Stressad
Kategori: -Mina tankar & känslor
Kategori: -Mina tankar & känslor
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Kategori: -Detox/Rening
I torsdags morse ställde jag klockan lite tidigare så jag skulle kunna njuta av fast föda efter juice-fastan. Och åhh så ljuvligt! Det blev en smörgås med fullkornsbröd, massa smör och så avokado med salt & peppar. Det var härligt att känna maten dunsta ner i magen. Men samtidigt hade hungerkänslan gått över från tidigare dag, så jag skulle kunna kört en dag till. Men bara om jag varit hemma från jobbet, vilket jag inte var. Jag var jätte pigg och mådde kanon bra hela dagen. Underbart!
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Detox/Rening
Ungefär såhär kommer matan se ut under mina och Tinas Detox vecka.
Söndagsfrukost
Grönsakssmoothie med spenat, kokt broccoli, spirulina pulver, avokado, valfria nötter, mandelmjölk och/eller vatten. Efter smoothien, blir det en halv avokado med hackade nötter över.
Söndagslunch
Guacamole (avokado, tomat, lök, vitlök, citron- el limesalt, salt) eller salsa (tomat, vitlök, chili, lök, citronsalf, kummin, salt), med lax och en blandsallad med bland annat bladsallad. Ju grönare och ju mer variation, desto bättre!
Söndagsmiddag
Soppa med lök, morot, selleri, vitlök, svamp, zucchini, spenat, vitkål, cayenne peppar, gröna ärtor, fänkål, ingefära och massor av vatten. Du kan även dricka detta vatten, utan grönsakerna, som en "buljong" till kvällsmat eftersom att det är väldigt rikt på näring. Efter att du tagit ut en del av buljongen blandar du ner linser eller bönor.
Förslag på mellanmål
Morot-, gurka- och selleristavar med salsa eller guacamole.
Nötter
Grapefrukt
Rädisor.
En kopp varmt vatten med ingefära och citron (gärna vitlök också).
Örtte under dagen.
Nässelte
Äppelmos (två äpplen i en kastrull med några msk vatten på medelvärme, rör om då och då, häll på mer vatten om för torrt, klart på 10-15 min)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Måndagsfrukost
Fruktsmoothie med bär, mandelmjölk, apelsin, citron, äpple och nötter. En halv grapefrukt och en näve nötter, efter smoothien.
Måndagslunch
Sallad på någon restaurang nära jobbet med fisk, linser eller brunt ris, utan olja men med citronjuice och kryddor. Om jag mot all förmodan inte skulle klara mig utan olja så skulle jag använda linfröolja. Om det inte blir något restaurangbesök bli det en portion av söndagens lunch eller middag.
Måndagsmiddag
Broccoli sallad (kokt), persilja, citronsaft, tomat, paprika, sesamfrön med brunt ris eller linser och sesamfrön.
Förslag på mellanmål
Morot-, gurka- och selleristavar med gårdagens salsa eller guacamole.
Nötter
Avokado
Grapefrukt
Örtte under dagen.
Nässelte
En kopp varmt vatten med ingefära och citron (gärna vitlök också).
Äppelmos (två äpplen i en kastrull med några msk vatten på medelvärme, rör om då och då, häll på mer vatten om för torrt, klart på 10-15 min)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tisdagsfrukost
Fruktsallad med nötter och valfri nötmjölk.
Tisdagslunch
Gårdagens middag eller en restaurang sallad med fisk, ris eller bönor.
Tisdagsmiddag
Soppa med rödkål, morot selleri, linser, spenat, lök, vitlök, ingefära, gurkmeja, vatten och strö över sesamfrön. Med antingen fisk, linser eller bönor.
Förslag på mellanmål
Morot-, gurka- och selleristavar med salsa eller guacamole.
Nötter
Grapefrukt
Rädisor.
En kopp varmt vatten med ingefära och citron (gärna vitlök också).
Örtte under dagen.
Nässelte
Äppelmos (två äpplen i en kastrull med några msk vatten på medelvärme, rör om då och då, häll på mer vatten om för torrt, klart på 10-15 min)
Nässelte
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Som jag nämde i tidigare inlägg så kan jag inte undvika alla typer av kolhydrater pga min diabetes, så därför kommer jag eventuellt att äta bovetagröt till frukost. Men det beror på blodsockernivå och känslan. Jag har valt bovete eftersom att det är glutenfritt och en typ av kolhydrat som är enklare att bryta ner.
På onsdagen ska vi dricka en blandning av juicer. Men det kommer ett inlägg om dessa vid senare tillfälle. Så håll ut!
Kategori: -Detox/Rening
Kategori: -Österländsk filosofi
Kategori: -Pluggdagar
Kategori: -Detox/Rening
Mest blockerande | Minst blockerande-Detoxifierande |
Droger & medicin | Vatten |
Allergiframkallande mat | Grön sallad |
Inälvsmat | Frukt |
Fett | Grönsaker |
Friterad mat | Rotfrukter |
Vitmjöl | Potatis |
Kött | Hirs |
Sötsaker | Ris |
Mjölk | Vete |
Havre | |
Frön | |
Nötter |
Kategori: -Allmänt, Gästbloggare, Hjälp, Q & A
Nu har jag och min kärlek börjat med Yoga för nybörjare varje måndag. Förra veckan var första gången där instruktören förklarade mycket om vad vi ska göra, hur vi arbetar och vilka våra mål är genom kursens gång. Han sa att han inte tänker visa några övningar, visst finns undantag, eftersom att han tror att man blir stressad av att försöka se vad som ska göras, utan istället ska man då lyssna på hand röst för vägledning. Detta uppfattade jag som väldigt positivt. Efter varje lektion får man också en eller två uppgifter/läxor som han tycker att man ska prova hemma, så dessa har jag och kärleken tränat på under den senaste veckan (andningsövningar).
Vi gjorde förra veckan en hel del övningar som jag aldrig sett eller hört talas om, så nu ser jag verkligen fram emot mer nya övningar som vi kommer lära oss varje vecka. Kärleken tyckte det var riktigt kul och skönt också, dessutom var det extra bra (enligt min uppfattning) att det var en andra kille som var med också, så att kärleken inte behövde känna sig utanför bland alla tjejer. Så måndagarna framöver kommer jag vara på Yoga, för inre frid, avslappning, bli starkare och mer smidighet.
Kategori: -Skadligheter
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Som vanligt kan all typ av föda även vara skadligt för kroppen, bland annat tror man att oljorna i persilja kan orsaka missfall, så därför kan gravida behöva undvika denna ört. Precis som spenat finns också oxalater i persilja, men i små mängder. Oxalat/oxalsyra är ett ämne som försämrar upptaget av kalcium i salladsbladen. Kalcium oxalat skapas när födan tillagas eller i magensäcken, vilket försvårar upptaget av det kalcium som finns i maten. Man kan däremot hjälpa kroppen med upptaget av kalcium genom att samtidigt äta D-vitamin och C-vitamin. För mycket oxalsyra kan skapa njursten eftersom att stenarna är uppbyggda av bland annat detta ämne. Så lider du av detta kan du behöva undervika dom mörkgröna blad salladerna som finns.
(Andra vitaminer och mineraler som är viktiga för järnupptaget är vitamin B6, B12, folinsyra, zink, mangan och koppar.)
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Nu har jag äntligen läst klart denna svårlästa bok, men det betyder inte att jag inte gillade den. Det användes många svåra engelska ord som blev ännu svårare på grund av domotroligt långa meningarna. Det var det enda negativa med boken, och att jag behövde läsa om flera gånger för att förstå och hänga med.
Boken är för framtida rådgivare och terapeuter, fast ändå samtidigt för "vanliga" människor som är intresserade av att prata med andra människor och/eller vill lära känna sig själva. En väldigt positiv uppbyggnad av boken var dom olika exempel som fanns efter varje nytt ämne som diskuterats, där man kunde följa ett samtal mellan rådgivaren och klienten för att få bättre förståelse för vad dom menade. (Bra eftersom att min förståelse inte alltid låg på topp.) Det finns ett tiotal böcker av samma författare som handlar om andra typer av rådgivning, men även böcker med uppföljning till denna bok om man så vill. Den som jag tycker låter mest lockande just nu är ”Cognitive-Behavioural Counselling in Action”.
Dom första 150 sidorna handlade framför allt om hur människan funkerar, vad man ska tänka på och en del tips & trix. Men peron-centred handlar om att alla är olika och att det egentligen inte finns direkta riktlinjer som ska/kan följas under ett möte med klienten, så givetvis kan alla råd inte följas på samtliga klienter.
Tänkte nämna några punkter i boken som jag tycker är viktiga, men jag går inte in på djupet eftersom att jag tycker att du själv ska läsa boken. För det första är det viktigt att veta vad klienten räknar med av att prata med dig som rådgivare, förstår dom att dom själva behöver anstränga sig eller vill dom få svar svart på vit?! Den enda som är expert på sitt eget liv är faktist personen själv, svaren måste bara hittas, dras ut från personen och belysas, då tillsammans med rådgivaren. Man behöver också förstå hur klienten ser på sig själv. Accepterar personen sina egan tankar och känslor som sina egna, eller litar den på vad andra känner och ser dessa känslor som sina egna. Det är viktigt att förstå personen/klienten för att man ska kunna fokusera på ”Person-centred counselling”. Om personen lever för att få bekräftelse från andra och samtidigt underviker misstag pga andra, behövs en förädring ske, en människa ska leva upp till sina egna förväntningar och inte någon annans och inte heller med någon annans regler. Klienten är också värd att leva som dom vill, och det behöver vissa klienter förstå och samtidigt förstå att dom själva kan ta egna beslut och lita på sina egna beslut. Det är viktigt att skapa möjligheten att utvecklas och att därför uppnå bästa möjligheterna för personen, alltså lita på sina egna känslor och beslut, och samtidigt veta att han/hon är en underbar människa och är värd det bästa (vad andra än säger).
Vad rådgivaren ska göra är inte att framstå som expert och framstå/tro att hon/han är bättre än klienten, rådgivaren ska inte heller ta beslut i klientens liv eftersom att det är något klienten ska komma fram till själv, men tillsammans med rådgivaren om klienten vill. Rådgivaren är också en person och kan om behövligt säga vad hon/han känner, om tiden är rätt. Hon/han behöver skapa en positiv relation mellan henne/honom och klienten så att klienten känner att han liter på rådgivaren, och därför vill berätta om sitt liv. Rådgivaren bestämmer inte hur länge en rådgivning ska hålla på och hur många gånger dom ska träffas, det gör klienten, men tillsammans med rådgivaren om klienten vill. Rådgivaren ska acceptera dom känslor, tankar och åsikter som klienten har, och inte döma. Många fler exempel på hur en rådgivare ska bete sig finns i boken, men detta var bara några exempel.
Dom sista hundra sidorna handlade om början, mitten och slutet av ett samtal med en klient, hur det kan gå tillväga, vilka hinder som kan dyka upp och vad man ska tänka på.
Det finns så mycket mer att säga och berätta om denna bok, men jag ska inte dra hela här och nu utan jag rekommenderar istället boken. Det är verkligen en jätte intressant bok, om man är intresserad av ämnet då förstås.
Trevlig läsning!
Kategori: -Himmelriket med Juicer & Smoothie
Kategori: -Pluggdagar
Kategori: -TV/Böcker/Tidning/Föreläsningar
Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater
Kategori: -Mina tankar & känslor
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Kategori: -Protein / Fett / Kolhydrater
Kategori: -Mina tankar & känslor
Kategori: -Pluggdagar
|
|||||||||||||||||||||||
Kategori: -Kost/De vi stoppar i oss
Vitlök har länge varit känt för sina positiva egenskaper för att bibehålla hälsa och motverka sjukdom, men det är också känt för den fräna doften den har och skapar i andedräkten. Den är två ämnen som är de mest kraftfulla i vitlöken och dessa är allicin och diallyl sulphides (eng). Varken diallyl sulphides eller allicin finns egentligen i vitlök utan skapas när man hackar vitlöken smått, och förstörs sen lika snabbt med tiden. Mängden svavel är också rik i vitlök, vänligen läs mer om svavel här.
Den mest kända egenskapen vitlök har är att behandla förkylningar, men det upprätthåller också balanserade nivåer av kolesterol och blodrycket. Framför att genom att sänka höga nivåer av trycket och fetthalten. Diallyl sulphides är det ämnet som sänker det onda kolesterolet, därför tror man att det är hälsosamt och viktigt för hjärt- och kärlsystemet och blodet.
Vitlök använda också som en naturlig antibiotika, men istället för att attackera utvalda områden har det en effekt på hela kroppen samtidigt. Diallyl sulphides stärker också immunförsvaret och vissa typer av vitlök innehåller höga nivåer av antioxidanter (bland annat selen och C-vitamin), speciellt svart vitlök och något som kallas ”aged garlic”, tror att det innebär att vitöken blivit lagrad. Diallyl sulphides stöd mot immunförsvaret hjälper då också kroppen att kämpa mot olika sjukdomar.
Allicin är det starkaste ämnen, som har svampdödande egenskaper, fotsvamp är det vanligast tillstånd det används mot. Vitlök har i vissa studier visat sig vara lika effektiva som pencillin, så det kanske skulle vara något du ska prova innan du tar en pencillinkur.
Forskning görs kring vitlök och cancer, vilket ser ljust ut. Än så länge har man kommit fram till att vitlök hjälper till att neutraliserar syre-radikaler i vävnaden. Det svavel som finns i löken eliminerar gifter från kroppen och stimulerar levern och tjocktarmen att rena kroppen.
Vitlök har nu också börja användas för att stabilisera blodsockret och därför energinivån/balansen. Det finns ämnen i kroppen som kan avaktivera insulinet i kroppen genom att kroka sig fast insulin molekyen. Eftersom att vissa komponenter i vitlök påminner om insulin molekylen krokas dessa ämnen istället på dessa för insulin molekylen. På så sätt kan mer insulin användas av det som utsöndras, vilket stabiliserar energinivån. Andra ämnen i vitlök ökar också utsöndringen av insulin från bukspottkörteln.
Precis som med alla nyttigheter finns dåliga egenskaper också. Botulism är en livsfarlig bakteria som orsakar matförgiftning, som kan skapa i vitlökens svavelmiljö, framför allt om vitlöken lagras i olja i rumstemperatur.- Därför bör man undvika att äta vitlök som lagrats i rumstempererad olja. Vill också påpeka att de bra egenskaperna i vitlöken försvagas och/eller försvinner vid uppvärmning.
Låter som om vi alla borde äta mer vitlök, då helst färsk. Tyvärr (tycker jag) så gillar jag inte den andedräkten som man får. Men jag har hört ett litet tips, efter att man ätit vitlök ska man tugga på färsk persilja, eftersom att det neutraliserar doften.