Fortsättning från tidgare inlägg
Det som kan öka upptaget av järn
-Koppar och/eller fosfor i tarmen kan öka upptaget av järn, men en balans är viktig. Om kopparnivån i kroppen är låg är oftast också järnnivån låg, eftersom att dessa ofta går hand i hand.
-Aminosyror behövs för att kroppen ska kunna ta upp flera olika mineraler, och järn är en av dessa. Så genom att öka intaget av protein så som kött eller baljväxter kan man förbättra upptaget, men givetvis inte så att det går över styr. Dessa produkter innehåller också en hel del järn. Kött stimulerar magsäcken att utsöndra mer magsaft (vilket grönsaker inte gör till samma grad), vilket omvandlar järnet så att det enklare kan absorberas.
-Höga nivåer fosfor, koppar, kobalt och mangan ökar upptaget (men inte för mycket eftersom att ett överskott kan förhindra upptaget).
-Syror, så som magsyra och citron, ökar upptaget av järn eftersom att det omvandlar formen ferric till en form som är mer mottaglig för att bli absorberas, ferrous.
Det som kan minska upptaget av järn
-Höga nivåer mangan minskar upptaget av järn, på samma sätt som höga nivåer av järn hämmar intaget av mangan.
-Järn konkurrerar med bly för absorption ställen i tarmarna. Förvara därför aldrig överbliven mat i en burk av bly. Jag har googlat runt lite men hittar ingen specifik produkt som innehåller bly, men däremot finns det en hel del artiklar om just bly i mat.
-Kaffe och svart te, som innehåller koffein och garvsyra, minskar också upptaget av mineralen.
-Kalcium är ett annat ämne som konkurrerar med järn om absorptionsställen i tarmen. Så om det finns alldeles för mycket kalcium i dieten, tar dessa all "plats" i upptagsreceptorerna.
-Höga nivåer av zink förhindrar upptaget.
-Ämnen så som fosfor (kött), oxalat (spenat) och fytinsyra (fullkorn) är alla absorptionshämmande efterom att dom binder till järnet och skapar en sammansättning som inte kan absorberas av kroppen.
-Låga nivåer av saltsyra i magsäcken minskar upptaget av järn.
-Om man har snabb matsmältning, eller att maten går snabbt genom kroppen, minskar upptaget av järn. Detta eftersom att upptaget av järn är en lång process. Det tar mellan 2-4 timmar för kroppen att absorbera järnet i kosten.
Finns rikt i: Kött, inälvsmat, bladgrönsaker så som spenat, mangoldkruskål och maskros, gryn, mjöl, fullkornsris, torkade bönor, ärtor speciellt lima bönor, sojabönor, kidneybönor och gröna ärtor. Nötter speciellt mandel, brazil nuts och de flesta frön är rika på järn. Broccoli, sparris och äggula innehåller också en hel del järn.