar det, är inte kaos för dom utan det är ordning. Att man kör åt alla håll i rondellen är någonting som fungerar för dom, medans man i Sverige hade bllivit galen. När dom tutar som galningar, enligt mig åter igen, så är det för att säga "Här är jag, missa inte att jag är här/bakom/framför/brevid/under/över" =).

-Maten är smakrik,behöver jag säga mer än så. Enligt min uppfattning är traditionel svensk mat inte speciellt smakrik, så älskar man smakrik mat ska man absolut besöka Indien.

-Jag har aldrig träffat så hjälpsamma, trevliga, nyfikna och ödmjuka människor tidigare, och dessa drag finns verkligen i dom flesta människorna i Indien. Ber du om hjälp för att hitta vägen, om du letar efter en specifik butik eller ett hotell så visar dom vägen. Om du vill fråga dom om deras liv så berättar dom, och om dom vill veta om ditt så frågar dom. Fantastiska människor!

-Det jag älskar med Indien är att det känns som motsatsen till Sverige, och det är precis sådant som jag vill uppleva när jag är på semester-Något utöver det vanliga helt enkelt.

-Jag älskar sättet indier säger "Okej" genom att skaka på huvudet, The wobbling head som det också kallas. Jag provade det själv en gång och det gick alldeles utmärkt, men osäker på om jag använde det i rätt situation (vi diskuterade taxipriset).

-Att gå på bio i Indien är en upplevelse i sig, människorna buar när the bad guy kommer upp på duken, klappar händer när dom säger något bra, busvisslar om en snygging kommer upp och sjunger med om man kan texten. En underbar upplevelse.

-Sist men inte minst. Värmen är en annan anledning till att jag älskar Indien. Underbart! Vem älskar inte värme!?

Saker jag såg och upplevde som förändrade mitt liv

-När vi stod på tågstationen och väntade på tåg en dag såg vi människor som duschade mellan perrongerna, för där fanns det gratis vatten. Det var intressant att se att folk hellre duschar och tvättar sig framför människor mitt i stan än går runt smutsiga.

-När vi stod utanför Red Fort kom en liten pojke krypandes på två armar, ett ben och det andra benet dragandes efter dig. Hans hår såg ut att inte blivit tvättat på säkert flera år. En man stod brevid som en "chef" och tar säkert hans pengar han får ihop. Fruktansvärt. Poäng: Man får inte alltid som man förtjänar.

-I Goa var det en liten flicka som kom fram till oss när vi låg på solstolarna eftersom hon sålde armband och annat jox. Hon var tolv år och gick i skolan 6 månader om året, dom andra sex månaderna skickade hennes familj henne till Goa för att sälja dessa grejer. Efter att hon varit hos oss en stund kommer en man fram som var hennes "chef" som såg till att hon sålde. Och troligtvis tog han det mesta av det hon tjänade. Slumdog Miljonär är sant lärde jag mig.

-På Taj Mahal såg vi en hund ligga och njuta i solen, helt plötsligt fick han något som såg ut som en epileptisk attak, han skakade i några minuter innan han bajsade, kissade och dreglade ner sig. Det var något av det obehagligaste jag sett.

-Två dagar innan hemgång låg vi på stranden på en ödslig strand när en man försökte sälja oss halsband han frågade när vi skulle hem. "2 dagar", då frågade han om vi hade saker att slänga så kunde han gärna ta dom. Ja självklart sa vi och bestämde träff två dagar senare på stranden. Då gav vi honom en påse med tvål, schampoo, tvättmedel, linsvätskor, mediciner och kläder vi skulle slänga. Han blev överlycklig och jätte tacksam. Frågar man så får man, lärde jag mig.

-I den Heliga staden Varanasi såg vi en cermoni där dom ber till guden Siva. Denna cermoni utförs varje dag och har gjorts dom senaste 500 åren. Fantastiskt att se denna helighet och hur viktiga dessa gudar är för hinduerna. Underbart vackert och en riktig gås-hud-upplevelse.

-Att sova på hårda kuddar och inte veta när man duschar varm nästa gång leder till en ny vana och jag har lärt mig att man inte behöver denna bekvämlighet. Just eftersom att det snabbt blir en vana. Men det har också lärt mig att jag verkligen har det bra i Sverige, även om jag egentligen inte behöver det. 

-Jag lärde mig också att Goa är betydligt större än jag trodde, det tar 3 timmar ungefär att åka taxi från södra Goa till Norra, men det kostar inte mer än 250kr.

Pust, det blev ett långt inlägg och jag hoppas att du orkade läsa igenom det. =)

Med Vänliga Hälsningar Välbefinnaren.

 

Varför kan en del laktosintoleranta äta yogurt?

Kategori: -Så fungerar kroppen och dess ämnen

Har du också hört att en del människor med laktosintolerans kan äta yogurt? Här kommer svaret på hur detta kommer sig (för vissa)!
 
Det är lactobacillus, en god bakteria, som omvandlar laktosen i mjölken till mjölksyra (försurning), vilket resulterar i en sur miljö i produkten. Yogurt är fermenterat medan mjölk inte är det. Om man fermenterar mjölk så omvandlas alltså laktosen (som man kan vara intolerant mot) till mjölksyra, som inte är ett problem. Mjölken/laktosen i yogurten har blivit nedbruten av bakterierna helt enkelt och kan därför handskas av laktosintoleranta. Yogurt och sauerkraut är två exempel av produkter som är fermenterade och innehåller därför mycket mjölksyra.
 
Dessa hälsosamma bakterier behöver inte laktos eller mjölk för att överleva, dom utför bara försurningen. Dom finns till och med i gräset som kossorna äter. Så vi skulle också kunna äta gräs för att få i oss dom goda och hälsosamma bakterierna, och dom skulle fortfarande utföra sitt jobb precis lika bra. Det finns rikt i andra grönsaker också, så man behöver alltså inte äta gräs. (MEN upptaget av bakterierna kan försvåras när mat också finns i magen så därför kan tillskott vara föredraget.)
 
MEN vill också understryka att en del människor är extremt känsliga och kan därför inte äta varken yogurt eller supplement/tillskott. Om en extremt känslig laktosintolerant person skulle äta probiotika i tillskott-form så får dessa inte vara tillverkade av mjölk, som är den vanligaste källan för produktionen.
 
Är du laktosintolerant och kan äta yogurt?

Urinvägssystemet på pluggdagen

Kategori: -Pluggdagar

Hej hej,
 
Då var det dax för en pluggdag igen, och jag måste erkänna att det har gått väldigt lugnt på den fronten sen jag kom tillbaka från Indien. Även denna dag började lugn, men ändå svår. Jag har nämligen läst om urinvägssystemet idag och hur njurarna filtrerar blodet, absorberar näringsämnen och eliminerar urinet från kroppen. I början förstod jag mig inte alls på detta system, men nu börjar det falla på plats. Men det blir ingen information om det ämnet igen eftersom jag inte förstår det till 100%.
 
När vi ändå pratar om studier så kan jag glatt berätta att jag fått tillbaka betyg på uppsatser jag skrivit och det blev A på allihopa. Glad Glad Glad! Så idag har jag också mejlat till dom personer som jag använt i mina arbeten. Jag hoppas att dom kan lära sig om sin hälsa i mina arbeten och att dom tycker att texterna är rika på tips.
 
Det leder till en annan sak och det är det att jag hela tiden letar efter nya TESTPERSONER till mina studier. Så om du är intresserad klicka på bilden nedan.
 

ICA-Stig tipsar

Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar

Såg denna reklam från ICA i metro en morgon när jag åkte till jobbet. I reklamen kan ni läsa information om olika mineraler, vad dom har för funktioner i kroppen och i vilken typ av föda dom finns rikt i. Jag gillar reklamen, helt i min smak, dels för att den är rik på information om näring och dels för att jag tycker den är lite komisk.
 
Ni kan om ni vill läsa mer om dom olika mineralerna och vitaminerna genom att klicka på ämnet; järn, magnessium, kalcium, kalium, A-vitamin, C-vitamin och antioxidanter. Ni kan också hitta information om dom resterande mineralerna och vitaminerna under kategorierna "Vitaminer" och "Mineraler".
 
Kram kram från Välbefinnaren
 

Summan av Kardemumman

Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss

 
En krydda som man använder mycket i Indisk matlagning är kardemumma, så denna krydda finns nu i stora mängder i mitt kryddskåp. Kryddan är känd inom ayurvedisk medicin där den sänker vata och kapha och höjer pitta. Enligt den gamla antiken har kardemumma också en afrodisiak inverkan och användes därför i "kärleksdrycker" och man använder även idag kryddan för just detta ändamål.
 
Kardemumma har många hälsofrämjande egenskaper och en av dessa är att det underlättar matsmältningen och stimulerar ämnesomsättningen. Det motverkar bland annat svullen mage och svåra magsmärtor, eftersom att det lugnar magen, gasdämpande och kramplösande.  Den ökar också aptiten samtidigt som det framhäver smaken i maten när kryddan används. Eftersom att det är kramplösande och lugnar sända muskler kan det också användas mot mensvärk.
 
Kryddan innehåller också en stor mängd antioxidanter som behövs för en neutralisera fria radikaler och bibehålla en frisk kropp. Antioxidanter är en del av försvaret av kroppen, även om det i sig inte hör till immunförsvaret. Det är också lätt urindrivande och har förmågan att rena kroppen på koffein.
 
Grön kardemumma används ofta i bakning av bröd, medan den rökiga svarta kardemumman används i grytor.
 
Använder du kardemumma, till vad i så fall?

Tillfällig vegetarian, med undantag fisk

Kategori: -Mina tankar & känslor

 
Efter nästan sex veckor i Indien, och då utan kött, så har jag nu bestämmt mig för att vara tillfällig vegetarian, men äta fisk och ägg. Jag åt fisk, skaldjur och ägg under semestern och kommer fortsätta äta dessa produkter. Finns det ett ord för denna typ av livsstil? Fiskitarian?
 
Jag har fått frågan om varför jag skulle vilja vara vegetarian och jag har faktiskt inget direkt svar på det. Känner bara att jag mådde riktigt bra på semester och genom att fortsätta ser jag det som en liten detox från alla blodiga stekar och processad bacon jag brukar äta. Men framför allt för att jag ska komma bort från processad mat så som smörgåsskinka, bacon och annat onyttigt. När jag väl börjar äta kött igen (om jag gör det) så skulle jag vilja att jag endast valde ekologiskt kött och då äta kött någon gång då och då. Jag kanske skulle satsa på "Kött-fredag" eller liknande när det väl blir dax att börja äta kött. Kyckling känner jag är lite mer hälsosamt än rött kött, men problemet är att jag inte är så förtjust i kyckling. Så det är tyvärr ingenting jag vill börja med.
 
Dom symptom jag än så länge börjat uppleva är att jag svettas mer och går på toaletten mer (för nr 2) och dessa symptom ser jag som tecken på att kroppen detoxar sig och blir renare.
 
Man kan ju fundera på om jag får i sig tillräckligt med protein och då samtliga amino syror, men jag vet att om jag äter fisk, ägg, bönor, linsor och tillsammans med sesamfrön så blir proteinet i linsorna/bönorna kompletta. Ett spännande experiment!
 
Vad tycker och känner du kring vegetarism? Är du vegetarian?
 
Uppdatering: Efter en påminnelse (kommentar nedan) så vill jag informater att baljväxter tillsammans med spannmål också ger ett komplett protein, alltså inte bara baljväxter och sesamfrön. Ett komplett proten innehåller samtliga essentiella aminosyror.
 
 
 
 
 

Sprid ordet

Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A

Läs mer genom att klicka på bannern och sprid gärna orden vidare! Tackar på förhand!
 

Home-made Masala Chai och kryddorna

Kategori: -Underbara Resor (Marocko, Indien, UK mfl)

 
Chai betyder te på indiska och masala chai är det vi svenskar beställer när vi beställer chai te (te-te). När jag var i Indien var jag på en matlagningskurs och en av de grejer vi fick lära oss att laga var Masala Chai.
 
Ingredienser för 4 personer
 
2 koppar mjölk
2 koppar vatten
1.5 cm ingefära riven eller hackad
2 kryddnejlika
4 kardemumma pods
1/2 tsk kardemumma korn
5 pepparkorn
5 cm kanelstång
1/2 tsk kanel
1/4 tsk riven muskotnöt
2 msk darjeerling te (jag använde ceylon)
3 tsk socker
 
Krossa alla kryddorna (inte kanelstången) och koka sakta upp samtliga ingredienser. Låt det koka i några minuter, ta bort kastrullen från plattan och låt stå en stund, sila och servera. Underbart gott. Socker är enligt min uppfattning inte hälsosamt så det går bra att ta en mindre mängd socker, MEN sockret är en del av masala chai upplevelsen. Prova dig fram!
 
Betyg: Min lillebror sa "Det är ta mig f'n det godaste teet jag druckit". Och jag håller verkligen med!  
 
Kryddor har många positiva effekter på kroppen (du kan läsa mer om ingefära här). Kanel förbättrar insulinkänsligheten och därför också blodsockret. Kardemumma innehåller en hel del antioxidater som är otroligt viktigt för kroppens välmående och som del av immunförsvaret. Kryddnejlika är bra för matsmältningen, lika så är peppar.